Altair ry
Tähtitieteellinen yhdistys Keski-Uudenmaan Altair ry

Artjärvi-projekti
Tapahtunutta

        

Artjärvi-projektin Tapahtunutta-sivu seurailee projektin kulkua aina idean ensimmäisestä lausumisesta viimeisimpiin rakennusvaiheisiin. Sivulle kerätään kustakin vaiheesta muutamia kuvia ja niinpä sivun kuvat toimivat kaikki myös linkkinä isompaan kuvaan. Projektihistorian alkupäästä puuttuu vielä materiaalia ja erityisesti kuvia. Niitä lisätään omille kohdilleen sitä mukaa, kun niitä saadaan käyttöön ja sopivaan muotoon julkaistavaksi. Uusimmat tapahtumat ovat sivun alalaidassa.


Vuosi 2000

SYKSY
Ensimmäinen fyysinen toimenpide oli yhteinen tutustumisretki Yliopiston Metsähovin observatoriolle perehtymään laitteeseen. Samalla pohdittiin projektin kokonaisuutta ja toteutuksen mahdollisuuksia. Myös yliopiston suuntaan annettiin toive neuvottelujen aloittamisesta.


Vuosi 2002

29. ELOKUUTA
Neuvottelut päättyivät onnellisesti ja kahdenväliset sopimukset yliopiston ja Viestiteknisen yhdistyksen, sekä Altairin ja Viestiteknisen välillä saatettiin allekirjoittaa.


8. MARRASKUUTA
Sopimusten allekirjoituksen jälkeen alkoi kiihkeä inventointi- ja purkuoperaatio. Aluksi teleskoopin kaikki toiminnot ja osat piti käydä lävitse. Tarkoituksena oli selvittää mitä laitteesta tulee uusia, mitä voidaan purkaa kuljetuksen ajaksi ja erityisesti se, mitä voidaan säästää. Inventoinnin aikana selvitettiin myös tekniset seikat koskien tulevaa nostoa.

              


Vuosi 2003

26. ELOKUUTA
Purkutyön tultua päätökseensä, nostettiin kaukoputki jalustoineen ulos observatoriostaan. Nostoon käytettiin erikseen tilattua nosturiautoa.

 
                 


Lokakuu 2003 Yliopiston observatoriorakennuksen loppusiivouksen vielä jatkuessa, kaukoputki sekä pääosa puretuista osista saattetiin siirtää nykyiseen sijoituspaikkaansa ensilumien sataessa Artjärven kallioille.


Vuosi 2004

TALVI
Talven mittaan Metsähovin observatoriota siivoiltiin ja viimeisiä osia purettiin pois Yliopiston tulevan kaukoputken tieltä.


24. ja 29. HUHTIKUUTA
Loput irto-osat (pääasiassa vanhentunutta sähkötekniikka) siirrettiin pois Metsähovista ja paikkoja siivottiin luovutuskuntoon. Observatorion avaimet, sekä tyhjä, ehjä ja siivottu observatorio luovutettiin yliopiston edustajalle 29.4.


SYKSY
Loppuvuosi käytettiin rakennesuunnitteluun ja aivan joulukuun lopulla tehtiin ensimmäiset tarvikehankinnat, lähinnä Altairin projektikuluihinsa saaman kohdeavustuksen käyttämiseksi ajallaan ja oikeaan kohteeseen.


Vuosi 2005

21. ja 26. HEINÄKUUTA
Kaksitoista kappaletta M24 kiinnikepultteja porattiin kallioon erilaisten luonnonilmiöiden kiusaamana. Pulttien poraus tapahtui kahdessa 6 pultin erässä, ensimmäisen urakan päättyessä lähinnä kuumuuden ja paarmojen vuoksi.


 

 
13. ja 21. ELOKUUTA
Perustusten valutyöt aloitettiin pian Järvenpään kaupungilta Altairille tulleen myönteisen avustuspäätöksen jälkeen. Ensimmäisessä vaiheessa maahan muurattiin kiinni kaksitoista lecaharkkoa, aiemmin porattujen pulttien ympärille. Harkoista kahdeksan tuli varsinaisen observatorion lattian alle ja neljä tulevien katon liukukiskojen tueksi. Viikkoa ensimmäisten valujen jälkeen tolpat viimeisteltiin korottamalla ne lopulliseen korkeuteensa, lähelle lattiavasojen tulevaa tasoa.

                                   


4. SYYSKUUTA
Päivän talkoissa valmistui observatorion betonoitujen lecaharkkotolppien päälle ensimäinen lattiakehikko sekä varsinaiset lattiavasat. Lattia tulee olemaan noin 4x4 metrin kokoinen ja matalimmillaankin noin puolimetriä maanpinnan yläpuolella. Rinteenpuolelta rakennuksen alle pääsee helposti kulkeman vaikkapa erilaisia asennuksia tekemään.

  


17. SYYSKUUTA
Seinien kehikot tehtiin ja pystytettiin paria viikkoa aikaisemmin tehdyn lattiakehikon päälle. Nyt observatorion rungon muoto on selvästi nähtävissä ja tilan koon saa hahmotettua.

                    


8. LOKAKUUTA
Seinien kehikot saivat ympärilleen liki puolet laudoituksesta.


23. LOKAKUUTA
Rakennuksen katto muotoutui siihen mittaan, että kattotuolit ovat valmiina ja yhtä sovitettu paikoilleen. Vaikka talkooporukka olikin pieni, oli sää sentään kohtuullinen.   


6. MARRASKUUTA
Kattotuoleista loputkin ruuvattiin kiinni paikoilleen. Lomoa vähän käännettiin akkuporakoneen voimin, jotta se mahtuu katon alle. Lisäksi seinät saivat lisää laudoitusta.


19. MARRASKUUTA
Lomo sai vihdoin ylleen edes vähän sateilta suojaavan katon. Hieman eteläiseltä lappeeltaan pidempi, kattotuolien päälle koottu harjakatto on mukavasti läpinäkyvää valokatetta, antaen samalla sekä suojaa säältä, että valoa kaikenlaisille huolto- ja valmisteluaskereille. Ensilumi satoikin pian näiden talkoiden jälkeen.

     


27. JOULUKUUTA
Marrskuun talkoiden jälkeen Lomo aloitti talvilevon lumeen ja peitteisiin kääriytyneenä. Paikalla kyllä kävi jäseniä, mutta työt saivat odottaa keväisempiä säitä. Katon alle ei tuiskuava lumikaan enään tunkeutunut kovin suurissa määrin.

  


Vuosi 2006

5. TOUKOKUUTA
Talvilevon jälkeen työt alkoivat muun mäellä tapahtuneen toiminnan lomasa harjapellin asennuksella. Nyt saatettiin myös kuoria itse teleskooppi pressukääreistään, joissa se on ollut paria pressujen vaihtoa lukuunottamatta liki kolme vuotta. Alla myös samaan aikaan Ursan Tähtikalliolla vietetyn Aurinkokuntatapaamisen osanottajien Lomo-kuvia.

 
  


13. ja 14. TOUKOKUUTA
Lauantaipäivän talkoissa observatorion lattia tuli noin puoliksi asennettua. Lomon jalustan säätöjen kohdalle tuli lattiaan hyvät luukut asennon hienosäätöä varten sekä muita, myöhäisempiä asennuksia helpottamaan. Pääpeili kuljetettiin Sälinkäälle, jossa sille voidaan tehdä pesu. Sunnuntaina omantunnon kolkuttamat kävivät tekemässä lattian valmiiksi.

 


 

4. ELOKUUTA
Lomo AZT-27 Havaintosuojan ovi rakennettu. Sälinkään sahalta haettiin Viestikalliolle lautaa ja rimaa joista rakennettiin ja asennettiin saranoilleen ovi, mallia lato.


 

13. ELOKUUTA
Observatorion seinien listoitus aloitettu. Lisäksi pystytettiin katon siirtokiskojen alusrakenteita. Homma jäi vaiheeseen kiinnitysrautojen puutteessa.


20. ELOKUUTA
Sunnuntai päivän talkoissa asennettiin havaintosuojaan ja liukutukiin järeät melkein 9 metriset alumiinikiskot. Itse kattoon asennettiin 4 kpl laakeroituja rullarakennelmia, joiden laakerit on palvelleet aiemmin auton moottorin jakohihnan kiristimenä. Likukiskojen päihin asennettiin stopparit. Katto rullineen nostettiin raa'alla miesvoimalla liukukiskojen päälle. Katto liikkuu nyt kevyesti ja äänettömästi "kahden sormen" työntövoimalla laakeroituna kiskojen päällä. Lomon moottoreiden asennusta, putken pintaruosteiden harjausta ja maalausta sekä optiikan pesua päästään nyt aloittamaan.

 


10. SYYSKUUTA
Pääpeili pestiin Sälinkäällä Arin autotallissa. Pestyn peilin aluminointi todettiin kirkkaaksi ja hyväkuntoiseksi. Peilin pintaan jäi muutama lähinnä kosmeettinen parin neliömillimetrin tahra sekä huomattiin jo valmistuksessa tulleita ohuita naarmuja, mutta havaitsemiseen ne eivät vaikuta. Optiikka on nyt valmiina kiinnitettäväksi kaukoputkeen.

 


 

16. SYYSKUUTA
Peilikotelo maalattu, seinien rimoitusta. Lomon putken peilikotelo skrapattiin irtoruosteesta ja maalattiin ferrexillä ja mattaspraylla mustaksi. Havaintosuojan seinät ovat valmiit ja rimoitettu eteläseinää lukuunottamatta.

 


 

8. LOKAKUUTA
Lomoon asennettiin pääpeili, apupeili, vastapainot, fokusointilaite, kääntökehä ja laiteteline. Lomon laiteteline on 9x13cm laakafilmille tarkoitettu mutta siihen voidaan kiinnittää myös kulmapeili ja 2 tuuman okulaaripidike visuaalihavaintoja varten. Lomolla voi nyt ainakin testimielessä katsoa tähtiä. Okulaariaukosta katsottaessa vastaan katsoi oma silmä, joten kollimointi ei ole ainakaan täysin poskellaan. Kääntömoottorit eivät vielä toimi, joten kääntely hoidettiin asennusvaiheessa akkuporakoneilla.

 


 

22. LOKAKUUTA
Lomon hammaspyöriä rasvattu ja suoritettu empiiristä tutkimusta eri akseleiden välityssuhteista. Samalla todettu uudelleen että alkuperäiset AC-moottorit ovat riittämättömät.

 


 

19. MARRASKUUTA
Suunnitelmissa oli päätykolmioiden asentelua, mutta paikoiltaan liukuneen katon asentelu vei päähuomion ja -ajan. Syysmyrsky oli tehnyt kiusaa. Katosta taisi sittenkin tulla liian kevyt.

 


Vuosi 2007

7. TAMMIKUUTA
"Se pyörii sittenkin!"
Lomo on todistettavasti liikkunut. Vaimean vihellyksen säestämänä tuntiakseli liikkui ensin vastapäivään ja sitten pienen suostuttelun jälkeen myötäpäivään takaisin lähtöruutuun.

Sähkötarkastuslaitoksen hyväksymä, no ehkä ei.

 


 

14. HUHTIKUUTA
15:22 27.12.2007 Lomoon suunniteltiin asentoantureiden asentamista Mikko S:n valmistamaan suuntanäyttöön. Kaksi synkroa poistettiin ja paljastuneisiin akselinpäihin tehdään holkkisovitteet.

Illan hämärtyessä Lomoon asennettiin tuntiakselin moottorille väliaikaisesti invertteri ja deklinaatioakselille porakone. Kylkeen teipattiin punapistetähtäin, Lomon perään kiinnitettiin kulmapeili ja 80mm (100x) okulaari. Katto liu'utettiin sivuun ja Lomo suunnattiin näillä moottorivirityksillä kohti pimenevällä taivaalla näkyvää Saturnusta. Hetken etsimisen jälkeen Saturnus oli okulaarin kentässä erittäin kirkkaana ja tarkkana ja näky oli suurenmoinen. Jalusta on kohtuullisen hyvin ekvatoriaalisesti suunnassa, koska Saturnus pysyi vain tuntiakselimoottoria käyttämällä pitkän aikaa (n 1/2 tuntia) okulaarin näkökentässä.

Mika A toi paikalle laadukkaan 25mm Swan okulaarin (320x), jolla hyvän seeingin hetkillä Saturnuksesta näkyi erittäin terävänä kaikki renkaat A B C, Saturnuksen oma varjo renkaassa, Cassinin jako, Encken minimi ja lukuisia pilvivöitä ja kuita. Kuu Titan erottui selvästi oranssina ei tähtimäisenä kohteena.

Lomolle ei ole vielä tehty mitään kollimointeja tai muita optiikan säätötoimenpiteitä pääpeilinpesua lukuunottamatta. Mekaniikan laadusta johtuen säädöt ovat säilyneet hyvin siirto-operaatiosta huolimatta.

Parikymmentä Viestiteknisen, Altairin ja Ursan laitepäivän osallistujaa oli katsomassa ja todentamassa Lomon jalustan tukevuutta ja optiikan laatua.

 


8. HEINÄKUUTA
Edellisviikolla tuodut levyt kiipeilivät nyt paikoilleen päätyihin, siis osa niistä.

 


 

8. SYYSKUUTA
Observatorioon asennettiin liukukaton tuulilukot, sähköpistokerasiat kaikille sisäseinille, loput seinärimat, valokatteeseen lisää ruuveja, saranoidun länsipäädyn vipumekanismi ja oveen lukko. Katon saa nyt helposti avattua ja länsipäädyn taitettua sivuun joten rakennus on teknisesti toimiva Lomon käyttöä varten. Puuttuu vielä erinäisten rakojen lumisuojia ja räystäitä, tuulilukot katon aukiasentoa varten, portaat sekä maalaus.

 


 

17. MARRASKUUTA
Pikaliikkeiden AC-moottorit ovat nyt paikoillaan. Invertterit on kytketty ja moottorit pyörivät. Tosin RA suunta vaatii pientä herkistelyä. 100kg:n epätasapainolla saattaa olla vaikutusta. Todettiin myös että Lomo jaksaa kohottaa observatorion kattoa.

 


 

24. MARRASKUUTA
Lomo pakotettiin liikkeelle ja havaittiin Kuuta. Seurantaa ei vielä ollut mutta sprayvaseliinin liukastamaa vaihteistoa saatiin ajettua eteen, taakse, ylös ja alas. Kuuta katsottiin Arin 13mm:n Naglerilla, 615X suurennus vastaa sitä että kuuta katsotaan 480km:n korkeudesta. Harmi kun Kiinalaiset panivat paremmaksi ja laittoivat luotaimen vain 200km:n korkeudelle.

 



Artjärvi-projekti | Altair ry | Yhteystietoja
altair(a)ursa.fi

Päivitetty 27.12.2007 matti.salo(a)ursa.fi
© Copyright Tähtitieteellinen yhdistys Keski-Uudenmaan Altair ry