Ursa   Viestintä   Listat   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

myrskybongarit-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä myrskybongarit-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Joni Rinta-Möykky (jonirm_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 28.12.2011



Iltaa ja myöhästyneet joulut koko kansalle!

Tuttava soitteli myös sieltä suunnalta että jotain salamoinnin tapaista välkettä oli ollut mutta ei silloin asialle varmuutta saatu. Tapanin myräkkä paloi kyllä ainakin meikäläisen verkkokalvolle pysyvästi. Jopa niin pysyvästi että voisinpa avata oman sanaisen arkkunikin tähän illan päätteeksi.

Joulupäivänä pakollisen kyläilykierroksen yhteydessä tuumattiin että josko lähtisi vastoin tapaninpäivän suunnitelmia mökille ottamaan dagmaria vastaan
ja naaraamaan vastarannalta veteen pudonneita ruotsalaisia. Hyvältä idealtahan tämä kuulosti ja kolmihenkisen joukkion voimin auto starttasi siinä ilta kahdeksan maissa kohti rantaa, tällöin alkoi jo sisämaassakin hieman puhallella. Noin puoletoistatunnin ajelun yhteydessä tuli selväksi että kristiinankaupungin suomenruotsalaiset pitää jouluvaloista (niitä oli oikeasti paljon). Perille päästyämme hieman ennen kymmentä oli rannalla jo täysi tohina päällä, mitään ei juuri nähnyt mutta pauhu oli kova. Mökki sijaitsee tontunlahdella, noin 35 km päässä kristiinankaupungista etelään rantaviivaa myöteillen. Nopean tavaranpurkuoperaation jälkeen lähdettiin velipojan kanssa rantaan asettamaan tuulimittaria ja fiilistelemään voimistuvaa tuulta. Länsilounaasta puhaltava tuuli puuskitteli tässävaiheessa noin 18 m/s vauhdilla ja merenpinta oli metrin korkeammalla normaalista. Siinä sitten tuumittiin että pitäisikö rantaan nostettuja veneitä siirtää kauemmaksi, mutta annettiin asian vielä olla.

Sisällä mökissä, takkatulen lämmössä syötiin mukaan lähteneitä jouluruokien jämiä ja viinikin maistui, samalla kun seurailtiin rannikon synoppeja ja kuulosteltiin merenkulun vhf-kanavia. Noin tunnin kuluttua (n. klo 23.30) lähdettiin rantaan puunhakureisulle ja tarkastamaan tuulimittarin lukemat. Riemu oli melkoinen kun huomasin että tuuli oli heittänyt rantaan pultatun mittarin ja telineen läheiseen puskaan, mutta kauaa ei mittaria ehtinyt ihmetellä kun huomasimme vedenpinnan nousseen reilusti aikaisemmasta ja ylsi nyt talviteloille nostettuihin veneisiin. Todettiin ettei veneitä siihen voinut jättää, koska aamulla niitä ei välttämättä enään olisi näkynyt, joten pirullinen kamppailu tuulta, vettä ja veneitä vastaan alkoi. Liukkaat kivet ja selkään hakkaavat aallot olisivat voineet aiheuttaa epätoivoisen raivokohtauksen, mutta kun ajatteli asian seikkailun kannalta, alkoi homma olla melkein jopa hauskaa. Pienempi soutuvene oli puiden välissä ja veden saartamana joten se sai jäädä meren hellään huomaan.

Yöllä ennen kolmea haettiin mittari pois veden varasta ja kiinnitettiin kevyin irtaimisto. Tuolloin tuuli oli hieman ottanut takapakkia, mutta heti kun päästiin mökin yläkerran peteihin alkoi todellinen rummutus. Parvekkeen ovea vasten lenteli jos jonkinlaista risua tai käpyä ja yläkerran lattia tutisi kovimpien puuskien aikana. Osuessaan mihin tahansa pintaan piti tuuli sellaista meteliä ettei lähikylän kersatkaan siihen kykene, ja tuumailinkin siinä että saako nukuttua ollenkaan. Nukkumispulmaa ei ainakaan helpottanut kolmen ja neljän välillä katkenneet sähköt ja näinollen toimimattomat sähköpatterit. Onneksi yläkerrassa oli uutukainen kaasulämmitin jonka avulla lämpöä pidettiin yllä. Alkoi siinä hiipiä armeijamuistot mieleen kun piti "kipinää" viideltä yöllä. Ennen viittä sähköt jälleen palasivat sekä lämpö samaten joten päätin alkaa nukkumaan. Tämä oli kuitenkin virhe sillä aamulla ennen yhdeksää heräsimme kylmyyteen ja sinäpäivänä ei sitten sähköjä enään nähtykään. Ulkona aurigon noustessa paljastui erikoinen ilmestys kun meri velloi valkoisena heittäen pärskeitä kaukaakin päälle. Naapurin tontille oli myräkkä kerrostalon korkuisen puun kaatanut, mutta kuin ihmeen kaupalla oli oma säästynyt lähes vahingoitta. Vedenvaraan jäänyt soutuvene oli kolmesta paikkaa murtunut mutta saataneen korjattua.

Nopean aamiaisen jälkeen suunnattiin muutama kilometri hieman etelämmäs Kasalan kalasatamalle josta olisi estoton näkymä joka suuntaan. Matkanvarrella tien molemmin puolin oli isoja puita rähmällään. Monet kaatuneet juurineen mutta jotkut kuin tikku keskeltä kahtia, ymmärtääkseni ainakin männyt monesti näin käyttäytyvät. Ihmettelin suuresti, miten sähköt olivat niin sinnikkäästi päällä olleet kun nopean laskeskelun jälkeen oli lyhyellä matkalla ainakin 6:sta kohtaa puu lankojen päällä, joista yksi oli poikkaissut piuhat kokonaan ja avonainen voimalinja makasi nyt keskellä tietä.
Kasalassa saatiin upeita kuvia vellovasta merestä ja tuulimittariinkin piirtyi keskituulta yli 23 m/s. Tällaisissa olosuhteissa liikkuminen oli luonnollisesti jo hankalaa ja suolaisen veden saattelemana todella kylmää, vaikka vaatteilla varauduttu olikin.

Puoleltapäivin oli lähtö takaisin sisämaahan päin ja matkanvarrella olikin nähtävää. Milloin puu tai lipputanko oli liiskannut katon tai vaihtoehtoisesti pala kattoa oli pellolla. Vaikuttavampana esimerkkinä loivassa mäessä sijaitseva metsäpalsta josta lähes jokainen puu oli kumollaan juuriaan myöten. Sääliksi käy metsänomistajaa. Radion välityksellä sai kuulla tapauksista lisää ympäri maata. Kotona vietettiin iltapäivä mukavasti kynttilänvalossa ja lämpenevän jääkaapin antimia ahmiessa. Tämänpäivän uusiomyrsky katkoi jälleen myös sähköjä ja kirjoitankin koko sähköpostia nyt iloisesti uudelleen. Huomenna vielä kartoittamaan hieman lähipiirin myrskytuhoja sekä haastattelemaan kettuuntuneita tilanomistajia.

Uudetvuodet listalaisille!

JRM  27. joulukuuta 2011 22.22 Marja Wallin <ukonvasama@gmail.com> kirjoitti:

> Hei lajitoverit,
>
> Tulipa sitten koettua eilinen myräkkä tuolla Varsinais-Suomessa kun
> olin Mynämäessä joulunvietossa. Olikin melkoista kolinaa ja pauketta.
> Bongarin osuus alkoi jo aamuyöllä kun heräsin ja ihmettelin että mikä
> ulkona välkkyi. Ensimmäisenä tuli mieleen langoille osuneet oksat tms,
> mutta tarkempi seuranta osoittikin välähdykset salamoiksi. Näin pari
> selvää purkauskanavaakin.
>
> Aamulla sitten ulkoilutin tuulimittaria omakotitalon pihalla, sain
> Eoleen napattua kovimman puuskan 27,1 m/s. Meinasi viedä mukanaan ja
> tulikin siirryttyä takaisin sisälle tuulensuojaan kun näkyi mm lentoon
> lähtenyt peltinen bussipysäkin katos. Oli tarkoitus lähteä meren
> rantaan katsomaan, mutta todettiin viisaammaksi jäädä suojaan eikä
> lähteä ottamaan riskejä kaatuvista puista yms. Siskolta lähti
> terassilta paremmille maille siihen neljästä kohtaa rautalangalla
> kiinnitetty joulukuusi. Kerättiin koristeita iltapäivällä pitkin
> pihaa, kaikkia ei löytynyt.
>
> Kotimatkalla illalla oli Forssan ja Hämeenlinnan kautta ajaessa
> melkoisen outo tunnelma paikoitellen. Masku oli pimeänä, samoin puoli
> Raisiota, Kaarina, osa Lietoa, osa Forssaa. Maisema on todella outo
> kun ei ole valon valoa missään, vastaantulevia autoja lukuunottamatta.
> Myös tielle kaatuneita puita joutui vähän väistelemään, niitä kun
> riitti suht tasaisesti Hämeenlinnaan asti. Melkoisen jännä kotimatka
> siis. Kaveri tuossa ilmoitteli, että on edelleen sähköt pois, puolen
> yön aikaan tulee kaksi vuorokautta siitä kun ne katkesivat. Vaikka
> itse olin tuolla maalla, siellä saatiin pitää sähköt koko ajan.
> Muutaman kerran valot vilkkuivat, mutta niinkin lähellä kuin kolmen
> kilometrin päässä oli kuulemma ollut 12 h kestänyt katkos.
>
> Tänäänkin on täällä Hämeessä tuullut, mutta ei kyllä lainkaan siinä
> mittakaavassa kuin eilen tuolla lounaassa.
>
> Marja W.
>
>
>
> --
> http://marjis.kuvat.fi/kuvat/
>
> --
> Myrskybongareiden sähköpostilista: myrskybongarit-l@ursa.fi ***
> Liittymiset ja eroamiset: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat.html***
> Listan www-arkisto:
> http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat/myrskybongarit-l/summary.html
>

--
Myrskybongareiden sdhkvpostilista: myrskybongarit-l@ursa.fi ***
Liittymiset ja eroamiset: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat.html ***
Listan www-arkisto: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat/myrskybongarit-l/summary.html