Ursa   Viestintä   Listat   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

havaintotornit-l@ursa.fi

viestiarkisto

Tämä havaintotornit-l@ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

Kirjoittajan mukaan: harri.haukka_at_hidden_email_address.net
Päiväyksen mukaan: 20.04.2011



Heips kaikki.

Viime Cygnuksella puhuin lyhyesti mahdollisesta eksoplaneettojen havaintokampanjasta. Olin alkuvuonna Grazissa asiaa valmistelevassa workshopissa ja nyt näyttää että siellä ehdotetut havaintohankkeet toteutuvat. Ohessa on lyhyesti listattu ko. workshopin tuloksena syntyneet havaintokohteet ja -kampanjat.

  1. COROT:n löytämien eksoplaneettojen monitorointi
    - COROT on
    löytänyt joukon eksoplaneettoja, mutta niiden jatkuva seuranta on vaikeaa. On jopa niin, että joitakin jo löydettyjä eksoplaneettoja on "kadotettu" liian vähäisten havaintojen takia. Tarkoitus olisi "löytää" nämä eksoplaneetat ja tehdä niistä havaintoja.
  2. COROT:n vahvistamattomien eksoplaneettojen löytäminen / etsiminen.
    - Tämä varmasti kaikkia kiinnostava havaintohanke sai
    joku aika sitten COROT:n tiedetiimin hyväksynnän muutamilla ehdoilla. Ehtoina ovat mm. se että mahdolliset löydöt hoidetaan COROT:n tiedetiimin kautta. COROT: n tiedetiimi sitten julkaisee löydökset / varmistukset. Uskon että näihin ehtoihin hankkeeseen osallistuvat voivat suostua, koska saadaanhan COROTtiimiltä luottamuksellista tietoa ja COROT on muutenkin vahvasti tukemassa havaintotoimintaa. Suurena motivaattorina lienee pro-am -harrastajille se, että saa nimensä löytäjien listalle ja julkaisuihin.
  3. Muiden tähtien koronanmassapurkauksien havaitseminen fotometrisesti.
    - Muiden tähtien kuin
    Auringon massapurkauksia tutkitaan, mutta fotometrisiä havaintoja niistä tehdään erittäin vähän. Tähän voisivat pro-am -harrastajat tuoda huomattavaakin parannusta. Bonuksena on se, että tähän hankkeeseen osallisujat voivat saada sponsorointina havaintojentekoon soveltuvia suodattimia (jos niitä ei jo ennestään ole).

Kaikkiin edellä mainittuihin projekteihin ei toki ole pakko osallistua. Jos niistä joku tuntuu sellaiselta johon haluaa panostaa, niin ottakoon yhteyttä allekirjoittaneeseen.

Olen ajatellut, että hankkeista
kiinnostuneiden kesken voisimme pitää pienen workshopin jossa aluksi kertaisimme fotometrian perusteet (jos jolla kulla on homma hieman ruosteessa) ja tekisimme muutamia harjoituksia. Käytännössä tämä osio olisi "uusintaa" muutaman vuoden takaisesta Hankasalmen workshopista. Toinen osa olisi enemmän aikaa vievä ja fokusoitunut edellä mainittuihin havaintohankkeisiin. Tämän workhopin aika ja paikka ovat avoimena, mutta ehdotaisin workshopin paikaksi Ilmatieteen laitosta, Helsingissä. Tätä sen vuoksi että ajaksi voisimme yrittää saada sellaista päivää jolloin myös hankkeen "isä" Helmut Lammer olisi vierailemassa laitoksella.

Joten. Laittakaa viestiä jos olette kiinnostuneet, niin lähden ajamaan workshoppia eteenpäin omalta osaltani.

T: Harri Haukka