Maailmankaikkeus nuortui


Hubble avaruusteleskoopilla tehtyjen uusien havaintojen perusteella maailmankaikkeus on huomattavasti aiempaa luultua nuorempi. Ikä selvisi kun erään kaukaisen galaksin etäisyys pystyttiin mittaamaan tarkasti havaitsemalla muuttuvien tähtien valonvaihtelua.
Tähtitieteilijät ovat ottaneet merkittävän askeleen eteenpäin yrityksessään selvittää maailmankaikkeuden ikää ja kokoa. Uudet havainnot kertovat Neitsyen galaksijoukossa olevan M100 galaksin uudeksi etäisyydeksi 56 miljoonaa valovuotta. Etäisyyden mittaamisen mahdollistivat Hubble avaruusteleskoopilla otettu kahdentoista kuvan sarja, joista etsittiin galaksista Kefeidi tyyppisiä muuttuvia tähtiä. Tutkittujen yli 40.000 tähden joukosta löytyikin 20 Kefeidiä ja niiden valonvaihtelujakso saatiin selvitettyä.

Kefeidien valonvaihtelun jaksollisuus riippuu tähden valovoimasta, joten mittaamalla sekä tähden jakso, että sen näennäinen kirkkaus, voidaan tähden etäisyys laskea yksinkertaisella menetelmällä. Aiemmin tällä menetelmällä on mitattu lähimpien galaksien etäisyydet. Korjatatulla avaruusteleskoopilla voidaan nyt mitata myös kauempana olevien galaksien etäisyydet.

Hubblen vakio

Maailmankaikkeuden laajenemisnopeutta kuvaava Hubblen vakio saatiin nyt määriteltyä huomattavasti aiempaa tarkemmin. Uusi arvio on noin 80, josta voidaan laskea maailmankaikkeuden iäksi noin 8 miljardia vuotta. Aiemmat arviot liikkuivat 15 miljardin vuoden tietämillä. Todennäköisesti arvo tulee vielä muuttumaan, sillä meidän Linnunratamme ja M100-galaksin keskinäinen liike ei ole kovin tarkasti tunnettu, ja se voi aiheuttaa tuloksiin oman virheensä. Toisaalta eräät muut havainnot osoittavat, että jotkut pallomaisten tähtijoukkojen tähdet olisivat yli 10 miljardin vuoden ikäisiä ja näinollen maailmankaikkeutta vanhempia! Ilmiselvästi tuloksissa on selvä ristiriita ja toisen arvoista on oltava virheellinen. Aika näyttäköön kumpi.

Hubblen jatkaessa galaksien etäisyyksien mittaamista, saamme yhä tarkentuvan arvon maailmankaikkeuden iälle, koolle ja tulevaisuudelle.

Hubblen ottama kuva kefeideistä