Ursa   Viestintä   Listat   ilmakeha-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

ilmakeha-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä ilmakeha-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Timo Nousiainen (tpnousia_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 12.08.2000


> En ryhdy nyt väittelemään asiasta, mutta jossain kirjassa (ehkä
> Minnaertissa tai Greenlerissä) kirjoitettiin mielestäni jotenkin
> siihen suuntaan, että pelkkä sädeoptiikka (se, että eri aallon-
> pituuksien minimipoikkeava on hiukan erilainen, ei millään riitä
> selvittäämään pää/sivukaaren värien voimakkuutta. Pisarastahan
> siroaa valonsäteitä sinne sun tänne, paitsi tietyn kulman alle/
> yli..

On mahdollista että jotakin sädeoptiikka ei selitä kaikkea, mutta oma kokemukseni on, että sädeoptiikka antaa voimakkaamman sateenkaaren kuin Mie-teoria ainakin kohtuullisen kokoisille pisaroille. Pisaran suuretessa Mie-teoria lähestyy sadeoptiikkaa (koska mennään paremmin ja paremmin sädeoptiikan approksimaation pätevyysalueelle), mutta en tiedä meneeko se peräti "yli". Muistaakseni geometrinen optiikka johtaa peräti singulariteettiin sateenkaarikulmassa, eli intensiteetti menee äärettömäksi, ellei sirontaa lasketa äärelliselle kulma-alueelle.

Jos suinkin muistuu mieleen mistä olet tämän lukenut, kerro minullekin. Rupesi kiinnostamaan. Greenler voisi olla kova sana, koska en ole koko opusta lukenut sen jälkeen kun jotakin aloin asioista ymmärtämään.

Mitä sädeoptiikkaan tulee, niin yksittäiselle aallonpituudelle (värille) pisara todella siroaa säteita moniin eri suuntiin, mutta suurin osa säteistä menee lähelle minimipoikkeamakulmaa, ja ko. säteet ovat ne joista heijastumiset ovat poistaneet mahdollisimman vähän energiaa, joten ne ovat myös kirkkaimpia. Nämä molemmat tekijät vaikuttavat sateenkaaren kirkkauteen. Eri aallonpituuksille minimipoikkeaman kulma on hieman erilainen, joten eri värit syntyvät eri paikkoihin. Sama periaate pätee myös haloihin, paitsi niihin jotka syntyvät heijastumalla; heijastuskulma ei riipu aallonpituudesta, eikä siten erottele värejä.

Mutta toden totta, valo on aaltomainen olio ja sen asian poisjättäminen aiheuttaa vajaavaisen lopputuloksen. Ilman simulointeja en osaa sanoa miten se vaikuttaa sateenkaaren kirkkauteen. Sinänsä tuntuisi luontevalta, että sateenkaarikulmissa säteet kulkevat lähes samanlaisia reittejä, jolloin niiden vaiheet olisivat hyvin samanlaisia ja siten vahvistaisivat toisiaan.

/TN

PS. Valitan skandien puutetta...