Ursa   Viestintä   Listat   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

myrskybongarit-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä myrskybongarit-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

jakke.makela_at_hidden_email_address.net
Päiväyksen mukaan: 29.05.2007


Terve,

jotain kokemus- ja tutkimuspohjaista taustaa on: -maasalaman vahvin signaali n 20kHz, eli ei normaalilla radiolla kuunneltavissa (LW-alue 153-519kHz, MW-alue eli halpis-laitteiden "AM-radio" 520-1710kHz )

-Salaman aiheuttama signaali heikkenee aika nopeasti kun taajuus kasvaa johtuen monista syistä. Karkeasti vaimenee 1/f kun taajuus kasvaa (eli 10 MHz intensiteetti on 1/10 siitä mitä 1MHz)
-Myös signaalin eteneminen vaikuttaa siihen miten kauas kuulee, mutta siitä radioamatöörit ymmärtää enemmän.
-Eri taajuusalueilla kuuluu hukan eri osaprosesseja. Matalilla taajuuksilla lähinnä pääsalama (helppo ymmärtää jos ajattelee että se on parin kilometrin pituinen antenni). Korkeilla taajuuksilla säteilee myös eri osaprosessit (joiden pituudet pienempiä), esim askeltavat esisalamat (100 m pituus, maksimi HF-alueella eli ~3MHz). 
-Pilvi- ja maasalamoiden signaalit etenee hiukan eri tavalla (pilvisouus ilmeisesti vaimenee nopeammin), joten maasalamoiden "poks" kuuluu hyvinkin kauasa kun taas pilvisalamoiden "skrruuts" kuuluu vain suhteellisen pienillä etäisyyksillä.

--> "Varmin" kuuntelutaajuus on siinä 1MHz paikkeilla, silloin kuuluu sekä pilvi- että maasalamat (ja eron kuulee korvallakin). Kuuluu karkeasti 200km päähän mutta Puolaan saakka veden yli, tosin niin kaukaisista ei kuulu kuin pieni "poks"). LW:llä en ole koskaan edes koittanut mitata etäisyyksiä (oletettavasti satoja kilometrejä). Muutaman kHz alueella signaalit (sferics) kiertää jomelkein maapallon.

--> Taajuuden ylärajaa ei varsinaisesti ole; VHF-tutkat ovat jossain 100MHz hujakoilla muistaakseni. Mutta niiden kantama onkin sitten "aika lyhyt", korkeintaan parisataa kilometriä jos sitäkään. Epäilenpä ettei SW-radiolla kovin huikeisiin kantamiin päästä, ja sitäpaitsi signaalin tunnistaminen voi olla vaikeaa. En ole oikeastaan paljon yli 2MHz edes yrittänyt.

Etäisyyttä voi huvikseen kokeilla kahdella radiolla, säätämällä toinen vaikka 700MHz paikkeille ja toinen vaikka 2300kHz (alin SW-alue). Juuri tälläkin hetkellä minulla kohisee sellaiset (700kHz vasemmalla puolella ja 2300kHz oikealla puolella, nyt tosin vaimenee. Yli 100km etäisyyksillä ylempi taajuus ei käytännössä reagoi, jossain 50-100 km paikkeilla alkaa molemmat rätistä. Periaatteessa. Kyllä se käytännössä aikamoista sotkua on.

Siitä vaan kokeilemaan... :->

Jakke

PS. Jos on ylipäätään olemassa nörtimpää touhua kuin radioamatööriharrastus, niin tämä on sitten varmaan se. Kohinan kuuntelu ja innostuminen siitä jos sieltä kuuluu räts tai pops.

>Veikko Makela <veikko.makela_ät_ursa.fi> kirjoitti:
>
> Tulipa tuossa mieleen, että onko porukoille kertynyt kokemus-
> peräistä tietoa, miten salmat kuuluvat eri radiotaajuuksilla.
> Muistelen jutelleeni joskus, että eri tajauusaluieta kuuntele-
> malla voi kuulla eri etäisyyksillä olevia ukkosia ja taajuualueita
> vaihtelmalla voisi vähän päätellä salamoinnin etäisyydestäkin.
>
> -VeikkoM-
>
>
> --
> Myrskybongareiden sähköpostilista: myrskybongarit-l_ät_ursa.fi ***
> Liittymiset ja eroamiset: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat.html ***
> Listan www-arkisto: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat/myrskybongarit-l/summary.html

--
Myrskybongareiden sähköpostilista: myrskybongarit-l_ät_ursa.fi ***
Liittymiset ja eroamiset: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat.html ***
Listan www-arkisto: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat/myrskybongarit-l/summary.html