Ursa   Viestintä   Listat   ilmakeha-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

ilmakeha-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä ilmakeha-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» halo-l [ät] ursa.fi -arkisto (1996-2005)
» ilmakeha-l [ät] ursa.fi -arkisto (1997-2005)

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Veikko Mäkelä (Veikko.Makela_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 05.08.2009


Pekkolan Markon toi jo hyvin esille useita näkökohtia, jotka minuakin askarruttavat yksityisten henkilöiden ylläpitämissä verkkopalveluissa.

Varmaankin suurin ongelma on jatkuvuuden epävarmuus. Yksityiset sivustot on pitkälle ylläpitäjänsä kiinnostuksen, ajankäytön ja ailahtelevuuden varassa. Havaintojen säilyvyys ja saatavuus riippuu pitkälle hänen aktiivisuudestaan ja ostamansa verkkopalvelun olemassaolosta. Pysyvä organisaatio pystyy paremmin huolehtimaan palveluiden pysyvyyteen liittyvistä ongelmista.

Luulen, että moni ilmakehäjaostolaisistakin valitsee mieluummin Ursan ylläpitämän ja hallinnoiman palvelun yksityisen systeemin sijaan.

Toinen ongelma on palveluun liittyvän kehittelyn työn avoimuus. Havaintojenkeräysjärjestelmän sisällön suunnittelu pitää tehdä yhteisön, tässä tapauksessa jaostojen, toimesta ja siinä tarvitaan selkeästi vahvaa asiantuntijoiden mukanaoloa. Tässä tarkoitan ennen kaikkea sitä suunnittelua, mitä havaintokantaan tallennetaan. Palvelun käytettävyyden testaamiseen tarvitaan sitten koko yhteisön apua.

Myös havaintoaineisto pitää olla yhteisön hallinnassa. Hyvin usein tarvitaan virhehavaintojen/väärien tulkintojen korjailua. Tämä täytyy tehdä hallitusti ja yhteisesti hyväksyttyjä käytäntöjä noudattaen. Se vaatii siis eri havaintoaloilla havaintojen käsittelijöiden pääsyä havaintoaineistoon. Tästä on kokemusta mm. myrskyhavaintojen alueella.

Myös havaintojen julkisuudesta pitää yhteisön voida päättää.

  • * *

Mitä tulee sitten Ursan eri alojen yhteisen havaintokannan rakentamiseen, niin suurimmat ongelma ovat yksinkertaisesti ihmisten korvien välissä. Väitteet siitä, että erilaisia havaintoja on mahdoton yhdistää yhteen ovat potaskaa. Tähtiharrastuksessa havaittavien ilmiöiden tietorakenteet ovat hyvin samankaltaisia.

Meillä on jo tietokanta-ammattilaisen suunnittelema tietomalli, joka sopeutuu vaikka minkälaisiin havaintoihin. Tarvittaisiin vain joku ohjelmoimaan tietokannan ydin ja rajapinnat, joiden päälle voitaisiin rakentaa vaikka millaisia tallennus- ja raportointipalveluita.

Megalomaanisuus on hiukan keinotekoisesti luotu käsitys. On totta, että hyvin suunnitellun ja hiukan ammattimaisemmin rakennettavan systeemin luominen on työläämpi kuin kotitarveohjelmoinnilla kasatut yhden asian systeemit. En viittaa tässä mihinkään nykyiseen palveluun, vaan yleensä tilanteeseen.

On totta, että väki kaipaa nopeaa toimintaa ja ison järjestelmän rakentaminen  voi tuntua liian kaukaiselta haaveelta. Pitemmän päälle kuitenkin erilaisiin yksittäisiin tarkoituksiin rakennettujen palveluiden joukko tulee hallinnoitavuuden, käyttäjätunnusten ja erilaisten mahdollisesti yhtyeensopimattomien rakenteiden vuoksi kestämättömäksi.

Itse näen selkeänä ratkaisuna avata asenteellinen umpikuja ja luoda viisaat päät yhteen yhteisen tavoitteen eteen. Kaikki asiantuntemus, työpanos ja mahdolliset jo tehtyjen ratkaisujen hyödyntäminen ovat tervetulleita, kunhan ne tehdään yhteisön kanssa yhdessä ja sen hyväksi.

Megalomaanisuuden voi myös kiertää rakentamalla systeemiä paloittain. Itselläni on ainakin mielessä aika selkeästi, missä järjestyksessä ja miten osittaen asia pitäisi kasata.

-VeikkoM-

--

Halojaoston ja ilmakehän valoilmiöiden jaoston sähköpostilista: ilmakeha-l_at_ursa.fi *** Liittymiset ja eroamiset: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat.html *** Listan www-arkisto: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat/ilmakeha2-l/summary.html


» halo-l [ät] ursa.fi -arkisto (1996-2005)
» ilmakeha-l [ät] ursa.fi -arkisto (1997-2005)