Ursa   Viestintä   Listat   jaostot-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

jaostot-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä jaostot-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Veikko Mäkelä (Veikko.Makela_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 04.11.2004


Roope Siiroisen viesti oli omalla tavallaan ihan mielenkiintoinen. Oma näkemykseni kuitenkin on, että hän antaa aivan liian valoisan (vai pitäisikö  sanoa valottoman) kuvan siitä, miten valaistussuunnittelu  on nykyään toteutettu. Toki pointit,
joita hän esittää valon osumisesta kohteeseen ja heijastuksen vaimentavasta vaikutuksesta, ovat huomioitavia, mutta niin monesti edelleenkin näkee, että rakennuksen ym. valaiseminen on suunniteltu päin prinkkalaa. Valoa pääsee suuret määrät taivaalle  ohi varsinaisen kohteen.

Katuvalaistukseen huomion suuntaminen vaikuttaa osinsitä, että huomio yritetään suunnata toisaalla, jotta rakennusten valaisemisen ongelmat unohdettaisiin. Huomio lumen heijastavuuteen on kyllä huomionarvoinen seikka ja lienee syytä huomioida, kun valosaastekeskustelussa  puhutaan katuvalaistuksesta.

Katuvalaistuksessa voisi esille tuoda myös positiiviset edistysaskeleet. Mm. teholtaan säätyvät valaisimet, joita on tietääkseni paikoin asennettu valtateille on esimerkki järkevästä katuvalaistuksesta. Kyse on siis näkyvyyden mukaan tehoaan muuttamista lampuista. Hyvän näkyvyyden vallitessa, siis yleensä selkeällä, tehoa pudotetaan.

  • * *

Tärkeä johtopäätös Siiroisen viestistä olisi se, että tarvitsemme vuoropuhelua myös valaistusuunnittelijoiden kanssa. Heillä on mitä todennäköisimmin suuri vaikutus siihen, millaisia valaistussuunnitelmia maassamme tehdään. Ehkäpä meillä avautuisi nyt mahdollisuus esittää joitain näkemyksiämme myös suunnittelijoiden suuntaan.

-VeikkoM-