Ursa   Viestintä   Listat   halo-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

halo-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä halo-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Veikko Mäkelä (Veikko.Makela_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 24.11.2004



> Eli jatkossa kun näette jotain tavaomaisesta parempaa, niin
> heti viestiä tai soitto kännykkääni: 040 775 6268. Numero
> löytyy toki jaoston nettisivuiltakin.
> Toivon, että häly tulee teksti-viestillä, mutta kännykättömät
> voivat myös ihan soittaakin. Mitä haluan tietää on se, että
> missä, milloin (=nyt) ja mitä näkyy ja kuka ilmoittaa
> (minulla ei ole kaikkien puhelinnumeroja valmiiksi, joten en
> ala arvailemaan viestittelijän nimiä).

Tarvittaessa voitte viestittää myös minulle. Puh nro 050 566 8023 tai työaikana 050 351 0164. Minulle saa kyllä soittaakin, mutta m uuten samat ohjeet kuin Jarmonkin kertoo eli missä/milloin/mitä/kuka.

> Kaikista harvinaisuuksista saa lähettää hälyn. Ei harvinaisista
> muodoista hälyä voisi laittaa eteenpäin pitemmästä pätkästä
> horisonttirengasta, komeasta zeniitinympäristön kaaresta ja
> komeasta 46° ylläsivuavasta kaaresta. Kenties joku järkyttävän
> kirkas tavallinen näytelmä (22r+sa+22sk) myös ehkä. Nämähän
> voivat ennakoida tilanteen paranemista tai sitä, että jossain
> lähistöllä voi näkyä parempaakin.
> Kommentteja?

Hälyjärjestelmän haloja koskeva osa on seuraavanlainen. Näihin käytäntöihin voidaan tehdä muutoksia. Hälyn antaminen eteenpäin on aina välittäjänä toimivan henkilön pääöjsessä.



Halot

Ilmiö:

Halot syntyvät Auringon tai Kuun valon heijastuessa tai taittuessa ilmakehän jääkiteissä. Näitä jääkiteitä esiintyy yläpilvissä sekä talvella lähellä maanpintaa olevassa jääsumussa. Myös keinovalot voivat aiheuttaa haloja. Haloilmiöitä nähdään jopa parinasatana päivänä vuodessa.

Lisää tietoa mm. http://www.ursa.fi/ursa/jaostot/halot/

Hälytykset (Koodi = TH H HA)

Yleisyytensä vuoksi aivan kaikista haloista ei tehdä hälyjä. Vaatimattomat tavanomaiset halot voivat jäädä hälyttämättä. Koska halot ovat usein varsin paikallisia, voidaan hälyjä tehdä melko läheisiltäkin havaintopaikoilta. Näyttävyysluokan 2 ja ainakin luokan 3 ensimmäistä hälyä seuraavat hälyt saman maakunnan alueelta olisi syytä tehdä kuitenkin päivityshavaintoina (TH HP HA).

Mikäli halonäytelmässä tapahtuu merkittävä muutos, joka nostaa sen näyttävyysluokkaa tai harvinaisemmissa näytelmissä ilmestyy näkyviin uusia halomuotoja, voidaan tehdä päivityshavainto (TH HP HA).

Näyttävyysluokat

Halojen näyttävyysluokat poikkeavat jonkun verran useimmista Tähtihälyn muista ilmiöistä. Halojen kohdalla näyttävyysluokan määrittelee pääasiassa halojen harvinaisuus, ei kirkkaus. Useat mielenkiintoiset harvinaiset halomuodot ovat kiinnostavimpia, mutta myös himmeitä.

1 (Tavanomainen):

merkittävän kirkkaat tavanomaiset muodot (22º rengas, auringonpilari, sivuauringot, 22º sivuavat) viiden tavanomaisen muodon näytelmät ("klassinen multihalo") zeniitinympäristön kaaret talvella keinovalojen "pilarimetsät"

2 (Keskinkertainen)

melko pitkät horisonttirenkaat (muutamia kymmeniä asteita) 46º rengas, 46º yllä ja alla sivuavat, 120º sivuaurinko 9º rengas, 23º parhelia
ala-aurinko, alasivuaurinko jääsumussa
Kuulla zeniitinympäristön kaari
Keinovaloilla ylläsivuavat, horisonttirenkaat ja zeniitinympäristön kaaret

3 (Harvinainen)

edellä mainittuja harvinaisemmat halot

Vihjeitä hälyprofiileiksi

Monesti halot ovat melko paikallisia, joten alempien näyttävyysluokkien kohdalla kannattaa aluemäärittelyksi ottaa oma havaintopaikkakunta ja naapurikunnat, korkeintaan oma maakunta. Parhaimmat halot kauempanakin, esimerkiksi naapurimaakunnissa, saattavat varoittaa saapumassa olevasta hyvälaatuisesta yläpilvimassasta. Usein keväisin yläpilvet saapuvat lännenpuolelta, jolloin hälyaluetta voi laajentaa lännen puolelle.

Vain ylemmistä näyttävyysluokista kiinnostuneiden kannattaa ottaa mukaan sekä ensi- että päivityshavainnot, sillä halonäytelmän kehittyminen halutulle näyttävyystasolle saatetaan ilmoittaa päivityshavaintona.

Harvinaisempien halojen tunnistaminen ja luokittelu oikeaan näyttävyysluokkaan vaatii jonkun verran asiantuntemusta. Halojaoston hälyttäjät -ryhmään on valittu henkilöt, joille on jo kertynyt jonkunlaista kokemusta halojen havaitsemisesta.

Muuta

Käytettyjä lyhenteitä:

22r = 22º rengas

ap, apil = auringonpilari 
sa, saur = sivuaurinko 
yllä, ys = yllä sivuava kaari 
alla, as = alla sivuava kaari 

zyk = zeniitinympäristön kaari
hr = horisonttirengas
r = rengas