Vuosien unelma ja kylähengen
taidonnäyte
n
avajaiset
Jani Helander
Sää suosi sunnuntaina 24.10. vietettyä Piirivuoren näkötornin juhlavia avajaisia, joita vietettiin Hausjärven Karan koululla reippaan kylähengen merkeissä. Lähikylien Karan, Lavinnon ja Turkhaudan asukkaat olivat varmasti syystäkin ylpeitä aikaansaannoksestaan, sillä vasta muutama vuosi sitten kylien yhteinen koulu, joka nyt toimi tapahtuman keskuspaikkana, oli lopetamisuhan alaisena. Niinpä yhteiseen hiileen puhaltamisen tuloksena syntyi myös pari vuotta toteuttamisen arvoisena ideana pyörinyt torni. Nyt tulevaisuus näyttää paljon valoisammalta ja yhteistoiminta on vahvistanut ja yhdistänyt kyläyhteisöä, miksei myös tornin ympärillä ahertaneita luontoharrastajiakin.
Hausjärven kunnanjohtaja Hannu Mäkelä avasi tornin viralliseen käyttöön leikkaamalla sinivalkoisen nauhan Karan koululaisista muodostuneen soihtuairueen ja runsaan satapäisen yleisön ja sinivalkoisin nauhoin puetun soihtuvartion todistaessa tapahtumaa. Puheessaan kunnanjohtaja kiitti paikallisten asukkaiden ponnisteluja yhteisen asian puolesta Tilaisuudessa kuultiin myös koulun oppilaiden lausumana runoja sekä laulua.
Vuoden kotiseututyö hyödyksi monille
Torni sai myös virallisen nimen, Piiritorni. Siitä todisteena oli tornin sisäänkäynnin yhteyteen vaiverrettu metallilaatta, jossa komeili kaikkien rakennukseen osallistyneiden yhteisöiden ja yritysten nimet, myös omamme. Monien paikkakuntalaisten ja yhdistysihmisten uurastusta arvostettiin sen verran paljon pitäjässä, että se sai Hausjärvi-seuran Vuoden kotiseututyön tunnustuksen, jonka kunnanvaltuuston puheenjohtaja Anna-Kaarina Jaakkola puheensa ohessa myönsi. Samalla hän painotti tornin monikäyttöisyyttä eri harrastusmahdollisuuksiin.
Itse koululla oli vuorossa vieraiden kahvitus, josta vastasivat maineikkat Ryttylän Martat. Koululla esittäytyivät myös tornin rakentamiseen osallistuneet harrastusyhdistykset, joista Kanta-Hämeen Lintutieteellinen yhdistys esitteli linnunpönttöjä ja raotti ornitologian saloja vieraille. Lisäksi lintumiesten mieltä varmasti lämmitti tornin ympäristöön rakennettava luontopolku. Toista luonnontieteen haaraa edusti tietenkin oma yhdistyksemme. Paikallisten tähtiharrastajien osaston tiiminä toimi Markku, Jorma, Jari Sankala sekä allekirjoittanut oli majoittunut koululuokkaan, jossa esillä oli JS-Dobsonin lisäksi edellisen päivän näyttelyn kuva- ja esittelymateriaalia. Kirjoittajan hikisen puurtamisen tuloksena pyöri luokan tietokoneissa Tähtien Takaa -cd romppu, yhdistyksen kotisivut sekä kuvia Piiritornin rakennusvaiheista. Suurinta mielenkintoa ihmisissä herätti reaaliaikaiset kuvat avajaisista, jonka digitaalitekniikka mahdollisti. Digitaalinen aikakausi oli siis saapunut Hausjärvellekin.
Piiritornin tähtiharrastukselliset mahdollisuudet
Piiritornia rakennettiin silmälläpitäen monia mahdollisia käyttötarkoituksia, kuten paikalla monia kymmeniä vuosia harrastettua lintujen muuttopuuhien seurantaa, joka olikin yksi tornin päätarkoituksista. Kun tornin projektiryhmään sattui vielä tähtiharrastaja, tuli tähtiharrastajienkin intressit esille. Piiritorni rahoitettiin pääasiassa kokonaan sponsorirahalla, ja hankkeen tukijoiksi suostui muutama paikallinen keskisuuri yritys, joiden rahallisen tuen ansiosta raaka-aineet saatiin kustannettua. Tornia korotettiinkin alkuperäisestä suunnitelmasta vielä 1,5 metriä juuri tähtiharrastajia varten, jotta tornin ylätasanne saataisiin mahdollisimman lähelle ympäröivän puuston latvuston rajaa.
Torni huojuu vielä jonkin verran, jos siellä kävellään, joten aikavalotteiseen tähtivalokuvaukseen torni ei ihan paras mahdollinen ole. Myös tuuli huojuttaa havaintovälineitä tornin huipulla, totesi mm. tornia testannut aktiivinen oittilainen tähtiharrastaja Jouni Suni. Itään päin avartuva näkymä on tornissa mahtava, jota voi todella hyvin hyödyntää planeettojen, Kuun ja audingon nousujen seurannassa. Ekokemin valot etelässä ovat häiritsevin piirre koko tornin antamassa maisemassa. Länsi- ja pohjoistaivas ovat harjun laen suunnassa olevan puuston peitossa, mutta tuleva mahdollinen puuston harvennus tuossa ilmansuunnassa saattaa auttaa hieman asiaa. Tornin yläosaa pyritään tukevoittaa vielä ylimääräisillä vinovaijereilla. Naapurikaupungin tähtiharrastajien puheiden mukaan Ekokemin piiput näkyvät hämeenlinnalaisten Poltinahon tähtitornista, mutta luultavasti ei Piiritornista ole havaintoyhteyttä sinne. Pääasia kuitenkin on, että vihdoin meillä riihimäkeläisillä tähtiharrastajilla on oma pimeän paikan torni, jossa voidaan havaita sekä järjestää mahdollisesti tähtinäytäntöjä. Tulevat vuodet tulevat näyttämään tornin käyttöominaisuudet - totuushan on, että tornin voi testata vain kokeilemalla sitä ahkerasti. Toimikoot se siis paikallisia luontoharrastajia yhdistävänä ja vahvistavana elementtinä vuosia eteenpäin.
Lisää Piiritornista ja sen rakentamisesta internetissä: www.ursa.fi/~helander/piiritorni