Viikon 40 kuva:

Gammapurkaus 000926

Kuva: Arto Oksanen, Nyrölä

Gammapurkaukset edelleen suuri arvoitus nykyajan tähtitieteilijöille. Niissä vapautuva energia voi hetkellisesti olla suurempi kuin mitä koko muu maailmankaikkeus säteilee. Gammapurkauksia havaitaan maata kiertävistä satelliiteista, joiden röntgen- ja gammahavaintojen perusteella voidaan yrittää paikantaa niiden paikka myös optisella aallonpituudella.

Kohteiden kirkkaus pienenee hyvin nopeasti. Jo vuorokauden kuluessa gammapurkauksen havaitsemista ne ovat himmentyneet jo niin paljon, ettei niitä ole pystynyt havaitsemaan kuin ammattilaisten käyttämillä jättiläisteleskoopeilla. Maailmalla gammapurkauksista ei ole tehty kuin kymmenisen havaintoa optisilla aallonpituuksilla ja ainoastaan muutama harrastajaryhmä on aikaisemmin onnistunut kuvaamaan gammapurkauksen.

Nyrölän Observatoriossa onnistuttiin 28.9.2000 tallentamaan tällaisen räjähdyksen jälkihehku. Kyseessä on vasta kolmas koskaan harrasjalaitteistolla tehty havainto. Yllä olevan kohteen kirkkaus on noin 20.5 magnitudia. Lue Oksasen Arton raportti kuvaustilanteesta.

Aikaisempien viikkojen kuvia


Takaisin Siriuksen kotisivulle