Ursa   Viestintä   Listat   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

myrskybongarit-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä myrskybongarit-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Teemu Mäntynen (teemu_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 17.05.2005



Petri Sirkkala wrote:

> Loistavaa, että olet(te) saaneet tutkien ristimittauksen toimivan > proton asteelle.

Tämä on mitä suuremmissa määrin yhteistyöprojekti. Ilman tutkien ylläpitäjien apua homma olisi tyssännyt alkuunsa.

Toistaiseksi PHP-purkkakoodista voi syyttää vain minua ;) Olen toki pyrkinyt käyttämään mahdollisimman paljon jo olemassa olevaa avointa koodia, ja kaikki paikkatietojen laskentaan käytettävät algoritmit on kaiveltu netistä, koska itse en ollut kuullutkaan pallotrigonometriasta ennen Ukon koodaamisen aloittamista.
Aikomus on julkaista Ukko GPL-lisenssillä, jotta kaikki kiinnostuneet pääsee sitä käpistelemään, ja jolloin lisäyhteistyöllä voi syntyä asioita, johon minun resurssini eivät ikinä riittäisi. Toistaiseksi en julkaisemista ole saanut aikaiseksi, koska mieleni tekee putsata koko koodi, ennen kuin kehtaan sitä kenellekään muulle näyttää. Mutta jahka yksinkertaisimmat perustoiminnot alkaa olla OK, niin voisi käyttää tuohon siistimiseen aikaa.

> Seuraava askel lienee sitten korjata eri tutkien kiertymät mitattujen > pisteiden mukaan, vai kuinka.

Yksittäisten asemien suunta- ja etäisyysvirheiden korjaus lepää edelleen ensisijaisesti kunkin aseman kalibrointitoimenpiteiden hartioilla. Ukossa ei ole siihen työkaluiksi kuin suuntaoffset ja etäisyyden skaalaus, jotka vaikuttavat joka suuntaan yhtä paljon. Esim. sektoreittain tapahtuvat etäisyyksien hienosäädöt jne. täytyy hoitaa asemien ohjelmistoilla. Toivottavasti Ukosta alkaa kuitenkin olla iloa asemien säätämisessä.

> Onko eri tutka-asemien kellot saatu sykronoitua hyvin, sillä se > varmaan vaikuttaa ratkaisevasti tuloksiin.

Kaikkien nyt mukana olevien asemien kellot oli synkattu joko NTP:llä tai GPS:llä jo itse asiassa ennen Ukon käyttöönottoa. Ilman mitään erityistä vaivannäköä asemien ilmoittamien iskemien kellonajat ovat olleet koko ajan saman sekunnin sisällä. Sekunti on tarkin resoluutio johon tällä hetkellä päästään - rajoittavana tekijänä on tutkakortti ja -ohjelmisto.

> <jori.hamalainen_ät_teliasonera.com> wrote:

>>ottaako ohjelmisto huomioon että
>>salamatutka yhtähyvin voi antaa iskukohdan liian lyhyeksi

Kyllä. Risteyskohta lasketaan, vaikka se olisikin kauempana kuin mihin kumpikaan iskemä näyttää. Tarkalleen ottaen risteyskohdan pitää olla maks. 5 kertaa lyhyemmän iskemän etäisyyden päässä. Tarvittaessa rajaa voi muuttaa, kun kokemusta kertyy.

>>Toinen parannusajatus on että ruksin sijasta piirtäisi ympyrän
>>virhelaskukaavojen avulla.

Eittämättä olisi hienoa laskea tarkkuuksia kerättävien tietojen pohjalta. Eli esim. jos kolme asemaa (A, B, C) mittaa saman iskemän, verrata paljonko risteyskohdat AB, AC ja BC heittää toisistaan. Kenties sitä tietoa voisi käyttää sitten jollain tavalla kuvissa. Ihan just nyt en kuitenkaan lähtisi antamaan aikataulua millekään näin hienostuneelle toiminnolle ;)

>>No oli tarkkuus mitä tahansa, tästä johtuu että iskupaikka/viiva on
>>aina tosiasiassa kartio, ja ajattelin että ruksin sijasta piirrettäisiin
>>ympyrä/ellipsi/monikulmio/what ever kartioiden leikkauspisteistä.

Totta. Tällä hetkellä kuvaa katsovan pitää osata tulkita näkemäänsä. Esim. eilen Baltiasta Porvooseen noussut ukkonen oli hyvin opettavainen tämän asian suhteen. Kaukana Baltiassa Ukon näyttämä oli hyvin summittainen ja epätarkka, koska asemat olivat kaikki hyvin kapeassa sektorissa suhteessa ukkoseen - risteämiä piirtyi hyvin pitkulaiselle alueelle, jonka etu- ja takareunat lienivät varsin kaukana itse ukkosesta. Kun ukkonen saavutti Porvoon edustan, käytettävyys parani merkittävästi, sillä kasa johon risteymiä piirtyi pieneni huomattavasti, kun Lohja ja Espoo näyttivät itään ja Muurame etelään, eli kun asemat olivat eri suunnissa suhteessa ukkoseen.

Siksipä nyrkkisääntönä voisikin heittää, että nordicBaltic.jpeg -kuva ei nykyisellään (tarvitaan asemia jostain kauempaa, kuten Ruotsista tai Virosta) ole erityisen tarkka, vaan tarkkuutta kaivatessa kannattaa enemmin katsella Wetterzentralen kuvia, olkoonkin että siinä on kaamea viive. Kun ukkonen mahtuu sFinland.jpeg -kuvaan, Ukon tarkkuus alkaa parantua, etenkin jos ukkonen on idässä tai lännessä. Kun ukkonen alkaa olla Suomen kamaralla, aletaan puhua jo jostain hyvin mielenkiintoisesta. Niitä ukkosia ei vaan ole vielä ollut ainakaan kyllästymiseen asti :)

Ukkosten kolmiomittaamisen alueella on tapahtumassa muutakin. Uutinen on aivan tuore, enkä tunne itsekään sen taustoja vielä, mutta ilmoitus on Vaski.netin keskustelualueella:
http://www.vaski.net/Foorumi/viewforum.php?f=19

-- 
Teemu Mäntynen

--
Myrskybongareiden sähköpostilista: myrskybongarit-l_ät_ursa.fi ***
Liittymiset ja eroamiset: http://www.ursa.fi/cgi-bin/majordomo?myrskybongarit-l&ro ***
Listan www-arkisto: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat/myrskybongarit-l/summary.html