Turun Tähtipäivien ohjelma koostuu yliopiston pääkampuksella pidettävistä luennoista ja näyttelyistä sekä Tuorlan observatoriolla järjestettävästä avointen ovien viikonlopusta. Turun yliopiston pääkampuksella Tähtipäivien ovet ovat auki tapahtuman molempina päivinä kello 10-17. Molempien tapahtumapaikkojen yleisöluennot videoidaan live-esityksinä tapahtumapaikkojen välillä.
Toisen kerroksen kahvio Luonnontieteiden talolla on auki molempina päivinä kello 10-15. Myytävänä on suolaisia ja makeita leivonnaisia sekä kahvia, virvokkeita, ym. ym.

Ohjelma-aikataulu

Yliopiston pääkampus
Lauantai, 19.3.2011
10:00 Aloituspuheenvuoro
10:30 Arkeoastronomi Marianna Ridderstadin luento jätinkirkoista
13:00 Professori Kari Enqvistin luento inflaatioteoriasta / pimeästä energiasta
15:00 Väisälä-muistelot
19:00 Tähtipäivien illanvietto (vain etukäteisvarauksella)

Sunnuntai, 20.3.2011
09:00 Kevolan esittely (Paimion Kevolassa, ilmoittautumista toivotaan)
10:30 Tiedetoimittaja Jari Mäkisen luento avaruuslentäjän arjesta ja avaruuslennoista
12:30 Dosentti Hannu Karttusen luento näkymättömästä maailmankaikkeudesta
16:00 Lopetuspuheenvuoro ja kilpailujen voittajien julistaminen

(Huom! Lentoteknikko Juha Kukkosen luento on peruuntunut! Pahoittelumme.)

Pääkampuksen luentojen tarkemmat tiedot (.pdf, 49KB)

Ursan planetaariossa järjestetään ilmaisia planetaarioesityksiä seuraavina kellonaikoina: lauantaina kello 12, 14:30, 15:30 ja 16:30, sunnuntaina kello 11, 13:30 ja 15:30.

Tähtipäivillä järjestetään tieteellisten luentojen lisäksi muutama hieman käytännönläheisempi "pikakurssi", joiden tarkoituksena on tutustuttaa aiheeseen perehtymättömät kävijät tähtitieteen ja -harrastuksen saloihin. Näillä luennoilla saa kysyä myös tyhmiä kysymyksiä. Pikakurssit ovat:
Tähtitieteen pikakurssi (vetäjänä Rami Rekola, la 19.3. kello 11:00)
Harrastajan tähtivalokuvaus (vetäjinä Pekka Mikkola ja J-P Savojoki UrSalosta, la 19.3. kello 15:00)
Tähtiharrastajan havaintovälineet (vetäjänä J-P Savojoki UrSalosta, su 20.3. kello 14.30)
Kaikki pikakurssit kestävät runsaan tunnin.

Lisäksi sunnuntaina, 20.3., kello 13:00 Elina Lindfors pitää lapsille suunnatun esitelmän avaruudesta.

Paikalle tulee myös Tampereen ammattikorkeakoulussa opiskelevan Neil Hopkinsin tuottama näyttely, joka toimii kunnianosoituksena avaruusajan historiaa kohtaan.
Linkki Neilin portfolioon

Tuorlan observatorio (avoimet ovet 11-17)

Lauantai, 19.3.2011
12:15 prof. Mauri Valtonen (Tuorlan obs.): Maailmankaikkeuden suurin musta aukko
14:30 prof. Jari Kotilainen (ESO-keskus): Jättiläisten tähtitiede: ALMA ja E-ELT

20-24 Tähtinäytös (kirkkaalla säällä)

Sunnuntai, 20.3.2011
11:45 FT Seppo Katajainen (ESO-keskus): Ultra-kompaktit kaksoistähdet: äärimmäisen fysiikan testipenkkejä?
14:00 FT Heidi Korhonen (ESO-keskus): Suomalaisten silmät maailmankaikkeuteen: Nordic Optical Telescope (NOT) ja European Southern Observatory (ESO)

20-24 Tähtinäytös (kirkkaalla säällä)

Lisäksi Tuorlassa esitellään Suomen suurimpia tähtitieteellisiä kaukoputkia, kerrotaan peilien valmistuksesta kalliolaboratoriossa, tutustutetaan ihmisiä tähtitieteilijän arkeen, jne. jne. Viikonlopun tähtinäytöksissä pääsee kurkistamaan Suomen suurimman kaukoputken okulaarin kautta maailmankaikkeuden syvyyksiin (jos taivas on selkeä). Tuorlan planetaariossa on maksullinen (5e) esitys tasatunnein (avoinna la ja su 13-16 sekä 19-21).

Tuorlan observatorion avoimien ovien päivän mainos (.pdf, 1,2MB)

(Ohjelmamuutokset ovat mahdollisia.)

Tapahtuman teemat

Yrjö Väisälän elämä ja teot - Suomalaisen tähtitieteen kuuluisimpiin nimiin kuuluvan akateemikko Yrjö Väisälän syntymästä tulee kuluneeksi 120 vuotta. Turun Tähtipäivät haluaa kunnioittaa Turun Ursan ja Ursan perustajaa tuomalla esille Väisälän elämää ja antamalla turkulaisille mahdollisuuden muistella arvostettua akateemikkoaan.
Miehitettyjen avaruuslentojen historia - 12.4.1961 eli 50 vuotta sitten maailma sai kuulla neuvostoliittolaisten ehtineen ensin avaruuteen. Yuri Gagarinin kuuluisa lento säilyy edelleen ihmisten mielissä jokseenkin rämäpäisenä saavutuksena, joka on inspiroinut monia omissa yrityksissään. Kukapa ei olisi halunnut lapsena olla astronautti? Turun Tähtipäivät antavat mielikuvituksen lentää ja kertovat, mikä on mahdollista sekä tieteen että taiteen näkökulmasta.
Aktiivinen Aurinkomme - Aurinko, lähin tähtemme, elää sykleissä. Joka 11 vuosi Auringon aktiivisuus kasvaa, ja se aiheuttaa seurauksia myös Maapallolla. Seuraava Auringon maksimi osuu vuosille 2012-13. Mitä tapahtuu? Toimiiko GPS magneettimyrskyjen ryöpyttäessä satelliitteja? Tippuvatko ne niskaamme? Miten Aurinkoa voi ylipäänsä havaita? Näkyykö revontulia, missä, miten ja miksi? Turun Tähtipäivät suuntaa katseensa myös päivätaivaalle ja kertoo mitä lähivuosina voi odottaa...

Näytteilleasettajat

Turun Ursa
Iso-Heikkilän tähtitorni
20200 TURKU

tahtipaivat2011 ( at ) gmail.com