Kirkkonummen Komeetan esitelmäsarjassa on vuorossa dosentti Lauri Jetsu, jonka aiheena on Tiesivätkö muinaiset egyptiläiset Algolin jakson? Esitelmä pidettiin 11.12.2012 Kirkkonummen koulukeskuksessa. Esitelmää kuunteli noin 30 henkeä.
Algol on pimennysmuuttujakaksoistähti, jonka kirkkaus vaihtelee 2,867 päivän jaksolla. Sen jakso on aivan hyvin havaittavissa paljain silmin, jos vain tähteä havaitaan jäjestelmällisesti.
Lauri Jetsu kumppaneineen on tullut siihen tulokseen, että vuonna 1224 eKr Egyptissä havaittiin Algolin jaksoksi 2,85 päivää. Jakso on siis hieman kasvanut yli 3000 vuodessa. Tähän asti on luultu, että Algolin jakson määräsi ensimmäistä kertaa englantilainen John Goodricke vuonna 1783.
Dosentti Lauri Jetsu työskentelee tällä hetkellä Helsingin yliopiston Fysiikan laitoksella Kumpulassa tähtitieteen yliopistonlehtorina kolmatta vuotta. Sitä ennen hän toimi Tähtitieteen laitoksen johtajana vuodet 2001-2009. Hänen tutkimusalansa on tähtitieteen ja geofysiikan datan aikasarja-analyysi. Algolia koskevassa tutkimuksessa Jetsu sovelsi samoja menetelmiä muinaiseen egyptiläiseen kalenteriin. Netistä löytyy muutama sata juttua hakusanoilla "algol jetsu" tai "algol ancient egypt".
Dosentti Lauri Jetsu esitelmöi Kirkkonummella. Kuva Seppo Linnaluoto.
Dosentti Jetsun esitelmää kuunteli noin 30 henkeä. Kuva Seppo Linnaluoto.