myrskybongarit-l [ät] ursa.fi
viestiarkisto
Tämä myrskybongarit-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa,
että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo
liittynyt listalle.
» Listan/viestin loppuun
moit,
Aikanaan modeemikaudella kun PC:tä käytin (intel 286 aika :-) näitä virtapiikki ongelmia oli riittämiin, ukkosten kanssa.
Asuin silloin vielä pikkunaskalina maatilalla vanhempieni luona. Tulevat sähköt oli avolinjojen päässä, lähimmältä muuntajalta matkaa noin 0.7km.
Ja ovat tulevat sähköt vielä avolinjana tänäkin päivänä...
Puhelinlinjatkin oli silloin pylväitten varassa. Hyvin useasti jännitepiikkejä linjaa pitkin tuli. Vanha LM Ericsson vain kilkatti ukkosella, mutta kesti. Muutama modeemi meni rikki jännitepiikin seurauksena. Vaikka kuinka yritti olla varoivainen, joskus kauemman ukonilman virtapiikki tuli puhelinlinjaa pitkin, modeemista kuului vain vaimea "räps" -ääni (vaikka ukkosen jylinää ei vielä edes kuulunut). Kun saatiin puhelinkaapelit maan alle, puhelinlinjan ylijänniteongelmat hävisi käytännössä pois.
Kotitilallani on siinä pisteessä, mihin muuntajalta 400V linjat tulee, pylväässä ylijännitesuojat. Ne kuuluvat siellä sähkölaitoksen ylläpitämään verkon osaan. Kannattaa tuollaiset tarkastuttaa, mikäli epäilee niitten olevan rikki (meillä niitä oli kolme kappaletta, yksi per vaihe).
Joitain ylijännitesuojia olen tuolla seudulla verkkolaitteissä käyttänyt, pistorasiamalleja. Suojaavat tiettyyn rajaan asti. Mikä raja käytännössä on, sitä en tiedä tarkkaan. Isompi virtapiikki jos tulee verkkolinjaa pitkin, veikkaisin että tuollainen suoja ei enää pysty estämään virtapiikkiä. Tuolla seudulla jos kesällä ukkonen yllättää, en vieläkään uskalla käyttää esim kannettavaa PC:tä verkkolaitteen perässä, oman akun varassa käyttö OK.
Jos / kun muilla muuta kokemusta, niin voi kommentoida lisää.
-Timo Kuhmonen-
PS:
Ääripäässä on se tilanne kun ukkonen iskee todella lähelle ja tulee sekä puhelin että sähkölinjoja pitkin taloon, ja voimalla.
Tuolle mainitulle maatilalle salama iski noin 15...20 vuotta sitten, noin 70m päässä olevaan mäntyyn. Sen juuresta salama purkautui maan alla metrin syvyydessä olevaan kolmivaihekaapeliin. Lähti sitä kaapelia pitkin sisälle, hyppäsi jossain vaiheessa puhelinjaankin. Puhelinpistorasia irtosi paineen voimasta, salama hyppäsi puhelinpöydällä noin 0.5 metriä, ja meni jatkojohtoa myöten toiseen huoneseen. Pillkkoi jatkojohdon samalla "tuhannenpäreiksi"
Poltti useita sähkölaitteita, TV:een, audiolaitteita jne. Sulakkeita meni päätaulusta noin 10 kpl. Tämmöisessä harvinaisemmassa tilanteessa mielestäni mikään kaupan oleva ukkossuoja ei olisi estänyt tuhoja. Onneksi näitä sattuu harvemmin kohdalle....
From: owner-myrskybongarit-l_ät_ursa.fi [mailto:owner-myrskybongarit-l_ät_ursa.fi] On Behalf Of ext Jan Eerala
Sent: 01 October, 2007 11:03
To: myrskybongarit-l_ät_ursa.fi
Subject: [myrskybongarit-l] Ukkossuojaus, toimiiko?
Myräkkä väisti länsirannikon vaikka läheltä liippasi. Iltayö oli selkeä ja tähtikirkas eikä sisämaasta
päin näkynyt mitään vaikka salamatutkat antoivat viitteitä.
Pitkien avolinjojen päässä kun ollaan, pluggasin taas irti tietokoneet ja modemin. Välissä
on tuollaiset ylijännitesuojatut pistorasiat, mutta epäilen onko niistä mihinkään ylijännitepiikin
sattuessa. Onko näistä mitään relevanttia tietoa tai kokemusta? Ja jos tietsikka kärähtää,
niin mikä siellä oikein menee... kaikkiko?
>Jutta K. itselläni onneksi oli tietokoneella ukkossuoja..vahingosta viisastuneena, viime vuonna meidän tietokone hajosi.
Mutta jälkiviisaana...olisi pitänyt olla stereoillekin oma suoja :-(
JE
--
Myrskybongareiden sähköpostilista: myrskybongarit-l_ät_ursa.fi ***
Liittymiset ja eroamiset: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat.html ***
Listan www-arkisto: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat/myrskybongarit-l/summary.html
|