Ursa   Viestintä   Listat   ilmakeha-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

ilmakeha-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä ilmakeha-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» halo-l [ät] ursa.fi -arkisto (1996-2005)
» ilmakeha-l [ät] ursa.fi -arkisto (1997-2005)

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Marko Riikonen (marko.riikonen_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 05.04.2006



http://www.phy.ohiou.edu/~braslavs/articles/pyramid2.pdf

Tänään oli niitä haloharrastuksen hetkiä kun kylmät väreet kulki selkäpiissä. Törmäsin vahingossa tuohon yllä olevaan paperiin jossa esitetään laboratoriossa tuotettuja loivakulmaisia pyramidikiteitä - juuri sellaisia joilla on simuloitu ellipsihaloja, mutta joita on pidetty teoreettisesti mahdottomina.

"...the angle of the pyramid changes continuously as a function of the initial supercooling." Eli kuten jo aikoja sitten havainnoistakin alettiin ymmärtää, ellipsihaloja ei kannata alkaa luokittelemaan koon mukaan.

Hiukan poikkeavia tuon paperin esittämät kiteet ovat tähän mennessä simulaatioissa käytettyihin kiteisiin nähden, sillä ne ovat kaksoiskiteitä joissa kaksi pyramidia on päistään kiinni toisissan. On mielenkiintoista nähdä millaisia ensimmäiset simulaatiot tällaisella kiteellä tulevat olemaan. Kulmat kai vähentävät toisensa pois siten että lopputulos vastaa normaalia kidettä, mutta olin ymmärtävinäni että kummallakin pyramidilla voi olla eri kulma, jolloin lopputulos poikkeaa nollasta. Kiteiden irtoaminen toisistaan on myös todennäköistä.

Paperissa esitetään jopa pyramidin kulman muutos lämpötilan funktiona. Loivimmat huippukulmat saadaan lämpötiloissa lähellä nollaa. Kylmemmässä kulma jyrkkenee. Ellipsihalot vaativat simulaatioissa erittäin loivia kulmia. Tässä voi olla pientä ristiriitaa sen suhteen että ellipsihalot syntyvät pilvissa, joiden korkeudella lämpötila on -15 C tuntumassa. Lämpötila-kulma -suhteen kuvaaja ei edes ulotu tälle alueelle.  

Paperin antaman infon perusteella on myös helppoa ymmärtää kuinka joskus ellipsihalot näkyvät lähinnä elliptisenä hohteena, ilman selvää rengaskehitystä.

Paperi on vuodelta 1999, mutta viitteet menevät aina 60-luvulle saakka. Mielenkiintoista nähdä mitä viittausten takaa löytyy. Ehkä haloihmisten pitäisi vastedes alkaa lukemaan enemmän jääkiteen kasvuun perehtyviä julkaisuja, kuten vaikkapa tätä "Journal of Crystal Growth" -lehteä.

Katsotaan mitä viisaammat sanovat, sillä minä ymmärsin tuosta vain hiekkalaatikko -osaston.

Marko    

--
Halojaoston ja ilmakehän valoilmiöiden jaoston sähköpostilista: ilmakeha-l_at_ursa.fi ***
Liittymiset ja eroamiset: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat.html ***
Listan www-arkisto: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat/ilmakeha2-l/summary.html

» halo-l [ät] ursa.fi -arkisto (1996-2005)
» ilmakeha-l [ät] ursa.fi -arkisto (1997-2005)