Käytännön infoa
Tiedekeskus Tuorla sijaitsee Kaarinassa, n. 12 km Turun keskustasta. Kulku Tuorlaan tapahtuu helpoiten henkilöautolla (navigaattoriin osoite Väisäläntie 20, 21500 Piikkiö), mutta julkista liikennettä kulkee paikalle myös jonkin verran. Tuorlaan pääsee bussilla Turku - Helsinki -pikavuorojen kyydissä sekä lauantaina että sunnuntaina, mutta myös Turun Puutorilta Fölin busseilla 700 - 707 Piikkiön suuntaan. (Kertalippu 3€. Lisätietoa Fölin hinnoista Fölin nettisivuilta.)
Lauantain illanvietto 23.3.2019 klo 19-
Tähtipäivillä perinteisesti järjestettävä lauantain illanvietto pidetään Tuorlan Majatalossa. Illanvietossa jaetaan Tähtitieteellinen yhdistys Ursan Stella arcti -palkinnot ansoituneille tähtiharrastajille.
Illanvieton hinta on 27e / hlö ja siihen kuuluu buffet-illallinen. Ilmoittautumisen takaraja illanviettoon on jo umpeutunut, mutta osallisumismahdollisuutta voi tiedustella osoitteesta tahtipaivat2019@gmail.com. Illanvieton hinta (illallinen 27e + valitsemansa juomat) maksetaan paikan päällä suoraan Tuorlan Majataloon.
Illanvieton ruokalista on siis buffet-muodossa:
Vihersalaattia, rucolaa / Maalaisperunasalaattia / Savulohi-pastasalaattia
Broilerin rintafilettä metsäsienikastikkeella / Riisiä, lohkoperunoita / Kasvispihvit, tsatsiki / Hunajapaahdettuja uunijuureksia
Majatalon leipälajitelma ja levitteet
Jäävesi, kotikalja, maito
Vadelmarahka, kahvi/tee
Stella Arcti -palkintojen jaon lisäksi illan aikana kuullaan, miten Kuninkaantien Panimo sai alkunsa, eli miksi Herschel-teleskoopin peilin hiontapöydällä pannaan nykyään olutta.
Tähtipäivien illanviettoon osallistujien on mahdollista jäädä tiedekeskukseen myös varsinaisen Tähtipäiväajan loputtua klo 17 seurustelemaan ennen illanvieton alkamista.
Majoitus
Kauempaa paikalle saapuvat yöpyjät voivat kysellä Tuorlan Majatalosta majoitusta Tähtipäivien ajaksi. Koodilla "tähtipäivät2019" saa yöpymisestä hiukan alennusta.
Turun alueelta löytyy tietysti runsaasti muitakin yöpymispaikkoja sekä nähtävää ja koettavaa. Lisätietoja Turun matkailuneuvonnasta.
Ohjelmainfoa
Tuorlan Tähtipäivien aluekartat (klikkamalla saat ladattua pdf-tiedoston)
Esitelmät
Lauantai 23.3.2019
Lauantain esitelmät maaseutuoppilaitoksen auditoriossa
Dosentti Elina Lindfors: Gammasäteilyn kertomaa – MAGIC ja CTA -teleskoopit suomalaisen tähtitieteen havaintovälineinä
Major Atmospheric Gamma Imaging Cherenkov (MAGIC) ja Cherenkov Telescope Array (CTA) -teleskoopit ovat aiheena akatemiatutkija Elina Lindforsin esitelmässä. Viime vuonna varsinkin MAGIC pääsi otsikoihin, kun ensimmäistä kertaa onnistuttiin paikantamaan kosmisen neutriinon lähde.
Tietokirjailija Markus Hotakainen: Revontulet – Mitä ne ovat ja miten niitä voi parhaiten havaita
Viime vuonna ilmestyi Into-kustantamolta kirja "Revontulibongarin opas", jossa opastetaan revontulten saloihin. Yksi kirjan kirjoittajista, tietokirjailija Markus Hotakainen, kertoo Tähtipäivillä lisää aiheesta. Onko meillä vielä toiveita nähdä kunnollinen taivaan valoshow?
Dosentti Talvikki Hovatta: ESO, Suomi ja maailman parhaat havaintolaitteet – Miten kosmos kuuluu ja näkyy ALMA ja ELT -teleskoopeilla
Monelle saattaa tulla yllätyksenä, että Suomi kuuluu Euroopan eteläiseen observatorioon, ja että suomalaisten tutkijoiden käytössä on maailman parhaimpiin lukeutuvia teleskooppeja. Akatemiatutkija Talvikki Hovatta kertoo omista tutkimuksistaan ALMA-radiointerferometrillä sekä tulevasta maailman suurimmasta kaukoputkesta ELT:stä (Extremely Large Telescope – kuka sanoo, ettei tieteilijöillä ole huumorintajua?)
Sunnuntai 24.3.2019
Sunnuntain esitelmät Tiedekeskus Tuorlan luentosalissa
Eeva-Kaisa Ahlamo: Tähtitieteen superpikakurssi – Mitä jokaisen tulisi tietää maailmankaikkeudesta
Lähes neljännesvuosisadan Turun Ursassa häärinyt tähtiharrastaja Eeva-Kaisa Ahlamo kertoo olennaiset asiat tähtitieteestä napakasti mutta ymmärrettävästi.
Tutkijatohtori Pasi Nurmi: Yrjö Väisälä ja Tuorlan perintö
Tähtitieteen professori Yrjö Väisälä perusti Tuorlan observatorion 1950-luvulla. Väisälä oli mm. tähtitieteilijä, geodeetti, keksijä ja optiikkanero. Tiedekeskus Tuorlan Pasi Nurmi kertoo Väisälän saavutuksista ja siitä, miten hänen jälkensä näkyy vielä nykyaikanakin esimerkiksi kännyköiden paikannuspalveluissa.
Dosentti Hannu Karttunen: Mitä tiede on? – Mikä tekee tieteestä tiedettä ja miten se eroaa uskomuksista
"Onhan tiedekin vain uskon asia, koska meidän täytyy uskoa, mitä tieteilijät meille kertovat." Väärin. Tieteellä on omat sääntönsä, ja juuri nämä säännöt tekevät tieteestä tiedettä. Dosentti ja skeptikko Hannu Karttunen kertoo, millä säännöillä tiede toimii, ja miksi se ei ole uskon asia.
Planetaario
Tuorlan planetaariossa on Tähtipäivien aikaan esityksiä tasatunnein. Yhteen esitykseen kuuluu n. 15 minuutin planetaario-osuus, jossa käydään läpi tähtikuvioita ym., jonka jälkeen on n. puoli tuntia kestävä elokuva. Elokuvista löytyy lisätietoa Tuorlan planetaarion omilta kotisivuilta. Molempina päivinä klo 14 on esitys, jossa ei näytetä ollenkaan elokuvaa, vaan ohjelma koostuu n. 45 minuuttia kestävästä planetaarionäytöksestä. Planetaarioon on 5 euron pääsymaksu.
Tuorlakierros
Tähtipäivien aikana järjestettävillä ilmaisilla kiertokävelyillä tutustutaan Tiedekeskus Tuorlan observatoriopuoleen. Kierrokseen kuuluu kaukoputkien esittely, luola ja Tuorlan peilinhionta-ansiot sekä hieman Tuorlan historiasta.
Työpajat
Tiedekeskus Tuorla järjestää Tähtipäivien ajaksi muutamia työpajoja, joihin on 10 euron pääsymaksu.
Tee itse nestetyppijäätelöä: Tiede ei ikinä ole ollut näin kylmää ja maistuvaa. Valmista itse jäätelöä äärimmäisen kylmällä nestetypellä ja maista - jos uskallat.
Valmista oma superpallo: Kemian avulla pääset itse polymerisoimaan vauhdikkaan ja värikkään superpallon, jonka saat mukaasi.
Mitattu minä: Kuka sinä olet? Mihin sinä kykenet? Tutustu itseesi tarkemmin mittaamalla erityisiä ominaisuuksiasi, kuten puristusvoimaa, äänenkorkeutta, keuhkojen tilavuutta, jne. Voit myös kilpailla kaverin kanssa ja selvittää, kumpi teistä voittaa vaikkapa hyppykorkeudessa.
Virtual Reality -huone
Tuorlassa pääsee kokeilemaan myös Kuuhun laskeutumista ja sen pinnalla käyskentelyä VR-lasien avulla. Tähtipäivien(kin) aikaan huonetta voi varata suoraan Tuorlan omilta VR-huoneen sivuilta. Huoneen vuokra 1,5 tunniksi on 40 euroa, ja sitä voi käyttää enimmillään 6 henkilöä samaan aikaan. Huone kannattaa ehdottomasti varata etukäteen, sillä paikkoja ei Tähtipäivien aikaan ole kovin monelle.