Ursa   Viestintä   Listat   ilmakeha-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

ilmakeha-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä ilmakeha-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» halo-l [ät] ursa.fi -arkisto (1996-2005)
» ilmakeha-l [ät] ursa.fi -arkisto (1997-2005)

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Panu Lahtinen (pnuu_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 26.05.2011



Moi,

Tämä on enempi aurinko-jaostoon liittyvää, mutta Jari oli sitä mieltä, että voin laittaa tännekin. Sikäli liittyy kyllä tämänkin jaoston hommiin, että keskiyöllä taivaan väliaikainen ylimääräinen tummeneminen voidaan ajatella ilmakehän valoilmiöksi ;-)

Tammikuussa mittailtiin auringonpimennystä Canon-pokkareiden CHDK-laajennoksen, järkkärin ja valotusmittarin voimin. Kesäkuun 1. ja 2. päivän välisenä yönä on seuraava pimennys, ja pyrin jälleen aktivoimaan väkeä tekemään mittauksia. Tammikuussa olin itse kaamosalueella Ivalossa. Tällä kertaa valtaosa Suomesta on alueella, johon pimennys ei näy suoraan, mutta mittauksen pitäisi silti olla tehtävissä, ero tammikuiseen horisontin alla olleen pimennyksen mittaukseeni ei ole kauhean suuri.

Itse olen tälläkin kertaa lapissa, joko Ivalossa tai Norjassa, joten pääsen kuvaamaan, pilvien niin salliessa, pimentyvää keskiyön aurinkoa. Jos on pilvistä, niin mittauksen saa tehtyä silti :-)

Täältä löytyy CHDK-pokkareille skripti, jonka avulla valoitusmittarin EV-arvoja saadaan kirjoitettua kortille:

http://www.iki.fi/~pnuu/eclipse2.lua

Säädöt ovat yksinkertaiset. Valitaan haluttu mittausväli minuutteina ja sekuntteina, sekä kuinka monen mittauksen välein otetaan kuva. Oletuksena on mittaus 5 s välein ja kuva 12 mittauksen (1 minuutin) välein.

Ajatuksena siis kuvata kaksi (tai miksei useampikin) valokäyrää. Yksi mittaussarja itse pimennyksestä, toinen vertailumittaukseksi edeltävältä tai seuraavalta päivältä samaan aikaan. CHDK:n tallentamat arvot ovat EV-arvo kerrottuna luvulla 96. Näistä saa lineaarisen kirkkauden näin:

l = 2^(L/96).

Kun molemmat sarjat on muunnettu lineaarisiksi, voidaan pimennyssarja jakaa vertailumittaussarjalla. Tämä toki täytyy tehdä niin, että toisiaan vastaavat mittaukset jaetaan keskenään, eli mittauksista poistetaan "hännät", eli mittaukset joille ei löydy vastinpareja toisesta sarjasta. Teoriassa. Viimeksi tein oikaisut puolimanuaalisesti sovittamalla mittausdataan sopivat käppyrät ja jakamalla niillä.

Tuon skriptin käyttöä ja toimintaa kannattaa testata koemittauksella ennen varsinaista pimennystä, jotta saa vähän tatsia sen toimintaan. Ei mene sitten varsinaista mittausta tehdessä sormi suuhun, jos kaikki ei toimikaan kuten pitäisi ;-)

Tässä omat tammikuun pimennyksestä tekemäni mittaus, joka on oikaistu sovitetulla "referenssimittauksella". Mukana myöskin laskennallinen (virtuaalinen) auringon pinta-alasta pimentynyt osuus:

http://www.iki.fi/~pnuu/light_curves/20110104_relative_EV_change_vs_fit.png

Kirjoittelin samaa myöskin foorumille:

http://foorumi.avaruus.fi/index.php?topic=8356.0

Tuolla myöskin linkki tammikuun pimennyksestä kertovaan ketjuun, jossa lisätietoja.

Koostaisin mielelläni mittauksista tälläkin kertaa artikkelin Ursa Minoriin, joten toivottavasti innostuneita mittaajia löytyy :-)

Panu

-- 
Panu
"You haven't really been anywhere until you've got back home",
Twoflower in "The Light Fantastic"
--
Halojaoston ja ilmakehän valoilmiöiden jaoston sähköpostilista: ilmakeha-l_at_ursa.fi ***
Liittymiset ja eroamiset: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat.html ***
Listan www-arkisto: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat/ilmakeha2-l/summary.html

» halo-l [ät] ursa.fi -arkisto (1996-2005)
» ilmakeha-l [ät] ursa.fi -arkisto (1997-2005)