Ursa   Viestintä   Listat   ilmakeha-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

ilmakeha-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä ilmakeha-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Veikko Makela (veikko.makela_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 25.11.2004



> Tässä illalla auringonlaskun jälkeen 15:30-16:00 läntisellä
> taivaalla oli kovasti kesäisen yöpilvinäytelmän näköinen ja
> oloinen kirkkaana loistava pilvi. Helmiäispilveksi väritön. Voiko
> tähän aikaan vuodesta näkyä valaisevia yöpilviä vai mikä tuo oli?
> http://nyrola.jklsirius.fi/tmp/yopillvet20041125.jpg
> En ole yöpilvi/ilmakehä-listalla (jos sellainen on), mutta
> arvelin että asian harrastajat löytyvät tämänkin listan kautta.

Siirrän keskustelun tästä viestistä eteenpäin ilmakehän valoilmiöiden listalle ilmakeha-l_at_ursa.fi, kun tämä ilmiö on valoilmiöjaoston alaa ja meillä oma listansa yleisiä ilmakehän valoilmiöitä varten.

Näistä kiinnostuneiden kannattaa ehdottomasti liittyä tuollekin listalle. Se on ollut aika hiljainen, joten tuskin on suurta rasitusta olla sielläkin mukana. Liittyminen: http://www.ursa.fi/cgi-bin/majordomo?ilmakeha-l.

  • * *

Arton ja muutaman muunkin havaitsemaan ilmiöön palatakseni. Kyseessä eivät ole valaisevat yöpilvet vaan HELMIÄISPILVET. Korostan näin tiedon levittämistarkoituksessa, että kyseessä on kaksi ihan eri ilmiötä. Niiden ulkonäkökin poikkeaa hieman,  vaikka eron huomaa helpommin vasta kun on enemmän kokemusta.

Valaisevat yöpilvet esiintyvät noin 80 km:n korkeudella. Ja niitä esiintyy vain kesäkuukausina (äärirajat huhti-loka). Tämä aiheutuu yläilmakehän (mesosfäärin) lämpötilaprofiilista, jonka poikkeuksellisen anomaliat lienevät tuolla korkeudella lienevät äärimmäisen harvinaisia. Eli yleensä kesäkuukausien ulkopuolella näkyvät kirkkaat pilvet ovat jotain muuta (tavallisesti  helmiäispilviä tai ehkä raketinlaukaisun pilviä tai tulivuoren tuhkasta aiheutunutta jälkiruskoa). Yöpilvet ovat ohuita ja ne ovat tiivistymisytimien (esim. meteori- tai tulivuorituhkaa)  ympärille härmistynyttä jäätä.

Helmiäispilvet esiintyvät paljon alempana, stratosfäärissä. Korkeus vaihtelee välillä 20-30 km:n välillä. Helmiäisten esiintymiskausi on marras-maaliskuu, huippu jossain tammihelmikuulla,  mutta esiintyminen vaihtelee vuosittain. Helmiäispilvet ovat ilmeisesti alijäähtynyttä vettä tai jäätä. Niihin liittyy yleensä poikkeuksellisen kylmä ilma esiintymiskerroksessa. Lisäksi vallitsee voimakas läntinen ilmavirtaus skandien vuoriston yli. En päässyt tarkastamaan stratosfäärin lämpötilaluotauksia, mutta jälkimmäinen ehto lienee täyttynyt hyvin.

Komeita ovat olleet nuo Arton kuvaamat helmiäiset. Itselläni oli niin kiire iltapäivällä, että Viinasen Timo Hämeenlinnasta  lähettämä häly jäi noteeraamatta, kun en lukenut Ursan postilaatikon mailejani, eikä ollut tullut säädetty helmiäisiä kännykkähälyyn kovin kaukaa. Valoilmiöjaosto varmaan ottaa raportteja ja kuvia/kuvalinkkejä vastaan (ilmakeha_at_ursa.fi tai listalle).

Helmiäisiin liittyy usein kirkkaita pastelli- tai helmiäissävyisiä  värejä, jotka eivät ole yöpilville tyypillisiä. Usein kuitenkin unohdetaan, että helmiäiset voivat olla usein aika valkeita tai ruskossa punertavia/kellertäviä, näin ainakin täällä etelässä. Silti noista Arton kuvistakin on aistittavissa  tietty helmiäisenvalkoinen sävy. Jos ei tiedä näitä vuodenaikarajoitteita, tuon saattaa silti helposti tulkita yöpilviksi.

-VeikkoM-