Ursa   Viestintä   Listat   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

havaintotornit-l@ursa.fi

viestiarkisto

Tämä havaintotornit-l@ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

Kirjoittajan mukaan: Pertti Pääkkönen (ppaakko_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 05.03.2005



Moi,

Quoting Henri Taino <htaino_at_yahoo.com>:

> "Testasimme" kameraa muutamilla kohteilla ja huomasimme, että flat
> -kuva on pakko ottaa. Putkessa on kaikenlaista likaa aivan liikaa. Siis
> flat-laatikon tekoon asap. Myös dark -framessa näkyy muutamia hotteja,
> joten kameran kenno olisi voinut ehkä kuitenkin olla 1. luokan kenno.
> Tosin ei niitä pikseleitä ole kuin 10-20 kpl.

Kyllä flätti on melkein tärkein kalibrointikuva jos haluaa tehdä "kauniita" kuvia, samoin hyvässä fotometriassa. Kuvan taustalla näkyvät "munkkirinkilät" ovat CCD-kennon ikkunalla olevia mikroskooppisten pienien pölyhiukkasten aiheuttamia pää+apupeili-yhdistelmän varjokuvia. Ihan pienet tummat pisteet ovat taas CCD-kennon pinnalle joutuneita pölyhiukkasia tai huurretta. CCD-kennon puhdistaminen on hankalaa, enkä yrittäisi sitä muuten kuin puhdastilassa.

Noita hot pixeleitä on aina jos kenno ei ole ihan priimaa ja niitä ilmestyy lisää koko ajan :-( Lisäksi kennolle voi ajan myötä ilmestyä joitain viiruja lukusuuntaan jne.

Jos kuvienne tausta on reunoilta kirkkaampi kuin keskeltä, tapahtuu putkessa varjostusta ja vinjentoitumista, mikä johtuu siitä että kuvakentän reunalla apupeilin kehykset, okulaariputki jne varjostavat enemmän kuin kuvakentän keskellä. Tämä ongelma ei riipu itse CCD-kamerasta tai sen kennon laadusta. Isolla kennolla ongelma on pahempi. Kuvan tausta on ikävän näköinen ja vaikuttaa fotometriseen tarkkuuteen.

Nämä kaikki ongelmat lähtevät tehokkaasti kuvan flättikorjauksella (ja hotpixelit darkilla). Tyypillisesti otamme 10 flättiä ja niille 5-10 darkkia (tai pelkkä bias-kuva riittää). Kalibrointiin käytettävä flättikuva rakennetaan mediaani- tai keskiarvoistamalla flätit, joista kustakin ensin vähennetään darkkien mediaani tai keskiarvo. Kuullostaa alkuun hankalalta ja tarpeettomaltakin, mutta äkkiä siitä tulee rutiini ja saavutettu hyöty on niin selvä ettei flättikorjausta halua jättää tekemättä. Maxim/DL varmaan tekee kaiken tämän melkein automaagisesti kuten monet muutkin CCD-softat.

Meillä on vanerista tehty flättilaatikko, jossa on yksi 3W taskulampun polttimo ja sitä ajetaan säädettävällä virralla. Flättilaatikon putkea vasten olevassa osassa on valkea akryylilevy jota lamppu valaisee. Ilman suodinta lamppua ajetaan minimivirralla ja se hädin tuskin hehkuu, V-suotimella ajetaan melkein maksimivirralla. Molemmilla valotusaika on n. 5 sek (kameran sulkimen rakenteesta riippuen ei kannata mennä 1 sek pienimpiin valotusaikoihin!). B-suotimella joudutaan ajamaan lamppua täydllä teholla ja silti valotuaika on pari minuuttia. B:lle pitää asentaa useampi lamppu. Valkeista LEDeistä saisi tehokkaasti valoa ulos siniselläkin spektrin osalla, mutta emme ole vielä ratkaiseet niiden varsin kapean valokeilan aiheuttamia ongelmia. Ehkä LEDien pitäisi valaista flättilaatikon takaosaa, josta valo heijastuu diffuusina akryylilevylle? Joko Arto olet kokeillut?

Flättilaatikon sijaan voisi harkita ns. T-shirt-flättejä, jossa kaukoputken eteen sijoitetaan esim. valkea kangas, styrox-levy tms. mahdollisimman diffuusisti heijastava pinta. tätä pintaa valaistaan sivusta n. 45 asteen kulmasta esim. taskulampulla niin ikään diffuusin heijastimen (vaikka T-paidan) kautta. Tällä menetelmällä estetään pintaheijastuksen "hot-spotin" päätyminen kaukoputkeen.

Olipa flättivalaistus mikä tahansa, tärkeintä on että kaukoputki näkee valaistuksen yhtä kirkkaana kaikista suunnista (ns. Lambertin lähde). Mielestäni tasaisesti valaistu pinta ei ole aivan niin tärkeä (vaikuttaa jonkin verran vain munkkirinkilän profiiliin mutta ei esim. taustan kaarevuuteen) mutta ei se haittaakaan tee.

> Meillä on tällä hetkellä Alt.Atz. pystytys ja tuossa Meadessa näkyy
> seurannassa puutteita jo 80 sek valotuksen jälkeen. Siis pystytyksen
> vaihtoon, kunhan vain saisimme ensin sen wedgen.

Kyllä hyvä ekvatoriaalipystytys varmasti helpottaa kuvaamista, vaikka se ei mekaanisesti parempaa seurantaa mahdollistisikaan. 80 sek on jo aika hyvä fotometriassa, mutta pitkiin galaksivalotuksiin tai astrometriaan se ei vielä riitä. Varmaan käytätte kameran track-kennoa jatkossa?  

> Kohteina oli mm. M51, M81, M97, M101 ja NGC4565. Tulokset kohtuullisia.
> Tarkennuksen osalta olisimme kiitollisia vihjeistä. Se on kohtuullisen
> hyvin kohdallaan, mutta pientä säätöä vielä kuitenkin olisi.

Arto varmaan voi antaa vinkkiä Meaden tarkentamiseen Maxim/DL:llä. Meidän vanhassa kunnon venäläisessä Lomossa fokusointi tapahtuu apupeilin paikkaa säätämällä. Kaverini rakensi siihen askelmoottorivetoisen tarkennuksen. Askelmoottoria ohjataan kahdella pienemmällä askelmoottorilla, joiden generoimat pulssit vahvistetaan ja johdetaan suoraan tarkennusmoottorille. Tarkennusmoottori seuraa orjallisesti ohjausmoottorin liikkeitä (paitsi jos liike on törkeän nopeaa). Toinen ohjaus on kiinni kaukoputkessa visuaalihavaintoja varten ja toinen tornin tietoknehuoneessa, josta tarkennus voidaan tehdä kuvaustietokoneen ääreltä. Helppoa kuin heinänteko (ennen kierrettiin fokusointia käsin pari astetta kerrallaan, kavuttiin portaat alas ja todettiin tarkennuksen paraneminen tai huonontuminen, kavuttiin taas ylös säätämään ja unohdettiiin mihin suuntaan oltiin menossa :-)

Tämmöisin terveisin,

Pertti

-- 
Pertti Pääkkönen, PhD, Laboratory engineer
University of Joensuu, Department of Physics
Tel: +358 13 251 3238
Fax: +358 13 251 3290