Ursa   Viestintä   Listat   ilmakeha-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

ilmakeha-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä ilmakeha-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Jarmo Moilanen (jarmom_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 01.07.1999



Tervehdys,

Ajattelimpa tässä kertoilla allekirjoittaneen havaintorupeamasta tuossa Juhannuksen vaiheilla Suomussalmella (tai oikeammin Puolangalla).

Tämä on vähän pitkä tarina mutta menköön...

Tarkoitus oli kuvata päällekkäinvalotuksella Aurinko puolen tunnin välein lyhkäisen "yön" aikana. Paikan koordinaatit ovat jotakuinkin N65a12m30s ja E28s05m (vähän tarkemmat yhtenäiskoordinaatit on N723502 ja E355090) ja paikka on 275m merenpinnan yläpuolella hakkuuaukea yläreunalla olevan törmän päällä. Näkymät pohjoiseen on esteettömät ja horisontin muodostavat kaukaiset vaarat Pudasjärven ja Taivalkosken puolella 10-25km etäisyydellä (mm. Iso-Syöte näkyy 51 km päästä). Näkymää kaunistaa vielä Paljakkalampi (249.3m mpy).

Tällaiseen paikkaan raahauduin useampana yönä kesäpäivän seisauksen aikaan ja jälkeen. Kelit oli helteiset mutta useimmat kuvaukset meni kirjaimellisesti matalalla pohjoisessa olleisiin pilviin.

22/230699 yöllä oli jonkin verran onnea mutta horisontti ei ollut täysin puhdas vaan yläpilvet häiritsivät hiukan. Kuitenkin varsin siisti auringonpilari näkyi läpi yön.

Toinen mitä ajattelin näillä sessioilla katsoa oli se rajamagnitudi mistä tuli, olikohan viime vuonna puhetta. Tuona 22/230699 yönä unohdin valitettavasti kiikarin matkasta ja en saanut paikannettua Vegaa. (Löysin Vegan muuten 12/130699 Vaalassa paljain silmin ilman mitään vippaskonsteja.)

Mutta sitten siihen varsinaiseen juttuun eli yöhön 25/260699. Keli oli loistava, horisontti oli puhdas, vain muutamia hajanaisia pilven kiemuroita hiukan ylempänä. Aloin kuvaamaan Auringonlaskusarjaa kuten oli tarkoituskin. Auringon laskiessa sen kiekko litistyi lähellä horisonttia eli Aurinko oli noin karkeasti ottaen Gaussin käyrän näköinen ilmestys.Tuohan tarkoittaa sitä että aivan horisontin tuntumassa on voimakkaampi taittuminen eli aloin jo odottelemaan mitä auringonlasku tarjoaa viimehetkillä. Salaa toivoin tietysti vihreää väläystä joka metsähorisontissa lienee kohtuu harvinainen ilmestys. Harmitti jo tässä vaiheessa ettei pitkäputki tullut mukaan... Sitten Aurinko alkoi vetäytyä paksuksi viivaksi horisonttiin. Aurinko ei ollut muuttunut kuin hiukan punertavaksi, sanoisin että se oli enemmänkin keltainen vaikka oli jo ihan horisontissa. Sitten tämä paksu viiva alkoi kutsitua reunoistaan. Kirosin ettei ollut mitään millä katsoa. Lopulta hiukan vippaskonstein sain kiikarin himmennettyä sen verran että uskalsin lyhyitä vilkaisuja tehdä vaikka Aurinko oli vielä yllättävän kirkas (ÄLKÖÖN KUKAAN KOSKAAN MATKIKO MINUA TUOSSA URHEILULAJISSA - HULLUMPI ON SE JOKA HULLUA SEURAA!!!). Siinä vaiheessa kun tämä viiva oli kutistunut noin 1/3 osaan Auringon halkaisijasta kirkkaus alkoi laskea ja saatoin katsoa jo paremmin kiikarilla. Pian sen jälkeen väri alkoi vaihtua, ensin keltainen alkoi muuttua selvästi kellanvihreäksi ja siitä upeimmaksi smaragdin vihreäksi mitä koskaan olen Auringonlaskulla nähnyt! Tätä vaihetta kesti lähemmäs kymmenen sekuntia kunnes vain pieni helmi killotti horisontissa ja vaiheutui lopussa aivan kirkkaan siniseksi!!! Vihreä väri oli jo upea mutta tämä pieni, kirkas sininen helmi horisontissa oli todella eksoottinen näky! En ole ennen varmaa sinistä väläystä nähnyt mutta tämä jos mikä oli sitä. Tässä vaiheessa kirosin todella hartaasti pitkän putken unohtamista matkasta... Sininen helmi syveni hiukan tummemmaksi siniseksi ja häipyi pari-kolme sekuntia killuttuaan horisontin taakse. Tämä oli todella upeaa! Ehdottomasti paras värishow mitä olen koskaan nähnyt, mukaan lukien Alaskan vihreät väläykset! Kello oli noin 00.28:45 (+-3s).

Toisenlaisen väri-ilmiön aiheutti muutamat pilvenriekaleet (Cs?) aivan horisontin yläpuolella. Niiden yläreuna oli selvästi vihreä ja alareuna punainen! Tiedän ettei se ainakaan kiikarista johtunut vaikka sitä ensin epäilinkin. Ajattelin myös että kyseessä voisi olla kehäkin mutta kyllä se näytti liittyvän valon taittumiseen sillä ilmiö oli samanlainen niillä muutamalla samantyyppisellä pilvellä. Olettaisin että kehä olisi jotenkin paljastanut itsensä. Pilvien reunat kylpivät kirkkaasti valossa mutta pilvenriekaleiden keskikohta oli kuitenkin niin paksu että se pysyi aika "tumman valkeana" verrattuna reunoihin.

Eli alkoi "yö"... Etsin Vegaa kiikarilla taivaalta. Vihdoin yhden maissa löysin sen. Yritin ilman apuja paljain silmin mutta ei. Sitten etsin Vegan uudelleen kiikarilla ja siirryin niin että läheinen koivu osoitti sen paikan taivaalla. Muutamia yrityksiä tuloksetta mutta lopulta 01.04 sen viimein sain näkyviin. Kun sen lopulta sai hahmotettua se näkyi yllättävän selvästi paljain silmin. Yritin myös Denebiä. 01.24 sen viimein kiikarilla löysinkin mutta kadotin samantien eikä se enää suostunut löytymään. (Aurinko oli pohjoisessa noin 01.10). Jatkoin Vegan seuraamista paljain silmin ja etsin myös Altairia mutta se ilmeisesti jäi pahasti metsän taakse piiloon (etelänpuolella on Köplinkulju jonka kaksi huippua nousevat 300m matkalla vielä 30m ylemmäksi ja hakkaamaton lakimetsä alkaa aivan havaintopaikkani vierestä).

Viimein 01.49:50 Auringon yläreuna ilmestyi näkyviin. Mitään väri-ilmiötä en tällä kertaa nähnyt johtuen varmaan siitä että Aurinko paljastuu pienen nyppylän ohitettuaan varsin nopeasti. Elikkä yö kesti melko tarkalleen 1h 23m 05s havaintopaikallani.Tähdet 99 antaa 65 asteen leveyspiirille lasku ja nousuaikojen (0.22-2.24) erotukseksi 2h 02m eli noin 40 minuuttia siitä saan tuolla korkealla paikalla kutistettua.

Entäs se Vegan näkyminen... Yllätyi totisesti sillä pystyin sen näkemään paljain silmin vielä klo 01.57 eli 8 minuuttia sen jälkeen kun Auringon yläreuna tuli näkyviin havaintopaikalleni! Onkohan kukaan ennen kokeillu kauanko Vegan voi nähdä Suomessa optimaalisissa oloissa Auringon noustua? Kiikarilla (10x50) pystyin vaivatta näkemään Vegan kuvaussessioni loppuun asti ja viimeisen kerran vilkaisin sitä 03.13 ennen poislähtöäni eli 1h 23m Auringon yläreunan tultua esille. Tuossa vaiheessa Auringon alareuna oli silmämääräisesti noin 1.5 astetta horisontin yläpuolella. Ihan viime vaiheissa Vegan löytäminen kiikarilla alkoi olla hankalaa koivunoksasta huolimatta.

Lämpötiloista sen verran että edellisenä päivänä oli ollut +27C varjossa ja seuraavana +28C varjossa (varjossa tumman eteläseinän päällä olevassa mittarissa peräti +34C). Havaintopaikallani oli yöllä +11.8C ja poislähtiessäni kävin Korvuanjoki-laaksossa jossa oli vain +3.2C ja komeasti sumua!!!

Eli tuollainen Juhannus eräillä...

Jarmo

|=============================================

| Jarmo Moilanen
| Vattukuja 14 as 14
| 90460 Oulunsalo
| Finland
| e-mail: jarmom_at_netppl.fi
| homepage: http://www.netppl.fi/~jarmom/index.htm
|=============================================