Ursa   Viestintä   Listat   halo-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

halo-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä halo-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Timo Nousiainen (tpnousia_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 03.12.2004



On Fri, 3 Dec 2004, Marko Pekkola wrote:

> Niin. Tämän ilmiön yhtä aspektia kutsuttiin aikoinaan 1980-luvulla
> *halosokeudeksi*. => Ihmiset ovat todistetusti käsittämättömän sokeita
> asioille joita eivät entuudestaan tunne. Vuosien varrella samaan efektiin
> törmäsi yhä uudestaan, mikä oli aika järkyttävää.

Uskoisin että nimenomaan harvinaisten aurinkokeskeisten renkaiden osalta kyse on paljon myös siitä, että yleensä ne näkyvät pilvissä jotka eivät tuoda näyttäviä tavanomaisia halomuotoja. Jopa 22 asteen rengas voi olla kuppaisen heikkotasoinen. Tietämätön havaitsija voi tulkita pilven rupupilveksi eikä tule edes katsoneeksi onko siellä muuta, kun taas havaitsija joka on näitä näytelmiä muutaman nähnyt tunnistaa heti pilvityypin ja osaa niitä etsiä.

Asiasta toiseen. Muillakin on varmasti asiasta havaintoja, mutta totesin reilun puolentoista vuoden aikana Yhdysvaltain keskilännessä että siellä paikalliset yläpilvet ovat varsin rupista tavaraa suomalaisiin laatupilviin verrattuna. Onnistuin kyllä nappaamaan HYK:n uutena halomuotoja ja näin myös kolme kertaa harvinaisia aurinkokeskeisiä renkaita, mutta koko aikana ei ollut YHTÄÄN näyttävää halonäytelmää. Heikkoja 22 renkaan pätkiä ja saureja näkyi vähän väliä, mutta laadukkaampaa kamaa ei juuri näkynyt. Toki havaintojakso on aika lyhyt pidemmälle menevien johtopäätösten tekemiseen, mutta oma veikkaukseni on se, että alemmilla leveyspiireillä missä on enemmän vesihöyryä käytettävissä kiteistä kasvaa huonolaatuisia. Tätä tukee myös eräät keskilännessä tehdyt mittauskampanjat jossa otettiin kuvia yläpilvissä olleista jääkiteistä. Sieltä sai melkein hakemalla hakea ideaaliselta näyttäviä kiteitä, kun taas sellaisia epämuodostuneita kiteitä oli hyvin paljon. Yhtenä päivänä 97% suurista kiteistä oli bullet rosettetyyppiä ! Eli kyllä meitä täällä Suomessa hemmotellaan, yläpilvet on laatutavaraa ja talvella on vielä timanttipölyt kaupan päälle.

Miten tämä vertautuu esim. Riikosen matkakokemuksiin?

--
Timo Nousiainen
University of Helsinki
Department of Physical Sciences
P.O. Box 64
FIN-00014 University of Helsinki
Tel: 358-9-19151064
Fax: 358-9-19150860