Logo

Saturnus

NIMI: Saturnus on saanut nimensä muinaisten roomalaisten sadonkorjuun jumalan mukaan.

KOKO ja KUUT: Saturnus on Aurinkokunnan toiseksi suurin planeetta. Sen halkaisija on n. 116 000 km ja sen läpi mahtuu peräkkäin n. 9 Maapalloa.

Kuita on kymmenittäin ja suurin niistä on nimeltään Titan. Se on suurempi kuin planeetta Merkurius. Se on Aurinkokunnassa ainoa kuu, jolla on ilmakehä ja mahdollisesti jonkinlaista "elämää".

ETÄISYYS: n. 1 400 miljoonaa km (n. 10 AU). Maa on vain 1 AU:n etäisyydellä Auringosta. Saturnukseen asti menoon luotaimelta kuluu aikaa n. 6 vuotta.

KIERTOAIKA: n. 29,5 vuotta

VAUHTI: n. 9,7 m/s. Maapallon vauhti on n. 30 m/s.

PYÖRÄHDYSAIKA: n. 11 h

OLOSUHTEET: Saturnuskin on iso ”kaasuplaneetta”, kuten Jupiter, Uranus ja Neptunus, eikä senkään pinnalle voi laskeutua. Avaruusalus vain uppoaa kaasuun ja murskautuu valtavan paineen vuoksi.

RENGAS / RENKAAT: Saturnuksella on komea iso rengas. Sen leveys reunasta reunaan on n. 250 000 km eli n. 2 kertaa Saturnuksen läpimitta. Se koostuu erikokoisista kiven ja jään kappaleista, jotka ovat ajautuneet kiertämään samassa tasossa. Niiden joukossa kulkee omaa vauhtiaan myös pieniä kuita eli ns. ”paimenia”. Nämä pitävät oman reittinsä ”puhtaana” ja työntävät pienemmät kappaleet sivummalle. Näin rengastasoon ovat muodostuneet planeettaa kiertävät lukuisat kapeat raot, joten iso rengas muodostuukin lukuisista kapeista vierekkäisistä renkaista.

NÄKYMINEN MAAHAN: Silloin kun Saturnus näkyy yötaivaalla, se näkyy suunnilleen yhtä kirkkaana kuin kirkkaimmat tähdet. Kaukoputkella sen rengas näkyy hienosti, aivan kuin sillä olisi kahvat molemmin puolin.

Jos katsot sitä esim. puolen vuoden välein, huomaat, miten Saturnuksen renkaiden asento Maahan nähden on muuttunut. Välillä renkaan reuna on suoraan Maapalloon päin. Juuri silloin rengasta ei näy. Kiikari on hyvä apuväline kaikkien planeettojen havainnoimiseen.

LISÄTIETOJA: Nasa: https://solarsystem.nasa.gov/planets/saturn/overview/

http://www.ursa.fi/yhd/halley85/Aurinkokunta/Saturnus/
3-elo-2022 10:15