Ursa   Viestintä   Listat   jaostot-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

jaostot-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä jaostot-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Veikko Makela (veikko.makela_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 02.08.2006


Cygnuksen lauantain (5.8. klo 15.30) yhteispalaverissa haetaan vastauksia mm. Ursa Minorin kehittämisasioihin. Toiveena on, että tuolla keskustellen löydetään sopivia suuntaviivoja toteutettavaksi lehden suhteen.

Miksi Cygnuksella? Tuntuu siltä, että avoin keskustelutilaisuus  on vuorovaikutteisempi kuin sähköiset foorumit, joissa tapahtuu helposti ylilyöntejä. Mutta ne, jotka eivät Cygnukselle pääse, voivat toki esittää omia kommenttejaan, joko yksityisviesteinä  tai listalla. Uskon, että kaikki järkevät ehdotukset on otettavissa huomioon.

Itse en pystyne enää tarkastamaan kommentteja ennen Cygnusta, mutta jos tällä listalla jotain esitetään, pyydän jotakuta, joka on tulossa C:lle ja katsoo postejaan ennen lauantaita, välittämään nämä yhteispalaveriin. Cygnukselle tulijoiden toivon kuitenkin esittävän omat kommenttinsa vasta yhteispalaverissä.

Ursa Minorin 4/2006 jaostouutisissa oli jo jonkunlainen alustus. Täydentelin mainittua alustusta vielä hiukan. Korostan, että esittämäni toimenpiteet ovat vain *ehdotuksia*.



Luonnos 2.8.
Veikko Mäkelä

Ursa Minor

Talvella käytiin tiukkaakin keskustelua Ursa Minorista. Esille tuli radikaaleja ajatuksia ja keskustelu muuttui aika kiihkeäksi. Asiaa ei ole unohdettu, vaan sitä on selvitelty pienessä vetäjille ja muutamille aktiivilukijoille tehdyssä kyselyssä.

Ajatuksia lehdestä on yksityiskohdissa yhtä paljon kuin lukijoitakin, mutta olen pyrkinyt löytämään keskeisimmät esille tulleet seikat. Olen ohessa esittänyt joitakin mahdollisia ratkaisumalleja:

(1) Laatukysymykset.

Kuvien, tekstin ja taiton laatuun on kiinnitetty huomiota. Yleisesti toivotaan parannusta, vaikka taloudelliset realiteetit myönnetäänkin. Välttämättä kehittämisellä ei tarkoiteta T+a-tasoa, vaan jonkinasteista parannusta. Kenties lehden typografiaakin voidaan parantaa.

Ehdotuksia:
* Keskustellaan miten paljon lehden ulkoasulliseen laatuun
  (kuvat, paperi) voidaan panostaa ja miten Ursan päättäjät   ovat linjauksia valmiita tukemaan.
* Pyritään ratkaisemaan havaitut kuvien laatuongelmat ja
  oppimaan tekniikat paremman laadun saamiseksi.
* Tekstin laajempaa toimittamiseen ei ehkä ole resursseja,
  mutta keskinäisellä laadunvalvonnalla (ennakkotarkastus)   voidaan parantaa tekstin ja taiton laatua.
* Uudistetaan typografia, annetaan jonkun osaavan lukijan
  tehtäväksi.
* Englanninkielisille yhteenvedoille esitarkastaja.

(2) Sisältö- ja rakennekysymykset

Ursa Minorin toivottaisiin laajemmin käsittelevän harrastuksen aihepiirejä, esim. niitä joita T+a ei yleisesti julkaise. Toisaalta selkeä toive on Ursa Minorin pysymisestä havaitsevan ja aktiiviharrastamisen lehtenä. Yhdistystoiminnan aiheita toivotaan lisättäväksi.

Jaostopalstarakennetta on moitittu liian sitovaksi. Toisaalta sen antamaa rytmitystäkin lehdelle on kiitelty.

Ehdotuksia:
* Vaikka periaatteellisia esteitä muille kirjoituksille ei
  nykyäänkään ollut, saatetaan mahdollisuus laajempaan   tietoisuuteen.
* Hyväksytään laajemmat harrastusaihepiirit, mutta tehdään
  periaatteellinen linjaus pysytellä aktiiviharrastuksen   aiheissa.
* Parannetaan lehden rakennetta muuttamalla jaostopalstat
  aihepiiriosioiksi, joissa on jaoston tai muiden kirjoittajien   tekemiä juttuja. Aihejako voi noudatella jaostojakoa ja tuttua   järjestystä, mutta sallitaan tähän laajennuksia.
* Turvataan jonkunlaisella ulkoasullisella ratkaisulla jaostojen
  ja niiden tiedotuksellisen aineiston näkyvyys aihepiirijaon   sisällä

(3) Pieni levikki

Lehti menee noin 300 osoitteeseen. Yhdistysten kautta lukijakunta lienee aavistuksen suurempi. Levikki ei ole aikojen mittaan juuri kasvanut, jopa päinvastoin. Pidettiin motivoivana, jos lehti leviäisi laajemmalle joukolle.

Ehdotuksia:
* Markkinoidaan lehteä eri kanavilla: T+a, Ursan esitteet,
  harrastajien verkkoviestintäkanavat

(4) Toimitustyön kasautuminen

Kirjoittelu kasautuu harvoille. Jaostonvetäjät ovat tässä ylityöllistettyjä työn sankareita. Vetäjien ulkopuoliset kirjoittajat ovat usein toisia jaostonvetäjiä. Syynä voi olla, että vastuunkantajia on vähän, toisaalta myös tietämättömyys, ettei kirjoittaminen ole vetäjien yksinoikeus. Kirjoituksia kyllä saa, mutta niiden pyytämisessä on oma työnsä. Myös monimutkaiset kirjoitusohjeet voivat olla este satunnaisille kirjoittajille sekä turha pelko suurista laatuvaatimuksista.

Ehdotuksia:
* Lehden rakenteen muuttaminen antaisi edellytykset uusille
  kirjoittajille. On kuitenkin mietittävä, miten paljon   jaostoilla olisi asiantuntijaroolia, ettei lehteen   kirjoitettaisi mitä tahansa mahdollisesti virheitä   sisältäviä kirjoituksia.
* Kannustetaan aktiivisia jaostolaisia kirjoittamaan.

  • Luovutaan ainakin satunnaisten kirjoittajien osalta tiukoista kirjoitusohjavaatimuksista.

(5) Verkko ja paperi

Vaikka osittain kerrotaan verkon korvanneen jossakin asioissa lehden, paperilehteä puolustetaan voimakkaasti. Lehti on paitsi tarpeen niille, jotka verkkoa eivät käytä, myös monien mielestä parempi paikka lukea pitempiä juttuja. Verkkoversiota kuitenkin toivotaan kehitettävän, kuitenkin niin että sen luettavuudessa huomioidaan näyttölaitteiden asettamat vaatimukset.

Ehdotuksia:
* Etsitään työkalu, jossa artikkelit muunnetaan helposti
  verkkomuotoon ja jossa on tehokkaat hakuominaisuudet.