Ursa   Viestintä   Listat   halo-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

halo-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä halo-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Ismo Luukkonen (Ismo.Luukkonen_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 15.07.2004



Eurooppalainen halosivusto?

UMi:ssa olleen Jarmon halokokous -raportin ja 90-luvun eurooppalaisten haloprojektien innostamana aloin miettiä mahdollisuuksia elvyttää kansainvälistä halohavaintoyhteistyötä, lähinnä sitä, että tieto nähdyistä haloista ja haloaktiivisuudesta leviäisi rajojen yli.

90-luvun mallisten yhteistyöprojektien ongelmana oli niiden vaatima valtava työmäärä. Siitä johtuen projektit oli rajattu lyhytaikaisiksi ja tulosten saaminen viipyi. Omissa ajatuksissani on internetissä kevyellä koneistolla pyörivä haloseurantasivusto.

Sivusto perustuisi vanhaan tutuun haloruudukkoon, jossa eri symbolit markkeeraavat eri halomuotoja. Tätähän nähtiin takavuosina UMi:ssa ja yhteenvedoissa, ja itse käytän sitä omilla nettisivuillani.

Havaitsijat lähettäisivät havaintonsa sähköpostilla muodossa: päivämäärä, havaitut halomuodot, kuun vai auringon halo, havaintopaikka. Siis esimerkiksi seuraavasti:

2.7.2004 22halo, parhelion, sun, Stockholm, Sweden 4.7.2004 sun pillar, sun, Stockholm, Sweden 20/21.7.2004 22halo, moon, Gävle, Sweden

Lisäksi tietenkin täytyy ilmoittaa havaitsijan nimi eräänlaisena takuutodistuksena siitä, että havaintoon voidaan ainakin jossain määrin luottaa. Havainnot lähetettäisiin kuukausittain, vaikkapa edellisen kuukauden havainnot aina seuraavan kuun 5. päivä.

Minimiin karsitusta tiedosta on melko helppo koota havaitsijakohtainen, alueittain jaettu ruudukko (ilmestyisi nettiin vaikkapa kuun 10. päivä). Käytännössä ruudukkoon mahtuisivat 10 - 12 yleisintä muotoa ja loput (harvinaisuudet) mainittaisiin erikseen kunkin alueen ruudukon jälkeen. Havaitsijoiden nimistä voisi olla linkit näiden omille (mahdollisille) halosivuille.

Eurooppalaiselta halosivulta voisi sitten mukavasti vertailla, mitä tapahtui keski-Euroopassa, kun täällä oli se komea kokotaivaan näytelmä tai harmitella huonoa tuuria, kun parhaat pilvet kiersivät taas Itämeren eteläpuolta.

Uskoisin että tällainen, kerran kuussa päivittyvä sivusto ei vaatisi kohtuutonta työpanosta ja melkein voisin jopa itse lupautua sitä ensialkuun ylläpitämään. Ennen sitä olisi kuitenkin hyvä kuulla hieman kommentteja muilta, esimerkiksi seuraaviin kysymyksiin:

Onko tällainen koko Euroopan (tai koko maailman?) kattava halohavaintosivusto järkevä ja mahdollinen?

Onko ehdotettu minimihavainto riittävä (muistaen, että kaikki tähän lisää lisää työmäärän moninkertaiseksi)?

Onko vaarana, että minimihavainto halosivustoon vähentää oikeita havaintoja jaostoon (porkkanana voisi olla, että sivustoon tulevat havainnot eivät oikeuta ilmais-Umiin)?

Onko tämän perustan ympärille mahdollista ja kannattavaa liittää muuta aktiviteettia, esim. keskustelupalstaa, artikkeliarkistoa, havaintojen kommentointia... (näitä en sitoudu ylläpitämään, vaan joka osiolla voisi olla vaikka oma vastuuhenkilö)?

Tiedon levittäminen muualle Eurooppaan ei liene vaikeaa jaoston olemassaolevien yhteyksien ansiosta?

Onko mahdollista saada vaikkapa Ursan palvelimelta kovalevytilaa sivuston sijoittamista varten sekä sähköpostiosoite, johon havainnot toimitetaan?

Itse en valitettavasti pääse Cygnukselle ajatusta esittelemään (kolmannen lapsen laskettu aika lähestyy...), mutta eiköhän tämä viesti ole sielläkin luettavissa ja käytettävissä vaikkapa keskustelun pohjaksi.

terveisin

Ismo