Ursa   Viestintä   Listat   ilmakeha-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

ilmakeha-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä ilmakeha-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» halo-l [ät] ursa.fi -arkisto (1996-2005)
» ilmakeha-l [ät] ursa.fi -arkisto (1997-2005)

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Marko Pekkola (marko.pekkola_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 18.08.2009



Hei Jari & kollegat,

Jari Luomanen kirjoitti:
> Täällä Pekkiksen kommentit:
>
> http://www.ursa.fi/halot/umi/1984/varit&valot484.pdf

Tämä on todella muinaismuisto! Näin vanhojen arkiivien esiinkaivu pitäisi kieltää muinaismuistolain nojalla tms. ;) .

Sallittakoon muutama fossiiliajan (=fossiili muistelee jurakautisia) huomio tästä.

Vuonna 1984 (kun Jarin lainaama teksti on kirjoitettu) olin vielä Kuopiossa lukiolaisena. Käytössä oli silloin vain Kuopion kaupunginkirjaston rupuinen ja rajoittunut vanhojen meteorologian yleisoppikirjojen valikoima (osin arkistosta). Sieltä löytyi tuota heikompaa versiota näytelmästä parista kirjasta. Tuolloin en tiennyt vielä paremmasta.

Asiat muuttuivat seuraavana vuonna. Silloin tulin Helsinkiin ja yliopistoon ekan vuoden opiskelijaksi. Menin Ilmatieteen laitoksen kirjastoon ja aloitin halokirjallisuusetsintäni. Siitä tuli varsinainen päivätyöni joksikin aikaa - ja yötyöni. Alkajaisiksi Suomesta muutamia satoja artikkeleita, sitten yli tuhat. Ja sitten Interrailille järjestelmällisesti eri maiden meteorologian kirjastoihin, kaksi eri reissua. Hollannissa esim. olin Utrecthissa useita päiviä ja yövyin kylmän sodan aikaisessa pommisuojassa KNMI:n alla. Suurin ryöstö oli Englanti - maailman ehkä paras meteorologinen kirjasto - siellä meni täysi viikko ja kopiokone oli kuumana. Kävin läpi Saksan, Itävallan, Ruotsin, Tanskan, Hollannin, Belgian, Englannin, Ranskan ja muutaman kirjaston Yhdysvalloissa.

Vuonna 1985 perustin halojaoston. Sitä ennen se oli ollut vain osa ilmakehän valoilmiöiden jaostoa. Ideana oli että haloissa - erityisesti harvinaisissa haloissa - on jotain erityistä. Jotain niin intohimoisen kiinnostavaa että niitä kannattaa jahdata yli kaiken ja erikoistua niihin. Lisäksi oli kirjallisuuden perusteella selvästikin mahdollisuus löytää uusia ilmiöitä ja todistaa niiden olemassaolo joita ei oltu vielä dokumentoitu valokuvin.

Kuusankosken varsinaiset tieteelliset paperit tulivat vastaan jo 1986 Suomesta IL:n kirjaston kellarista. Kaikki kirjallisuusetsinnässä löytyneet maailman isoimmat rariteettihalonäytelmät kopioin alkajaisiksi nk. halokorteiksi, joihin jengi perehtyi (ja etenkin pelasi ;) - hyvä tapa oppia ulkoa). UMiin en tainnut kirjoittaa Kuusankosken suurimmista näytelmistä.

Eri maista löydetyt haloartikkelit tietysti valokopioin (yhteensä 2500 tieteellistä artikkelia) ja muutamia vuosia lähes koko kokoelma oli Ursassa mercantil-kansioissa kaikkien käytettävissä. Tuo Väinö Krohn on kuusankoskelainen insinööri ja E.A. Biese on nuori meteorologian lupaus, tuleva Ilmatieteen laitoksen pääjohtaja.

Parh. terv.
Marko

--
Halojaoston ja ilmakehän valoilmiöiden jaoston sähköpostilista: ilmakeha-l_at_ursa.fi ***
Liittymiset ja eroamiset: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat.html ***
Listan www-arkisto: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat/ilmakeha2-l/summary.html

» halo-l [ät] ursa.fi -arkisto (1996-2005)
» ilmakeha-l [ät] ursa.fi -arkisto (1997-2005)