Ursa   Viestintä   Listat   jaostot-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

jaostot-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä jaostot-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Marko Pekkola (jmpekkol_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 18.12.2005



Hei,

Vastauksia Matin kysymyksiin.

> Nyt kysyn muutamaa toivottavasti mahdollisimman todenmukaista tietoa.
>
> 1) Kuinka paljon UMi oikeasti kuluttaa vuodessa?

Karkeasti noin 4000 euroa.

> 2) Mihin nämä rahat kuluvat (palkkiot, paino, postus ...)?

Päätoimittajan palkkio on 1000 euroa. Loput menevät painoon ja postitukseen ym. kuluihin.

> 3) Montako euroa UMi tuottaa tilausmaksuina vuodessa?

Peräti 16 tilaajaa maksaa kukin 12 euroa. Ja noin 200 saa lehden ilmaiseksi. Painos on noin 250 kappaleen tienoilla (plus miinus 50).

> 4) Onko Markon esittämälle laajimmalle harrastuslehdelle, sille joka tuottaisi
> jopa reilua plusmerkkistä tulosta tarkempaa budjettiarviota?

Kun uuden lehden työryhmä tekee järjestymis- eli ensimmäisen kokoontumisensa aion alkajaisiksi todennäköisesti suositella sille Kai Hämäläisen suosimaa vaihtoehtoa B eli levikki 1500-2000.

Se on nimittäin vähemmän riskialtis ja vähemmän kallis kuin C. (Joskin C olisi kyllä ollut pirun näyttävä ja osin jopa kouluillekin sopiva, mutta todennäköisesti ikävä kyllä jo liian kaukana havaitsevan jaostoelämän parhaista puolista.)

Vaihtoehto B tuottaisi Ursalle karkeasti 5000-8000 euroa tuloja vuonna 2008 => (ja hyvässä lykyssä 10 000 euroa vuosittain siitä eteenpäin, siis jos levikki etenee hyvin). Jos lehti yllättäen meneekin miinukselle vielä kolmen vuoden kuluttua, niin sitten se - mielestäni - pitäisi lakkauttaa.

Näitä tuloja voisi (edelleen vain allekirj. mielipide, muut voivat olla eri mieltä) laittaa Artjärven havaintokeskuksen talouteen siten että käyttäjämaksuja voitaisiin reippaasti alentaa viimeksi kaavailluista.

Tämä tuottaisi enemmän käyttäjiä Artjärvelle ja aiheuttaisi vähemmän tyytymättömyyttä käyttömaksuista.

Osan rahoista voisi tulevaisuudessa käyttää Ursan jaostojen kulujen (jotka ovat nyt taloudeltaan pitkälti Ursan kirjojen ja T+a:n varassa) kattamiseen, koska rahat ovat suoraan aktiiveilta peräisin.

Näin havaitsevan tähtiharrastuksen ystävät lehtensä kautta itse rahoittaisivat lopulta sekä Artjärven että ainakin osan jaostotoiminnan kuluista, joka olisi kaikin puolin reilua.

Siihen loppuisi sitten lopullisesti kaikki kritiikki (ulkopuolisten taholta) näistä menoista ja jos uuden lehden levikki kasvaa moninkertaiseksi niin saamme harrastuskentän eloon ihan eri tavalla.

Niin ja koko homman tärkein asia on uusien - etenkin nuorien - harrastajien innostaminen mukaan. Ilman sitä koko jaostotoiminta ja koko havaitsemisharrastus aikanaan kuolee pois.

Toisaalta jaostojen kuluissa voisi ensin tehdä säästöjä => muuttaa esim. jaostojen matkarahat (hankala ja kallis kuittiliikenne) suoraan jaostojen edustajien kirjoituspalkkioiksi uudelle lehdelle (se olisi järkevämpi ja tulosvastuullisempi panostus). Tämä on nyt on kuitenkin aika pieni yksityiskohta, sillä vaihtoehdon B kokonaisbudjetissa liikutaan tietysti useissa kymmenissä tuhansissa euroissa.

> Näitä lukuja olisi kiva vertailla. Lähinnä siksi, että en haluaisi nähdä Umia ja
> hyvää harrastuslehteä pelkästään tulevina kilpailijoina, vaan myös mahdollisina
> toistensa tukijoina. Voisiko siis UMista tulla hararstajien kokoama
> omakustannelehti, pienelle aktiivijoukolle ja esim. yhdistysten kirjastoihin?
> Samalla, kun tehtäisiin taloudellisesti kannattavaa, ammattitaitoisesti koottua
> laajalevikkistä harrastelehteä.

UMin tulevaisuus kuuluu sitä kehittämään haluaville eli työryhmälle A ja eritoten jaostotoimikunnalle. => ja lopulta viime kädessä Ursan hallitukselle.

Sen sijaan olen hirmu kiinnostunut perustamaan sen työryhmän B. Ehdotan Klaukkalan Alitilantie 9:ää kokoontumispaikaksi. Meillä on nykyään takkahuone, joka on keskiaikaishenkinen ja joka hyvin sopii pitkillekin palavereille. Ensimmäinen kokoontuminen voisi olla tammikuun lopulla.

Parhain terv.

Marko



Marko Pekkola
Tahdet ja avaruus -journal
Ursa Astronomical Association
Address: Humalistonkatu 3 B 50
FIN-00250 Helsinki
Finland
Tel.: (09) 4368 4004
Cellular phone: (050) 3687468
Business ID 0221689-2
VAT reg.