Ursa   Viestintä   Listat   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

myrskybongarit-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä myrskybongarit-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

jakke.makela_at_hidden_email_address.net
Päiväyksen mukaan: 04.07.2007


Aika hyvä tilanne, meillä on jo kolme kilpailevaa hypoteesia asiasta, ja kaikki mahdollisia. :-> Siirretäänkö keskustelu off-lineksi ettei spämmätä listaa kokonaan? Itse asiassa tämä jos mikä voisi olla oman wiki-keskustelun tms paikka? Haluaako joku aloittaa sellaisen? Ei ole maailmankaikkeuden tärkein tieteellinen kysymys ehkä, mutta aika kiehtova...

Lyhyt analyysi ylisuojaideasta:

Kaapelissa kulkeva ylijännite voi napsauttaa suojan päälle melkein samaan aikaan kuin isku tulee. Ja jos suoja on lähempänä havainnoitsijaa kuin salama, niin miksei noinkin voisi käydä. Edellyttää että sähkökaapeli kulkee sopivasti niin että suoja on lähempänä havainnoitsijaa kuin salama, tai sitten esim talomuuntajan omat suojat napsahtavat päälle kun havainnoitsija on vieressä. Täysin mahdollista.

Toisaalta: mitä enemmän on avojohtoja ja maadoitettuja pylväitä, sitä enemmän on kohtia joista tuo koronapurkaus voi lähteä ylöspäin kehittymään. (Ne lähtevät nousemaan nimenomaan hyvin maadoitetuista tangoista kaikkein parhaiten).

Muistaako joku kuulleensa tällaisia umpimetsässä tai muuten villissä luonnossa? (Tosin siellä ei taas ole maadoitettuja tankoja, joten purkauksien olisi vaikeampi siellä syntyäkään). Kaikkein parhaiten selviäisi sillä, jos joku olisi kuullut sekä ylijännitesuojan napsahtamisen että tuollaisen muunlaisen poksahduksen ja pystyisi vertailemaan... Tai sitten jonkun meistä napsahduksen kuulleista pitäisi jollakin tavalla päästä kuulemaan ylijännitesuojan laukeamisääni -- saako joku tehtyä ja äänitettyä?

--
Myrskybongareiden sähköpostilista: myrskybongarit-l_ät_ursa.fi ***
Liittymiset ja eroamiset: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat.html ***
Listan www-arkisto: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat/myrskybongarit-l/summary.html