Ursa   Viestintä   Listat   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

myrskybongarit-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä myrskybongarit-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Teemu Mäntynen (teemu_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 08.07.2005



Moi,

Ukkostutka on itse asiassa hyvin pitkälle erikoistunut radiovastaanotin, joka kuuntelee "eetteristä" salamoiden aiheuttamia sähkömagneettisia pulsseja, jotka tavallisessa radiossa kuuluvat AM-alueiden räsähdyksinä.

Harrastajabudjetille sopivia ukkostutkia valmistaa yksi ainoa taho - http://www.boltek.com

Boltekin ukkostutkalle ohjelmistoja valmistaa useampikin taho - ks. http://www.boltek.com/links.htm

Suunta on mahdollista saada kohtuullisen tarkaksi huolellisella ylläpidolla. Suunnan mittaus ei ole erityisen herkkä maaston tms. aiheuttamille vaihteluille. Olen kuullut vaitettävän, että Boltekin suuntamittauksen maksimitarkkuus olisi luokkaa +-5 astetta. Suunta mitataan suuntima-antennin kahden silmukan vaihe-erosta. Salaman tyyppi mitataan pulssin muodosta.

Etäisyys on huomattavan paljon vaikeampi suure mitata, sillä se joudutaan tulkitsemaan salaman aiheuttaman pulssin voimakkuudesta. Jos pulssi on voimakas, onko salama voimakas ja kauempana, vai heikompi ja lähempänä? Kas siinä pulma. Jonkinlaisen kuvan mittaustavan vaikeudesta saa, jos yrittää arvata ukkosen etäisyyden silmät tiukasti peitettyinä pelkän kuuloaistin varassa.

Em. syystä tutkan ilmoittama etäisyys on aina jossain määrin arvaus. Etäisyyttä "arvatessaan" tutka ja sen ohjelmisto soveltavat monimutkaista tilastomatikkaa, jossa on julmettu määrä muuttujia. Osa näistä muuttujista on arvoja, joita tutkien ylläpitäjät säätävät "kalibroidessaan". Ympäristötekijät kuten maaston muodot ja materiaalit eri suunnissa ja etäisyyksillä, kulloisenkin ukkosen piirteet, vuorokaudenaika jne. vaikuttavat suuresti etäisyysmittaukseen.

Tutkan etäisyyskalibrointi on loputon suo, ja vaikka siinä olisi miten osaava, viitseliäs ja huolellinen tahansa, on silti loppujen lopuksi mittaustavan ja tilastomatikan puutteiden armoilla, mistä syystä etäisyysmittauksia on melkoinen mahdottomuus saada tarkoiksi jokaisena hetkenä kaikissa suunnissa ja kaikilla etäisyyksillä.

Tarkemmissa ammattimaisissa järjestelmissä yksittäinen salamatutka ei pyrikään mittaamaan etäisyyttä, vaan etäisyys lasketaan aina useamman mittapisteen suuntiman tai ajan perusteella. Ammattimaisissakin järjestelmissä on puutteensa, joista suurin on se, että tietoihin ei järjestelmän alun perin kustantanut tavallinen veronmaksaja pääse käsiksi ryöstämättä ensin pankkia. Ei ainakaan Euroopassa, jossa alan yhteiskunnalliset ja kaupalliset toimijat ovat haitallisen hyvää pataa toistensa kanssa.

-- 
Teemu Mäntynen
--
Myrskybongareiden sähköpostilista: myrskybongarit-l_ät_ursa.fi ***
Liittymiset ja eroamiset: http://www.ursa.fi/cgi-bin/majordomo?myrskybongarit-l&ro ***
Listan www-arkisto: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat/myrskybongarit-l/summary.html