deepsky-l [ät] ursa.fi
viestiarkisto
Tämä deepsky-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa,
että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo
liittynyt listalle.
MessageTerve!
Eilinen( 30/31 12 02) RJM -havaintoni (, josta mainitsin paikallaolijoille moneenkin kertaan:)) oli siis SAO 24231 mag 6.2. Mutta ei siinä kaikki...
Altairin lähistöllä havaitsini SAO 38849: n (4.99), 38872: n (4,69) ja 38862: n (5.59) lisäksi neljäntenä 38845 mag 6,93! Sitten lopuksi ennen autoon kahville menoa ilman, että tiesin tähtien paikat ulkolukuna, näin Altairin vieressä kaksi tähteä. Kotona varmistin, että kartassa kyseisellä kohdalla vastaavat tähdet ovat SAO 38818 mag 7.13!! ja 38768 (5.33).
RJM: n määrittäminen on tuottanut minulle päänvaivaa aiemmin. En ole mielestäni osannut luotettavasti laskea tähtialueita. Pegasoksen neliönkin alueella on vaara laskea joku useanpaankin kertaan ja toisaalta jättää jonkun välistä. Siksi olen viime aikoina päätynyt tällaiseen yksittäisten vertailutähtien havaitsemiseen. Aiempia tällä menetelmällä tehtyjä havaintoja tein viime talvena Otavan neliön alueelta, jolloin pääsin mag 6,5. Tämä oli silloin himmein vertailutähti, muttei himmein näkyvissä ollut, joten en saavuttanut sen kertaista rajamagnitudia.
Pidän havaintoja sinänsä luotettavina, koska kyseiset himmeimmät tähdet näkyivät ajoittain mutta toistuvasti nurkkasilmällä. Mutta kuitenkin nuo seiskaa hipovat lukemat tuntuvat minusta käsittämättömiltä tuolloiseen keliin nähden ja muutoinkin. Aion jatkaa RJM: n havainnointia ja dokumentointia kyseisellä paikalla jatkossakin. Odotan mielenkiinnolla, uusiutuuko nuo kovat lukemat uudelleenkin. Tätähän sopisi odottaakin havaintouskottavuuden nimissä:)
Havainnot tein Pornaisissa nelimetrisen Palomar -tyyppisen kuvun sisältä seisten ilman apulaitteita silmiä välillä kiinni pitäen adaptaation parantamiseksi.
Olisi mukavaa kuulla muidenkin vastaavia raportteja. Ainakin Topi Heinäsellä on havainto luokkaa mag 7.
Markus Tuukkanen
|