ilmakeha-l [ät] ursa.fi
viestiarkisto
Tämä ilmakeha-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa,
että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo
liittynyt listalle.
» halo-l [ät] ursa.fi -arkisto (1996-2005)
» ilmakeha-l [ät] ursa.fi -arkisto (1997-2005)
» Listan/viestin loppuun
Hei Antti,
Muistan havaintonne oikein hyvin jaoston arkistoista. Sitä tutkailtiin jo 80-luvulla, ja nimenomaa tuo taivaanlaella ollut täysi värillinen rengas herätti jo taannoin kysymyksiä.
Vastaukset esittämiisi kysymyksiin on aika helppo antaa - sen verran tarkka havaintonne on:
- Horisonttirengas.
- Sivuauringot ja 22rengas/22sivuavat kaaret
- 9 rengas ja 9 sivuavat kaaret
- Zeniitinympäristönkaari
Hieman kommentteja vielä. Kuvauksesi siitä, että auringon lähellä on ollut pienisäteinen rengas, jonka sivuilla on ollut värilliset sivuauringot kielii pylväsmäisten pyramidihalojen olemassaolosta. Veikkaan vahvasti 9 asteen sivuavia kaaria, jotka ovat tämän haloperheen selvästi useimmin tavattu muoto. Havaintonne aikaan siitä ei Suomessa tunnettu yhtään havaintoa.
9 asteen sivuavat puolestaan kielivät siitä, että aurinkoa kiertävä rengas on ollut 22 asteen sivuavat kaaret, ja todennäköisesti seassa on ollut myös 22 asteen rengas. Syksyinen ajankohta ja mainintasi horisonttirenkaan 30 asteen korkeudesta horisontista viittaavat siihen, että 22 sivuavat eivät kuitenkaan ole olleet siellä sivuaurinkojen luona, vaan pikemminkin auringon ylä- ja alapuolella. Ylläsivuavan jatkeet ovat voineet ulottua lähelle horisonttirengasta.
Kuvauksesi taivaan laella olleesta sateenkaarirenkaasta sopii hyvin zeniitinympäristönkaareen. Tämä halo ei kuitenkaan muodosta täyttä ympyrää, vaan pysyttelee auringon puoleisella taivaanosalla venyen maksimissaan noin kolmasosaympyrän pituiseksi.
Kiitokset havaintotarinastasi, siinä on historian siipien havinaa. Tämä kuvauksesi ei paljon jätä enää kysymysmerkkejä, sillä se tuntuisi sopivan hyvin tarkasti uskottavaan halonäytelmään. Odotan mielenkiinnolla myös muiden tulkintoja aiheesta.
Terveisin,
Jukka Ruoskanen
Antti Virkkunen [antti.virkkunen_at_surffi.fi] kirjoitti:
> törmäsin tänään sattumalta 2 v vanhemman veljeni Heikin hyönteisfoorumilla (!) kuvailemaan erikoisen hienoon haloon. Koska muistikuvani eroavat jonkinverran hänen kuvailustaan ja huomaan, että Ursassa toimii haloharrastajien ryhmä, liityin postituslistalle kertoakseni oman versioni havainnosta. havaitsimme sen yhdessä ja muistaakseni mukana oli muitakin perhoskavereista (olisi helppo tarkistaa, olemme kaikki edelleen ystäviä). Itse olin 14-vuotias. Koko halo-käsitettä en silloin tiennyt, vasta kotona tietosanakirjasta sana tuli tutuksi ja näimme kaavioita mahdollisista haloista. Nämä ovat voineet vaikuttaa meidän nykyisiin mielikuviin mitä oikein nähtiin. Minun mielikuvani on edelleen omasta mielestä kirkas tuosta ilmiöstä ja poikkeaa aika paljon veljeni kuvaamasta. Luullakseni havainnolla on mielenkiintoa halo-harrastajille, joten esitän oman muistikuvani asiasta:
>
> Oli syksyinen kirkas aamupäivä noin klo 10 aamulla. Olimme Porkkalan sodanaikaisella lentokentällä (näin meille oli kerrottu) (ETRS89 maantiet. koord. (~WGS84) 60.06820723 24.51836757), . Tähtäimessä oli Lemonia dumi -niminen kehrääjäperhonen joka huhujen mukaan oli joskus todettu kyseisellä paikalla. Se lentää nimenomaan syksyn viimeisinä aurinkoisina päivinä kun ensimmäiset yöpakkaset on olleet. Mainittakoon että tuona syksynä poljimme huonoilla polkypyörillä neljänä viikonloppuna peräkkäin Espoosta, noin 30 km, sitten vielä viitisen kilometriä kävelymatkaa. Kovasta innostuksesta perhosiin kertoo sekin että 4 viikonlopun uurastuksen tuloksena ei yhtään dumia nähty - tosin kaverini Olli yhdellä retkellä epäili nähneensä yhden lennossa ?
>
> Sää oli todellakin moitteetoman kirkas ja pilvetön, yöllä oli luullakseni ollut pakkasta mutta aurinko lämmitteli mukavasti plussan puolelle. Halon muistaakseni näimme klo 10 aikoihin eikä se ainakaan nopeasti muuttunut tai kadonnut mihinkään vaan oli ainakin pari tuntia samanlaisena nähtävissä, itseasiassa en muista että poistuiko se lainkaan, ko paikalla olimme varmaan 4-5 tuntia.
>
> halon komponentit, joista olen varma edelleen:
>
> hyvin vahva ja selvä väritön valkoinen ikäänkuin pilvimakkara joka kiersi koko taivaan noin 30 ast. korkeudella horisontista, siis melko matalalla. se oli yhtenäinen ja tasavahva ympäriinsä, mutta siitä puuttui auringon kohdalla segmentti niin että tämän pilvimakkaran päädyt olivat molemminpuolin aurinkoa kirkkaina sivuaurinkoina, hieman sateenkaaren värein kuultavina. Näiden sivuaurinkojen kautta kulki "sateenkaari" auringon ympäri, muistaakseni hivenen epätäydellinen. Hieman lähempänä aurinkoa oli toinen pienempi "sateenkaari", jonka sivuistoilla, vastaavalla korkeudella kuin em. pilvimakkara ja sen sivuauringot, oli niinikään kirkkaat sivuaurigot, niinikään hieman sateenkaaren värejä kuultaen. Aivan varmasti muistan taivaanlaella olleen pienen pyöreän munkkidonitsimaisen himmeähkön sateenkaarirenkaan. se saattoi olla hieman katkonainen, kahtena osana, tai sitten ehyt, tästä en ole aivan varma.
>
> Mielestäni tässä oli kaikki näkemämme. Veljeni kuvaili muitakin haloja, minä puolestani olen jotakuinkin varma että tämän enempää ei haloja ollut. Mm. taivaan laella ei mielestäni ollut mitään toista rengasmaista sateenkaarta. Niinikään auringosta vastapuolisella taivaanrannalla ei mielestäni ollut mitään sateenkaaria. Sen sijaan muistan että semmoisten olemassaolo selvisi minulle tietosanakirjan kaaviosta kotiin tultuani. Me emme semmoisia mielestäni havainneet. Koulussa puhuin (14-v !) luokkakaverini Pekka Tuurin kanssa havainnosta, Hän oli innokas tähtiharrastaja ja teki tuolloin minuun suuren vaikutuksen pohjattoman tuntuisella tähtiasiatuntemuksellaan.
>
> Tämä lienee kuitenkin aika hieno halohavainto. Jos asia kiinnostaa jotakuta, voisin täsmennellä tietoja, mm. retken tarkka päivämäärä lienee perhoshavaintovihoissa. Omani ovat valitettavasti olleet kateissa yli 30 vuotta, mutta luultavasti ovat jossain vanhempieni varastoissa. Sitten voisin kysäistä näiltä perhoskavereilta heidän mielikuviaan ja tuliko pantua perhosvihkoihin muistiin mitään. Tarkan päivän jos tietäisi, voisi ainakin säätiedot varmentaa. Kenties joku on piirrellyt perhosvihkoon kuvankin halosta??? Ehkä itsekin olen tehnyt muistiinpanoja halosta, tuolloin suhtauduin hyvin vakavasti havaintomuistiinpanojen tekoon hyönteisretkiltä?
>
> Olisin kiitollinen jos joku alan harrastaja hieman kommentoisi, onko muistamani halot "mahdollisia" ja onko niillä tarkat nimet:
> 1) koko taivaan melko matalalla kiertävä harmaa pilvimakkara
> 2) sivuauringot auringon molemmin puolin pilvimakkaran katkeamiskohdassa ja näiden kautta kulkeva aurinkoa kiertävä sateenkaarirengas
> 3) toinen pienempisäteinen aurinkoa kiertävä sateenkaarirengas, jossa niinikään sivuauringot
> 4) taivaanlaella oleva pieni munkkidonitsimainen sateenkaari
>
> kiitos mielenkiinnosta haloharrastajille,
>
> antti virkkunen, mikkeli
>
> --
> Halojaoston ja ilmakehän valoilmiöiden jaoston sähköpostilista: ilmakeha-l_at_ursa.fi ***
> Liittymiset ja eroamiset: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat.html ***
> Listan www-arkisto: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat/ilmakeha2-l/summary.html
>
--
Halojaoston ja ilmakehän valoilmiöiden jaoston sähköpostilista: ilmakeha-l_at_ursa.fi ***
Liittymiset ja eroamiset: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat.html ***
Listan www-arkisto: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat/ilmakeha2-l/summary.html
» halo-l [ät] ursa.fi -arkisto (1996-2005)
» ilmakeha-l [ät] ursa.fi -arkisto (1997-2005)
|