Muuttujat
Tervetuloa Ursan muuttuvien tähtien WIKI-sivustolle !
Ursan muuttuvien tähtien harrastusryhmän tarkoituksena on palvella kaikkia ursalaisia jotka ovat kiinnostuneita muuttuvien tähtien havaitsemisesta. Tähtiharrastajille jotka tuntevat vetoa muuttuvia tähtiä kohtaan suosittelemme ensilukemiseksi Visuaalihavaitsijan opasta.
Yleistä muuttuvien tähtien havaitsemisesta
Tähtiharrastajan näkökulmasta muuttuvat tähdet ovat tähtiä joiden kirkkaus muuttuu. Tähtiharrastaja pyrkii mittaamaan muuttujan kirkkauden joko silmämääräisesti havaintohetkellä kaukoputken äärellä tai CCD-kameralla otetusta kuvasta käyttäen apuna fotometristä tietokoneohjelmaa. Käytännössä kirkkausmittauksen apuna tarvitaan vertailutähtiä joiden kirkkaus on vakio ja tarkasti tunnettu. Vertailutähden olisi oltava näkyvissä samassa näkökentässä tai kuvassa.
Muuttujahavaintoja ei voi tehdä tavallista tähtikarttaa apuna käyttäen vaan havaitsijan on hankittava erityiset vertailukartat jokaisesta havaittavasta kohteesta. Vertailukarttoja löytyy mm AAVSO:n karttasivuilta.
Kun havaintoja tietystä tähdestä on kertynyt riittävästi niistä voidaan piirtää valokäyrä joka dokumentoi tähden muuttumista ajan funktiona. Voidaan sanoa että valokäyrä on varsinaisen havaintotyön lopputulos mutta vasta lähtökohta varsinaiselle tieteelliselle tutkimukselle.
Muuttujatutkimuksella on ollut - ja on edelleen - keskeinen rooli tähtien kehitysteorioiden muodostamisessa. Viimeisen sadan vuoden aikana merkittävä osa muuttujahavainnoista on harrastajien tekemiä. Pelkästään amerikkalaisen AAVSO-yhdistyksen tietokannoissa on yli 10 miljoonaa muuttujahavaintoa, joista suurinosa on harrastajien tekemiä.
Miten pääsen alkuun?
Jos haluat kokeilla muuttujien havaitsemista suosittelen seuraavia askeleita:
- Lue ensin Visuaalihavaitsijan opas. Tämän pitäisi tarjota sinulle perustietoja aiheesta. Tutustu myös Kari A. Tikkasen tekstiin Pimennysmuuttujien havaitseminen.
- Jos oppaan luettuasi sinulla heräsi kysymyksiä niin ota yhteyttä sähköpostitse muuttujaryhmän yhteyshenkilöihin Mika Luostariseen tai Arto Oksaseen. Vastaamme mielellämme kysymyksiin ja autamme pulmatilanteissa.
- Valitse havaintolistallesi 3-5 tähteä ja hanki näille vertailukartat AAVSO:n palvelusta. Ensimmäisten kohteiden pitäisi olla helposti löydettäviä ja niiden kirkkauden vaihtelun (amplitudin) pitäisi olla riittävän suuri. Oppaassa on mainittu joitakin esimerkkejä sopivista kohteista.
- Aloita havaitseminen tähtitaivaan alla mutta älä ole liian ahne ensimmäisenä havaintoyönä: tee havaintoja vain parista tai kolmesta kohteesta. Varaa runsaasti aikaa koska ensimmäisen kohteen löytyminen voi viedä kauemmin kuin luulet.
- Kirjaa havaintosi huolellisesti kuten oppaassa on kuvattu.
- Raportoi havaintosi esim Semiregular.com-palveluun (Semiregular.com-palvelusta saa opastusta suomeksi) tai esimerkiksi amerikkalaiseen AAVSO-yhdistykseen.
Tähtien toiminnan seuraaminen on kiehtovaa ja hauskaa ja siitä voi helposti tulla myös addiktiivista. Tämän lisäksi olet omalla pienellä panoksellasi edistämässä tähtitieteen tekemistä joten kaukoputken ääressä viettämäsi aika on hyvin käytetty.
Kartat
Tavalliset tähtikartat ja kartastot eivät sovellu muuttujien havaitsemiseen. Tarvitset erityiset kohdekohtaiset vertailukartat. Näitä löytyy AAVSO:n karttasivuilta.
Havaintotietokanta
Muuttujahavaitsijat voivat käyttää havaintotietokantana kotimaista Semiregular.com-palvelua jonka avulla voidaan mm. helposti lähettää omia havaintoja eteenpäin amerikkalaiseen AAVSO-yhdistykseen. Kaikissa palveluun liittyvissä kysymyksissä voit ottaa sähköpostitse yhteyttä Mika Luostariseen.
Havaintoprojekteja
Tähtitieteen kansainvälisen vuoden havaintoprojektina on AAVSO:n kampanjakohde Epsilon Aurigae.
Lisätietoa
Linkkilistaan on kerätty joitain valikoituja verkko-osoitteita muuttujahavaitsijalle.
Yhteyshenkilöt
CCD-havainnot: Arto Oksanen, sähköposti: muuttujat ät ursa piste fi tai arto piste oksanen ät jklsirius piste fi
Visuaalihavainnot: Mika Luostarinen, sähköposti: muuttujat ät ursa piste fi tai mika ät semiregular piste com
Sivuston muokkaamiseen tarvitset salasanan, jonka saat jaostonvetäjiltä (muuttujat ät ursa.fi) tai joltain muulta jaoston wiki-toimittajalta.