|
Nyrölän Observatorio16-tuumaisen Meade-teleskoopin käyttöohje Päivitetty 21.1.2001 Teknisiä tietojaKaukoputki on tyypiltään Schmidt-Cassegrain, eli siinä on pallopintainen pääpeili ja erityisen korjauslinssin keskelle kiinnitetty kupera apupeili. Pääpeili on hyvin lyhytpolttovälinen, joten putkikin on lyhyt. Kupera apupeili pidentää polttovälin täyteen neljään metriin ja heijastaa kaukoputken keräämän valon pääpeilin keskellä olevasta reijästä kaukoputken taakse. Korjauslasi korjaa pallopintaisen pääpeilin kuvausvirheitä.
JalustaMeaden jalusta on tyypiltään haarukkajalusta. Siinä kaukoputki on U-kirjaimen muotoisen haarukan välissä. Haarukan yläpäässä on deklinaatioakseli. Tuntiakseli on haarukan alla piilossa ohjausyksikön sisällä. Nyrölässä kaukoputki on pystytetty ekvatoriaalisesti, eli se on kallistettu siten, että tuntiakseli osoittaa kohti taivaan pohjoisnapaa. Tämä pystytystapa mahdollistaa valokuvaamisen myös kaukoputken päälle kiinnitettävällä kameralla.Sekä rektaskensio- että deklinaatioakseleissa on sähköllä toimivat kääntömoottorit. Molemmissa akseleissa on myös kulma-anturit, joiden avulla kaukoputken tietokone laskee putken asentotiedon.
EtsinKaukoputkessa on pieni suuntauskaukoputki, sen suurennos on 8-kertainen ja siinä on lankaristikko. Etsin suunnataan siinä olevien suuntausruuvien avulla. Etsimen suuntaus on syytä tarkistaa joka ilta kirkkaan tähden avulla, sillä sen saattaa helposti liikahtaa putkea peitettäessä.
FokusointiTarkennusta muutetaan kaukoputken takana olevasta pyöritettävästä nupista joko käsin kääntämällä tai sähköisesti moottorin avulla. Nupin pyörittäminen liikuttaa kaukoputken pääpeiliä hitaasti edestakaisin. Säätö on melko hidas ja joskus sitä on kierrettävä useita kierroksia oikean kohdan löytämiseksi.Kaukoputkessa on myös erillinen digitaalinen aputarkennin, jolla suoritetaan tarkennuksen hienosäätö. Katso myös tarkennuslaitteen käyttöohje alempana.
KäsikäyttöKaukoputkea voi käyttää myös aivan käsikäyttöisenä ja jopa ilman sähköä. Sekä rektaskensio- että deklinaatio-akseleissa on vapautukset, joilla putki vapautuu ja on käännettävissä käsin. Rektaskensiossa on myös manuaalinen hienosäätö, joka toimii vain kun lukitus on vapautettuna. Huomaa, että jos liikutat putkea käsin, niin sen tietokone menettää tiedon putken asennosta.Älä koskaan käännä kaukoputkea väkisin, sillä silloin on suuri vaara, että voimansiirto rikkoontuu!
KäsiohjainLähes kaikkia kaukoputken toimintoja ohjataan käsiohjamella, jossa on lukuisten näppäimien lisäksi pieni nestekidenäyttö. Perustoimintoja ovat suuntanäppäimillä (N, W, E, S) tapahtuva kaukoputken kääntäminen ja nopeusnäppäimillä valittavat ajonopeudet. Kohdeluetteloille ja kohteiden valinnalle sekä kaukoputken automaattiajolle on omat näppäimensä. Lisäksi myös joitakin erikoistoimintoja ohjataan omilla näppäimillään. Usimmat näppäimet toimivat sekä numero- että toimintonäppäiminä. Käsiohjaimessa on lämmitys, joka pitää sen nestekidenäytön toiminnassa pakkasellakin. Näppäimistössä ja näytössä on punainen taustavalo ja punainen led-valo, jota voi käyttää vaikka karttavalona.Alla on jokaisen näppäimen esittely:
1. ENTER
2. MODE
3. GO TO
4. SUUNTANÄPPÄIMET (N,S,W,E)
5. NOPEUSNÄPPÄIMET (SLEW,FIND,CENTER ja GUIDE)
6. RET
7. FOCUS
8. MAP
9. KOHDELUETTELOT: (M, STAR, CNGC)
10. PREV ja NEXT
KäynnistysKytke ensin sähköt tornirakennukseen huoltorakennuksen seinässä olevasta kytkimestä. Poista peitteet putken päältä samoin kuin linssisuojukset. Tarkista, että kaukoputki on päällisin puolin kunnossa. Kaukoputken käsiohjainta säilytetään muiden tarvikkeiden kanssa huoltorakennuksessa alumiinisalkussa. Asenna käsiohjain paikolleen kaukoputken jalustassa olevaan Keypad-liittimeen. Liitin napsahtaa paikoilleen itsestään pohjaan painettaessa ja se irtoaa liittimessä olevaa pientä lukutuskynttä ylöspäin nostamalla. Tarkista että muutkin tarvittavat johdot on kytketty ennenkuin kytket kaukoputkeen virran päälle. Virtakytkimiä on kaksi, 230V käyttöjännite tulee päälle jalustan kytkimestä (punainen merkkivalo) ja kaukoputken 18V jännite kytkeytyy kaukoputken ohjauspaneelista. Virran kytkemisen jälkeen kaukoputki testaa itsensä, suristen hetkisen, ennenkuin käsiohjaimen näyttöön tulee Meade 16-teksti. Tämän jälkeen putki on käytettävissä. Putken käyttöä kannattaa harjoitella valoisan aikaan.Mikäli haluat, että kaukoputki 'arvaa' oikein aloitussuuntansa, tarkista että putki on suunnattu etelään ja deklinaatio on 0 astetta. Suunnat voi tarkistaa lukemakehistä ja tarvittaessa vapauttaa lukitukset ja kääntää putki oikeaan suuntaan. Suunnilleen oikea suuntaus helpottaa ensimmäisen kohteen löytämistä.
KäyttöEnsimmäiseksi kaukoputki on suunnattava johonkin tunnettuun kohteeseen. Karkea suuntaus onnistuu helpoiten valitsemalla joku tähti oheisesta suuntaustähtiluettelosta ja ajamalla putki siihen. Esimerkiksi Sirius löytyy luettelosta numerolla 67. Putken ohjaus tapahtuu seuraavasti: paina käsiohjaimen STAR näppäintä (6), jonka jälkeen tähden numero 6, 9 ja sitten [ENTER] näppäintä ja vielä [GOTO] -näppäintä, jolloin putki lähtee kääntymään kohti Siriusta. Jos putki lähtee väärään suuntaan tai uhkaa törmätä johonkin, paina [GOTO] -näppäintä uudelleen, jolloin ajo keskeytyy. Ajon päätyttyä kohdista kohde kuvakentän keskelle ja paina [ENTER] -näppäintä noin sekunnin ajan, kunnes ruutuun tulee teksti "Coordinates Matched". Nyt koordinaatisto on asetettu kohdalleen ja seuraavat kohteet löytyvät automaattisesti. Vaihtoehtoisesti voit kääntää putken ensimmäiseen kohteeseen käsin moottoreilla, valita kohteen sen jälkeen kohdeluettelosta ja pitää sen jälkeen ENTER-näppäintä pohjassa kunnes koordinaatit asettuvat.Muista suunnata samalla myös etsinputki kohti perustähteä! Kääntäessäsi kaukoputkea tarkkaile putkesta roikkuvia johtoja ja pysäytä ajo jos johdot kiristyvät. Tämä on erityisen tärkeää CCD-kuvauksessa, jolloin johtoja on paljon. Älä koskaan käännä putkea tietokoneella huoltorakennuksesta, kuin aivan lyhyitä matkoja, ilman että joku on valvomassa johtoja. Kaukoputken ajon voi pysäyttää Goto-näppäimellä, vaikka ajo olisi käynnistetty tietokoneesta. Mikäli kohteesi ovat suunnilleen samalla alueella taivasta, kannattaa koordinaatit 'synkata' jokaisen kohteen kohdalla. Jos kohde on himmeä, eikä löydy helposti, niin kannattaa ensin etsiä joku kirkas tähti läheltä kohdetta ja ajaa ensin siihen, keskittää, synkata ja kääntää vasta sitten himmeään kohteeseen.
KohdeluettelotSTAR
Myös planeetat ovat 'tähtiä'. Ne löytyvät lisäämällä planeetan järjestysnumeroon 900. Jupiter on siis STAR 905. Kuu on numerolla 903.
M
CNGC
IC
UGC
SAO
GCVS
SammutusKäännä kaukoputki etelään ja deklinaatioon 0 astetta, jotta käynnistettäessä peruskoordinaatit osuvat suurinpiirtein kohdalleen. Sammuta ensin virta kaukoputkesta kääntämällä virtakytkin Off-asentoon. Tämän jälkeen sammuta vielä virta jalustan virtakykimestä ja irroita käsiohjain sekä okulaari ja kulmaprisma. Tarvikkeet säilytetään huoltorakennuksessa alumiinisalkussa.Peitä putki huolellisesti, jotta mahdollisesti kuvusta vuotava vesi ei pääse kastelemaan kaukoputkea. Mikäli on odotettavissa kosteaa säätä, jätä lämmitin päälle. Muista sammuttaa tornirakennuksen virrat huoltorakennuksen seinän virtakykimestä, ellei lämmitintä tarvita. Jos jätät virran päälle, varmista vielä kerran, että kaukoputki on pois päältä. Jos kaukoputki jää päälle, se 'kuristaa' itsensä deklinaation virtajohtoon ja moottorit voivat vaurioitua.
Muista aina tarkistaa ennenkuin poistut tähtitornilta:Näin toimien pidämme laitteet ehjinä, säästämme sähköä ja pidämme tähtitornin viihtyisänä!
|