Ursa   Viestintä   Listat   ilmakeha-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

ilmakeha-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä ilmakeha-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Veikko Mäkelä (veikko.makela_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 25.06.2003



> Otin valokuvan 23.5.2003 Kyyjärvellä, kun taivaalla näkyi pari sateenkaaren
> osaa. Tarkka paikka on Kyyjärveltä Saarijärven suuntaan n. 4 km.
> Tavallisuudesta poiketen sateenkaaren osat eivät olleet samankeskisten
> ympyröiden kaaria, vaan kaaren osat muodostivat selvän V-kuvion.
> Valokuvassa V-kuvion vasen reuna on selkeä ja kirkas ja on lähes
> pystysuorassa, kun oikean puolen kaari on varsin himmeä ja asennoltaan
> vastaasi muita aiemmin ja myöhemmin samalla matkalla näkyneitä
> sateenkaaria..
> V-sateenkaari -ilmiö näkyi ainakin 300 metrin matkan autolla ajaessa
> himmeten hieman. Kuvaa en saanut aivan kirkkaimmasta osasta.
> Internetistä löysin tietoa heijastussateenkaaresta, jolla on selitetty
> useimmat V-sateenkaari-ilmiöt.

Ensimmäisenä itselleni tuli mieleen juuri tuo heijastussateenkaari. Kun tavallinen pääsateenkaari muodostuu auringonvalon taittuessa ja heijastuessa kerran pisaran sisältä, niin heijastuskaaressa veden (meren, järven, lammen) pintaan osuva valo heijastuu ja osuu sadepisaroihin  taittuen ja heijastuen kerran niissä ja osuen sitten havaitsijan silmiin.

Tästä syntyy geometria, jossa tavallisen sateenkaaren, joka on siis oikeasti kaaren pätkä täyttä ympyrää, keskipiste sijaitsee Auringon vastapisteessä eli horisontin alapuolella. Heijastuskaaren keskipiste  on vastaavasti Auringon vastapisteen suunnalla, mutta vastaavan matkan horisontin yläpuolella kuin mitä vastapiste on alapuolella. Eli siis taivaalla Auringon korkeudella, mutta vastakkaisella oleva piste. Haloporukka puhuu vasta-aurinkopisteestä.

TAvalliset ja heijastuskaaret leikkaavat aina horisontissa. V-kuvio on sitä avoimempi, mitä korkeammalla Aurinko on. Pääsateenkaari tietenkin painuu horisonttiin joka Aurinko saavuttaa 42 asteen korkeuden. Heijastuskaari voisi periaatteessa näkyä tuolloinkin, mutta erikoisena "väärinpäin" kaartuvana kaarena, joka koskettaa alimmassa kohdassa horisonttia.

Auringon painuessa alemmaksi tavallinen ja heijastukaari lähenevät toisiaan ja teoriassa kaaret yhtyvät toisiinsa Auringon ollessa horisontissa.

Periaattessa heijastukaaren pitäisi olla himmeämpi ja varsinaisen kaaren johtuen yhdestä ylimääräisestä heijastuksesta vedenpinnasta. Toisaalta valaistusolosuhteet saattavat olla sopivassa tilanteessa olla sellaiset, että suoraan Auringosta sateen vesipisaroihin tuleva  valo hvarjostuu osittain pilvistä, kun veden pinnan kautta heijastuva valo tulee häiriöttä.

Olisi mukava nähdä noita kuvia joskus tarkemmin.

-VeikkoM-