Ursa   Viestintä   Listat   ilmakeha-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

ilmakeha-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä ilmakeha-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» halo-l [ät] ursa.fi -arkisto (1996-2005)
» ilmakeha-l [ät] ursa.fi -arkisto (1997-2005)

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Jari Luomanen (jari.luomanen_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 14.12.2010



  Tulipa käytyä taas ihmettelemässä pilareita. Puolikuullakin oli oma heikko halonsa:

http://jari.pic.fi/kuvat/Atmospheric+phenomena+and+sky/Atmospheric+halos/_R5I5886.jpg http://jari.pic.fi/kuvat/Atmospheric+phenomena+and+sky/Atmospheric+halos/_R5I5891.jpg

Vaikkakin halot jäivät kovin vaatimattomiksi, oli ilta silti kiintoisa. Kun lähdin kotoa, näytti auton lämpömittari täällä landella paikoin jopa
-24. Matkalla Hervantaan keskilämpö oli noin -22. Kun sitten nousin
Hervantaan ja saavuin jääsumuun, lauhtui pakkaslukema noin -17 asteeseen. Osansa tähän lauhtumiseen epäilemättä kontribuoi inversio (nousu Hervantaan) ja toisaalta jääsumun kehittymisessä vapautuva lämpö. Tänä yönä ainakin vaikutti kehittyneen edellisöitä selkeämpi säteilyjäähtymisen ruokkima inversio (kylmin kohta matkalla oli liki Näsijärven tasalla oleva laakso). Ainakin tuuli vaikutti heikommalta.

Jääsumu koostui laattakiteistä kuten näissä lämpötiloissa on lupa odottaa. Tai no, pikemminkin se koostui nopeasti kasvaneista laatoista jotka kasvoivat ja kasvoivat sectored plates ja dendriitti
-materiaaliksi. En ottanut kidenäytteitä, mutta tämä oli pääteltävissä
siitä, että ainoa havaittu muoto oli pilari siinä missä saurit loistivat poissaolollaan. Kiteiden prismaattiset pinnat olivat siis "ylimääräisen" kasvun peittämät ja niinpä mm. sivuauringon valonkulku oli mahdoton. Horisontaalisia heijastavia pintoja taas oli tarjolla viljalti, mistä seurasi pilarien esiinmarssi. Kiteiden kasvu oli nyt tämän tyyppistä, sillä ilmakehän kosteuden supersaturaatio (jään suhteen) jääsumualueella oli selvästi varsin korkealla. Puissa oleva kuura oli sen mukainen, siis todella massiivinen!

Riikonen havaitsi esimerkiksi nyt päivällä saureja, josta hän päätteli, että aurinko sopivasti kuivaa ilmaa jolloin tuloksena syntyy pelkistetympiä ja halohavaitsijan kannalta siis parempia laattoja. Yöksi kasvu taas villiintyy. Nyt täytynee odottaa pakkasen selvää kiristymistä (jääsumualueillakin noin -25 asteen tuntumaan) tai lauhtumista (tai supersaturaation asettumista hieman alemmalle tasolle), jotta tapahtuu muutosta nyt jo muutaman päivän varsin stabiilina pysyneeseen tilanteeseen. Sitten voisi taas olla mahdollista nähdä kunnon saureja, zykkejä, supersaureja jne. Riikonen muisteli Mikkilän Kernin & 44-asteen saurin ilmaantuneen -17 asteen tuntumassa, joten pelkkä kosteuden muutos jo riittää... Muistelen nähneeni oman 44-asteen saurini 2.1.2009 samantyyppisissä olosuhteissa, mutta juuri nyt en löydä muistiinpanoja siitä. Paljonkos muuten pakkasta oli Saskatoonissa 3.12.1970?

Saapa nähdä miten pian laskettelukeskusten tykit jo vaimenevat, mutta talvi on jo nyt ollut antoisa. Hervannassa tosin meno jatkui viime vuonna vielä tykkien hiljenemisen jälkeen. Pohdimme tämän syytä ankarasti Riikosen kanssa. Mahdollisesti laaja asutus ja lämpövoimalat & teollisuus tuottavat kosteutta ja tiivistymisytimiä ilmakehään, mutta mahdollista on myös se, että Hervannan alueen topografiset ominaisuudet mahdollistavat heikon orografisen kosteuden lisääntymisen, mikä merkittävästi auttaisi halojen syntymistä.

Jonkun ilmatieteen laitoksen gurun pitäisi joku yö lähteä mukaan messiin. Olisi hienoa oppia ymmärtämään tätä yhtälöä yhä syvemmin. Nousiainen? Joku muu? Jos mukaan saisi huipputarkan lämpötila- ja kosteusmittarin, olisi meno sitäkin huimempaa. Muistan käytelleeni opiskeluaikoina maantieteen (olikohan jonkin klimatologian kurssin) harjoitustöissä ihan tolkuttoman tarkkaa lämpömittaria, jolla mittasimme tyynenä talviyönä kaupunkikeskustan ja ympäröivien alueiden välisiä lämpötilagradientteja. Nyt voisi kerätä dataa vaikkapa ajamalla hissukseen jääsumualueen edessä, sen läpi ja sen toisella puolella. Auton lämpötilamittari on käsittääkseni kohtalaisen tarkka, mutta olisi ihan eri asia saada plotattua näitä käyriä läppärille sitä mukaa kun ajellaan. Vielä kun ymppäisi mukaan GPS-datan, tehdyt havainnot ja valokuvat, voisi ollakin jo artikkelin paikka.

t. Jari

--

Halojaoston ja ilmakehän valoilmiöiden jaoston sähköpostilista: ilmakeha-l_at_ursa.fi *** Liittymiset ja eroamiset: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat.html *** Listan www-arkisto: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat/ilmakeha2-l/summary.html


» halo-l [ät] ursa.fi -arkisto (1996-2005)
» ilmakeha-l [ät] ursa.fi -arkisto (1997-2005)