Uutta Nyrölässä


Nyrölän observetorion kehittäminen jatkuu. Tältä sivulta löytyy viimeisimmät päivitykset ja uutiset. Tiedot ovat aikajärjestyksessä.
Elokuu 2003:
Nyrölän observatorion Mars yö:
Nyrölän tähtitorni oli avoinna yleisölle lauantaina 30. - 31.8.2003 kello 21-03, jolloin paikalla kävi 34 vierasta. Mars planeettaa emme valitettavasti nähneet pilvisen sään takia. Paikalla kävijoille esiteltiin observatorio alueen välineitä sekä katseltiin Meadella taivaanrannassa näkyvän maston valoja.

Elokuu 2003:
Radioteleskooppi on pystytetty. Venäläinen 3.1 m suunnattava radioteleskooppi mahdollistaa havainnoinnin 1-30 GHz taajuusalueella. Ks. radioteleskoopin omat sivut.
Myös videokuvausmahdollisuuksia on parannettu uudistetulla videokaapeloinnilla.

Heinäkuu 2003:
Kalibrointikuvien ottoa helpottava flättilaatikko on otettu käyttöön.

Maaliskuu 2003:
Tarkkaan ajastukseen sopiva GPS-videoajastin on otettu käyttöön. GPS-vastaanottimen nanosekunnin tarkka kellonaika saadaan lisättyä videokuvan jokaiseen ruutuun sadasosasekunnin tarkkuudella. Laitteisto sopii erityisen hyvin tähdenpeittojen ajoitukseen.

Tammikuu 2003:
CCD kamera on päivitetty uudempaan USB-liitynnällä varustettuun ST8XE-malliin. Kuvien latausaika putosi noin minuutista muutamaan sekuntiin. Tästä on etua etenkin kaukoputken tarkennuksen nopeutumisena ja tiheämpään kuvausväliin aikasarjahavainnoissa.

Lokakuu 2002:
Uusi visuaalikäyttöön tarkoitettu tähtitorni on valmistunut.

Elokuu 2002:
Uuden pienemmän teleskooppirakennuksen rakennustyöt ovat alkaneet. Uuteen rakennukseen tulee liukukatto, jonka alta avautuu esteetön näkymä taivaalle. Sinne sijoitetaan 10-tuumainen Meade LX200 teleskooppi, joka on tarkoitettu pääasiassa visuaalikäyttöön.

Huhtikuu 2002:
Radioteleskoopin jalustan alin osa asennettiin paikoilleen jalustarenkaaseen. Radioteleskoopille perustettiin oma web-sivu.

Syyskuu 2001:
Radioteleskoopin perustuksena oleva kaivorengas on valettu tukevasti suoraan peruskallioon. Kaukoputken ohjausta varten on myös asennettu uusi ohjelma, TheSky.

Elokuu 2001:
Radioteleskoopin perustana oleva kaivonrengas on asennettu paikoilleen ja porattu kiinnityspultit kallioon. Huoltorakennuksen ja perustuksen välille kaivettiin myös oja, jota pitkin asennetaan salaojaputki tiedonsiirtoa ja antennin ohjausta varten.

Heinäkuu 2001:
Heinäkuussa kaukoputkeen asennettiin Optecin valmistama MAXFilter-suodatinjärjestelmä johon kuuluu Besselin fotometrinen BVR-suodatinsarja. Muita hankintoja ovat Optecin valmistama TCF tarkennuslaite, jonka erikoisuutena on automaattinen tarkennuksen korjaus lämpötilan muuttuessa sekä uuden laitteiston kanssa paremmin yhteensopiva Optecin F/5 polttovälin lyhentäjä. Myös AAVSO:lta saatu lahjoitus, uusi ST-8E CCD-kamera tullaan asentamaan kuluvan syksyn aikana.

Tammikuu 2001:
Nyrölän observatorioon on hankittu uusi nopeampi tietokone CCD-kuvausta varten. Uusi kone on varustettu 700 MHz Celeron suorittimella, 128 megan keskusmuistilla, 30 gigan kovalevyllä ja kirjoittavalla CD-ROM asemalla. Tehonlisäys vanhaan 486-koneeseen on melkoinen. Tietokone hankittiin Wihurin rahaston apurahan turvin Jyväskylän tietokonehuollosta.

Samalla observatorio kytkettiin kiintällä yhteydellä Internettiin. Uusi nopea yhteys on Kesnet Oy:n ja Jyväskylän yliopiston yhteinen lahjoitus Siriukselle. Yhteyden käyttökin on ilmaista. Helmikuun aikana Nyrölään asennetaan web-palvelin vanhasta 486 kuvaus-tietokoneesta ja silloin Nyrölässä voi vierailla myös virtuaalisesti osoitteessa http://nyrola.jklsirius.fi.

Tulevaisuuden palveluja ovat mm. web-kamera, sääasema ja kaukoputken etäkäyttö.



Nyrölän Observatorion pääsivulle
Takaisin Siriuksen kotisivulle