Ursa   Viestintä   Listat   ilmakeha-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

ilmakeha-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä ilmakeha-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: timo.leponiemi_at_hidden_email_address.net
Päiväyksen mukaan: 12.07.2001


VIESTIN JAKELU: Ursan ilmakehä-lista, Myrskybongarit

Timo Nousiainen kirjoitti:

--Mitä tarkoittaa sääharrastajille sopiva? Ei niin kattava?

  • Kattava sen pitäisi olla, eri muodot (pilvien alalajit ym.) pitäisi olla mukana.

--Ensimmäisenä tulee mieleen että jos kuva-atlaksen tekee, sen pitäisi
sitten perustua WMO:n luokitukseen. Ja oma kokemukseni on, että harva (itse en ainakaan) osaa pilvien luokittelun niin hyvin että pysyisi sanomaan pilvestä kuin pilvestä mitä se on, muunnoksen ja lisäpiirteen tarkkuudella. Luokitukseen kuuluu kyllä yksityiskohtaiset ohjeet pilvityypin tunnistamiseksi, mutta kovin harva on tainnut luokitusta sillä tarkkuudella tutkia. Tarvittaisiin siis joku joka osaisi kuvista sanoa luokan varmasti ja WMO:n luokituksen kanssa yhteensopivasti.

  • Mielestäni WMO-luokitus on OK, miksi tehdä jotain omaa...

--Toinen ongelma mikä tulee mieleen on tuo päiväyksen vaatimus. Monilla
harrastajilla (esim. minulla) on paljonkin pilvikuvia, joissa ei välttämättä ole päiväyksiä. Harvinaisempia pilvityyppejä ei välttämättä näe, ja todella edustavat tapaukset pilvistä ovat joka tapauksessa harvinaisempia. Voisin myös kuvitella ettei kaikkia houkuttele kuvata pilvikokoelmaansa uusiksi vain saadakseen kuvia joiden päiväys on tiedossa. Kannattaisi siis harkita josko jo olemassaolevien kuvien osalta päiväysvaatimuksesta voisi tinkiä.

  • Päiväyksen vaatimuksesta voi tietysti luopua vanhoissa kuvissa, mutta uusissa kuvien tieteellinen merkitys ja arvo on parempi, jos niissä olisi päiväys. Sama pätee esim. toisessa harrastuksessani perhostenkeräilyssä!

--Luulen myös, että monet harrastajat antavat kuvansa halvalla, jopa
omaa kirjakappaletta vasten, ainakin jos kuvastolla ei kukaan tee isommin rahaa. Jos taas on olemassa mahdollisuus että kuvastosta tulee jollekulle bisnes, kuvien saaminen voi olla isompi ongelma. Tätä kannattaa pohtia jo alusta lähtien. Itse en ainakaan pitäisi ajatuksesta että joku rahastaa kuvilla jotka olen antanut (puoli)ilmaiseksi käyttöön, joten haluaisin tietää mitä kuvilla tehdään. Toisin sanoen, jos antaa oikeuden käyttää kuvaansa nettiversiossa, se ei saa tarkoittaa sitä että samaa kuvaa voidaan käyttää kaupallisessa kuvastossa. Muuten voi tulla ikävää kädenvääntöä jälkikäteen.

  • Yksi julkaisijaehdokas voisi tietysti olla URSA. Sopisi ainakin minulle hyvin, siis painostamme URSA:n julkaisijaksi??

--Kannattaisi kysyä, josko Paavo Airaksinen (muistaakseni
paavo.airaksinen_at_vaisala.fi) olisi kiinnostunut projektista. Hän on guru myös pilvien tunnistamiseen liittyen ja on opettanut aihetta yliopistolla (tosin ursalaisten mielestä se ei välttämättä ole mikään meriitti ja voihan se pitää paikkaansakin).

  • Nimenomaan kirja tulee olla myös meteorologisesti pätevä, joten asiantuntemusta tarvitaan. Itse en ole meteorologi, mutta kylläkin kiinnostunut pilvistä ja kuvaamisesta.

--Tällaista tällä kertaa mielessä,

--Timo Nousiainen

Timo Leponiemi