Ursa   Viestintä   Listat   halo-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

halo-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä halo-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Veikko Makela (PVTMAKELA_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 07.01.1998



> Lameranta iskee asian ytimeen. Into tavanomaisten halojen havainnointiin
> on meillä ollut aika takkuista, ja moni aktiivihavaitsija onkin uransa
> kuluessa jättänyt puuhan ns. parempien aktiviteettien iskiessä päälle.
> Syynä tähän lienee lähinnä olematon palaute tai itse asiassa palautteen
> puuttuminen.

  Toivotaan, ettei kukaan halojaoston vetäjäkaartissa ollut pahastu,   mutta mielestäni havainnointi jaostossa on ollut vähän liiankin   "rariteettihakuista". Ei silti, harvinaisuuksien näkemisessä on,   tietty, havaitsemisen suola. Voin sanoa, että itse jaksan havaita   edelleen A-lomaketavaraakin (raportoin juuri eilen, tosin vähän   myöhässä, vaatimattomat noin 45 halohavaintoanin touko-joulukuulta).   Minulla tietenkin motivaationa on se, että olen kai pisimpään yhtä   mittaa havainnut jaostolainen: liki katkeamaton putki vuodesta 1979.   Tosin oma havaitsemistyylini on nykyään se, etten metsästä haloja,   mutta merkkaan ylös kaiken, mitä näen. Pieni musta vihko kulkee   kamaralaukussa mukana lähes aina. Tämä tuottaa tuollaisen vajaat 100   havaintoa vuodessa.

  Kieltämättä palaute on varmaankin yksi merkittävä motivointitapa.   Huomasin nytkin raportoidessani omia A-havaintoja, että A-lomakkeelle-   kin mahtuu jonkun verran maininnan arvoisia haloja (kirkkaita tai   pitkiä ZYKkejä, sikakirkkaita SAureja, täysinäinen 22R/22yllä jne...)

  Raporttien laatiminen on, kuten Mikan viestistä voi ehkä rivien   välistä ymmärtääkin, melko vaivalloista puuhaa. Ehkä olisi kiva,   että UMI-juttujen yhteydessä muistettaisiin tehdä hiukan poimintoja   myös A-lomakkeilta.

> Keskustelimme taannoin Veikon ja Pekkiksen kanssa asiasta Ursassa ja
> yrittelimme herätellä projektia, jolla FHONin n. 2 hyllymetrillistä
> havaintodataa saataisiin digitaaliseen muotoon (HELPOSTI) tilastoksi
> kaikista Suomessa havaituista haloista.

  Osittain asia liittyi myös, että josko ensi huhtikuussa taas järjestämme    yleiseurooppalaisen projekstin, niin melko yhtenäinen mielipide   taitaa olla, että ainakaan saksalaisten koodausta emme ryhdy tekemään.   Se on hirveän sekavaa ja työlästä. Ajatuksen oli, että jos saisimme   oman tallennusohjelman, joka oli yksikertainen (muistuttaisi esim.   omia A- ja B-lomakkeitamme, jossa voisi helposti hiirellä tökkiä rukseja    ja kirjoittaa vain pakoolliset omat tiedot, niin tuosta syntyvästä    tietokannasta olisi helppo muuntaa saksalaiseen formaattiin.   Kun sitten saisimme tuon valmiiksi, niin voisimme aloittaa vaikka   siitä lähtien tallentamaan. Työtä voisi jakaa niin, että tietokonekykyiset    tallentelisivat omiaan ja jaoston puolesta laittettaisiin   sitten muut. Vanhemman tavaran siirtämistä voitaisiin sitten jatkaa    pikku hiljaa. Muistettakoon, että vuosine 1986-87 sekä osoittain   1980-luvun loppu ja 1990-alku lienee tallennettu, mutta materiaali   vaatii konversion tulevaan tietokantaan (triviaali ohjelmointitehtävä)    ja paljon tarkastamista, kuten vanha havaintomateriaali yleensäkin.

  Apurahan hakeminen ei ole toki huono ajatus. Tällöin voitaisiin   työstä hiukna maksaakin. Tallennus on kuitenkin vähän sellaista   atk-duunarin liukuhihna hommaa.

  Itselläni on kokemusta havaintodatan arkistoimisesta muuttuvien tähtien   jaostossa. Siellä tallennusjärjestelmä oli jokseenkin havaintotyön   elinehto.

                                                                                                                        -VeikkoM-