Kosmiset linnssit apuna:

Hubble kuvasi kaukaisia galakseja

Hubblen uusi kuva Abell 2218 galaksijoukosta on hieno esimerkki gravitaatiolinsseistä. Kaarimaiset muodostumat kuvassa ovat gravitaatiotaipumisen aiheuttamia: kaukana joukon takaa tuleva valo suurenee, kirkastuu ja vääristyy massiivisen joukon gravitaatiovoiman vaikutuksesta.

HST:n suuri tarkkuus on mahdollistanut lukuisten kaarien näkymisen, jotka ovat liian ohuita havaittaviksi maanpäällisille kaukoputkille. Kuvassa näkyy myös toinen harvinainen ja vaikeasti havaittava ilmiö, useampikertainen vääristyminen, joka on mahdollinen kun edessä oleva painovoimakenttä on tarpeeksi voimakas. Tässä valokuvassa useampikertaisia vääristymiä on seitsemän. Gravitaatiolinsseillä on hyvin tärkeä tehtävä kaukaisten, hyvin himmeiden, galaksien tutkimisessa. Gravitaatiolinssin hyvin kaukaisien galaksien valoa voimistava ja kokoava vaikutus mahdollistaa niiden havaitsemisen. Kuvan kuvan kaarien valo tulee kohteista, jotka ovat viisikymmentä kertaa himmeämpiä, kuin maanpäällisillä kaukoputkilla pystyttäisiin havaitsemaan.

Abell 2218 tapaiset linnunratajoukot tulevat olemaan suuri apu galaksien hyvin varhaisten vaiheiden tutkimiseen, kun kaukoputkella katsotaan hyvin kaukaisiin kohteisiin, katsotaan myös universumin historiaan. Valolla on kulunut miljardeja vuosia matkalla näistä omaan aurinkokuntaamme.


Gravitational Lens in Galaxy Cluster Abell 2218

JPEG Caption GIF
Valkoinen Kääpiö 1/95