ilmakeha-l [ät] ursa.fi
viestiarkisto
Tämä ilmakeha-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa,
että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo
liittynyt listalle.
» Listan/viestin loppuun
Tervehdys!
Sateenkaarien aika on käsillä. Meteopticissa oli juttua kaksoiskaaresta, joten sopinee, että huomioimme erityisesti seuraavaa: (kertokaa jos olen ymmärtänyt jotain väärin)
Meteoptic -keskustelulistalla oli havaintoja ja keskustelua erikoisesta sateenkaaresta, jossa näyttää olevan kaksi pääkaarta päällekkäin. Tällaiset havainnot on aikaisemmin tulkittu niin, että alempi kaari on interferenssikaari, jossa kaikki värit näkyvät erityisen hyvin. Tällaisia havaintoja on Suomestakin. Itse olen kuvannut niitä ehkä neljä kertaa ja ainakin Marko Toivoselta on yksi kuva ja Marko Pekkolan mukaan myös Petteri Heikkiseltä. Kyselin joskus 1980-luvulla T+A:ssakin ratkaisua outoon kaareen ja sain selitykseksi Sakari Mäkelältä interferenssin. Nyt on esitetty parempia selityksiä ilmiölle (mm. Les Cowley). Kyseessä voi olla kaksi eri kaarta, jotka syntyvät erilaisissa pisaroissa. Pienissä täysin pyöreissä pisaroissa syntyisi pyöreä kaari. Toinen kaari, joka olisi hiukan litteä, syntyisi litistyneissä suuremmissa pisaroissa. Usein tällaisia kaaria on havaittu kuuropilven yhteydessä, jossa suuret pisarat ovat keskemmällä pilveä ja pienet reunemmalla. Litistyneet pisarat tarvitsevat simulaatioissa olla vain 2.5 % litteitä, kun ilmiö jo näkyy. Sateessa ei saa olla monia pisarakokoja, vaan kaksi eri kokoa, muuten ilmiö ei näy.
Jos sinulla on havaintoja tai kuvia aikaisemmilta vuosilta kyseisestä ilmiöstä, voit lähettää ne jaostolle. Tarkkaile ja kuvaa myös tämän kesän kaaria erityisen tarkasti juuri interferenssikaarien osalta. Mitkä ovat sen värit ja leveys sekä välimatka pääkaareen. Myös sateenkaaren muotoa (onko litistynyt) tulisi tarkkailla, myös vanhoista kuvista, vaikka mitään ylimääräisiä kaaria ei näy. On hyvä ottaa kuva mahdollisimman laajalla kulmalla kaaren keskipiste kuvan keskellä, jos mahtuu. Sitä voi sitten verrata esim. paperille piirretystä ympyrästä otettuun kuvan. Lisäksi voi kuvata telellä jos kaksoiskaaria näkyy. Polarisaatiosuodin parantaa kaaren näkymistä. Jos kaaret ovat eri etäisyyksillä havaitsijasta, voi sen paljastaa ottamalla stereo-kuvia: kaksi kuvaa samaan suuntaan niin, että kuvien välissä siirrytään sivusuunnassa. Erilaisia siirtymismatkoja voi kokeilla esim. 1 - 20 m. Tärkeää olisi merkitä muistiin myös kaksoiskaaren kestoaika ja syntyolosuhteet.
Timo Nousiaisen simulaatioissa on löytynyt myös toinen sateenkaari-ilmiö, joka syntyy litistyneissä pisaroissa. Auringon ollessa 40-50 asteen korkeudella 90 astetta sen alapuolella (maata vasten) voisi näkyä väritön kaari. Tällainen voisi näkyä korkealta paikalta. Silmät auki!
Jari Piikki
|