Sääharrastus
 Matti T. Salo

          


Sää on turvallinen keskustelun aihe hyvin monissa paikoissa. Valtaosa ihmisistä seuraa säätilaa tietääkseen onko huomenna pouta, mutta vain radion ja tv:n tiedotuksista. Kuitenkin monen erityisesti vanhemman ihmisen allakan nurkasta löytyy lämpötiloja jo useiden vuosikymmenien ajalta. Pieni joukko aktiivisia harrastajia lukeutuu myrskybongarien erikoiseen kastiin. Itseni luen jonnekin näiden välimaastoon.

Aloitin päivittäisten säämerkintöjen tekemisen joskus 90-luvun alkupuolella lämpötila- ja pilvisyysmerkinnöillä. Sittemmin olen hankkinut erilaisia mittareita saadakseni paremman kokonaiskuvan säätilan muutoksista. Vasta useampia eri asioita kuvaavien lukemien saaminen teki harrastuksesta niin mielenkiintoisen, että siitä tuli oikea harrastus.

Omien havaintojen lisäksi harrastukseen kuuluu erilaisten, erityisesti äärimmäisten sääilmiöiden seuraaminen tiedotusvälineiden kautta.

Sään havaitseminen

Sään havaitseminen on päivittäistä rutiinia ja velvoittaa harrastajan toistamaan saman toimenpiteen jokaisena viikon päivänä. Havaitseminen on kuitenkin vapaaehtoista ja perustuu harrastajan omaan päätökseen ja omiin valintoihin seurattavista ilmiöistä.

Tyypillisiä seurattavia ovat lämpötilat, sademäärät ja pilvisyys. Näitä voi seurata jokakodin välinein. Vähän enemmän harrastusta vaatii ilmanpaineen, kosteuden ja tuulien seuraaminen.

Parhaimmillaan harrastajan havainnot mahdollistavat sään ennustamisen 24 tuntia eteenpäin ja hyvinkin tarkasti lähitunteina tulevat sään muutokset, kuten tuulen nousemisen, sateet ja ukkosen.

Säätiedotukset

Suomessa virallisista sääennusteista vastaa Ilmatieteenlaitos, jonka www-sivuilta saa nopeasti viimeisimmän tiedotuksen.

Lisäksi voi käyttää Tielaitoksen tiesääpalvelua ja sen web-kameroiden kuvia eri puolilta Suomea. Näistä kameroista voi helposti seurata esimerkiksi. Kovan sadealueen etenemistä Suomessa. Tielaitoksen sivut ovat erittäin hyvä apuväline automatkaa suunniteltaessa.

Ulkomaisista sääennusteista ja kartoista saa yleiskuvan Euroopan ja koko maailman säätilasta. Varsinkin Brittein saarten ja Tanskan salmien sääilmiöillä on taipumusta ajautua heikentyneinä Suomeen.

Www-sivuilta löytyy myös sääsatelliittien ottamia kuvia. Näistä näkee nopeasti taivaalla liikkuvien pilvisyysalueiden sijainnit ja liikesuunnat. Pienellä harjoittelulla oppii näistäkin ennustamaan pilvisyyden varsin pitkälle.

Kotimaassa hyvän ennusteen pohjalta voi valmistella eväsretken vaikkapa vuoden kovimman syysmyrskyn puhkeamispaikalle.

Äärimmäiset sääilmiöt

Ilmasto on muuttumassa, mutta aina on ollut kovia rajuilmoja, pyörremyrskyjä sekä tulvia. Näitä ilmiöitä ei Suomen oloissa onneksi esiinny kovin usein, mutta ilmaantuessaan yllättävät aina. Maailman sääilmiöitä voi seurata kuhunkin erikoisalaan erikoistuneilta www-sivuilta.

 


[ Yhteystiedot ]    [ Takaisin etusivulle ]   

Sivun suunnittelu ja ylläpito Matti.Salo (a) ursa.fi
Tätä sivua päivitetty viimeksi 12.1.2005.