GLOBE at Night
GLOBE at Night on yksi GLOBE-verkoston havaintoprojekteista. Se on valosaasteen arviointikampanja, joka kuuluu tänä vuonna kansainvälisen tähtitieteen vuoden kulmakiviohjelmien havaintoprojekteihin. GLOBE at Night on järjestetty aiemmin vuosina 2006–2008.
Kampanja on toteutetaan kuuttomana jaksona lähellä kevätpäiväntasausta. Tänä vuonna GLOBE at Night järjestetään 16.–28.3.2009.
Projektin perushavaintomenetelmänä on arvioida Orionin tähdistössä näkyviä tähtiä ja valita näkymää vastaava magnitudilukema vertailutähtikartasta.
Projektissa on mahdollisuus myös käyttää Unihedron Sky Quality Meter -mittaria.
Ks. myös
Visuaalihavainnot
Havainnot tehdään seuraavasti:
1. Selvitä havaintopaikkasi koordinaatit (leveys- ja pituusaste). Käytä apunasi GPS-laitetta tai jotain verkon karttapalvelua. Jos pystyt löytämään paikan myöhemmin kartalta, voit selivttää tiedon havainnon jälkeenkin. Ks. myös myrskybongausjaoston ohjeita koordinaattien selvittämisestä.
2. Havaitse Orionin tähdistöä vähintään tunti auringonlaskun jälkeen, tähdistön ollessa vielä riittävän korkealla (noin klo 20–22 paikallista aikaa).
3. Vertaa näkymää oheisiin karttoihin. Valitse tilannetta parhaiten vastaava kuva. Magnitudilukema on kartan vasemmassa yläkulmassa. Ota muistiin havaintoaika (päivämäärä ja kellonaika).
4. Raportoi havaintosi projektin sivuille.
Tuloksia voit tarkastella projektin karttasivuilta.
GLOBE at Night ja SQM
GLOBE at Night -projektissa on mahdollista käyttää SQM-mittaria. Havaintojakso ja muut toimenpiteet ovat samoja kuin visuaaliprojektissa seuraavin poikkeuksin:
- SQM-mittauksen kannattaa tehdä vasta tähtitieteellisen hämärän päätyttyä. Laitteen on syytä jäähtyä ainakin 5 minuuttia ja kannattaa valita paikka niin, ettei katulamppuja ole aivan välittömässä läheisyydessä.
- Kirkkaus mitataan laitteella zeniitistä
- Raportoitaessa valitaan karttavaihtoehto Cloudy Sky/No Data ja kirjataan SQM-laitteen antama magnitudilukema ja SQM-laitteen sarjanumero niille varattuihin kenttiin
Ks. myös