Ursa   Viestintä   Listat   halo-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

halo-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä halo-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Veikko Makela (veikko.makela_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 07.04.2003



Hei!

Seuraavassa alustava luonnos haloilmiöiden hälytyksille Tähtihäly-järjestelmässä. Kyseessä on siis luonnos keskustelun  pohjaksi. Erityisesti näyttävyysluokkien kohdalla  keskustelu olisi paikallaan.

Hälyjärjestelmä on nyt ollut jo kokeilussa, vaikka halopuolella  ei kovin montaa testaajaa olekaan ollut.

-VeikkoM-

######################################################

Tähtihäly: Halot

Ilmiö:

Halot syntyvät Auringon tai Kuun valon heijastuessa tai taittuessa ilmakehän jääkiteissä. Näitä jääkiteitä esiintyy yläpilvissä sekä talvella lähellä maanpintaa olevassa jääsumussa. Myös keinovalot voivat aiheuttaa haloja. Haloilmiöitä nähdään jopa parinasatana päivänä vuodessa.

Lisää tietoa mm. http://www.ursa.fi/ursa/jaostot/halot/

Hälytykset
(Koodi = TH H HA)

Yleisyytensä vuoksi aivan kaikista haloista ei tehdä hälyjä. Vaatimattomat tavanomaiset haloja voivat jäädä hälyttämättä. Koska halot ovat usein varsin paikallisia, voidaan hälyjä tehdä melko läheisiltäkin havaintopaikoilta. Näyttävyysluokan 2 ja ainakin luokan 3 hälyt saman maakunnan alueelta olisi syytä tehdä kuitenkin päivityshavaintoina (TH HP HA).

Mikäli halonäytelmässä tapahtuu merkittävä muutos, joka nostaa sen näyttävyysluokkaa tai harvinaisemmissa näytelmissä ilmestyy näkyviin uusia halomuotoja, voidaan tehdä päivityshavainto (TH HP HA).

Näyttävyysluokat

Halojen näyttävyysluokat poikkeavat jonkun verran useimmista Tähtihälyn muista ilmiöistä. Halojen kohdalla näyttävyysluokan määrittelee pääasiassa halojen harvinaisuus, ei kirkkaus. Useat mielenkiintoiset harvinaiset halomuodot ovat kiinnostavimpia, mutta myös himmeitä.

1 (Tavanomainen):
- merkittävän kirkkaat tavanomaiset muodot (22º rengas,
  auringonpilari, sivuauringot, 22º sivuavat)
- viiden tavanomaisen muodon näytelmät (”klassinen multihalo”)

  • zeniitinympäristön kaaret
  • talvella keinovalojen ”pilarimetsät”

2 (Keskinkertainen)
- melko pitkät horisonttirenkaat (muutamia kymmeniä asteita)

  • 46º rengas, 46º yllä ja alla sivuavat, 120º sivuaurinko
  • 9º rengas, 23º parhelia
  • ala-aurinko, alasivuaurinko jääsumussa
  • Kuulla zeniitinympäristön kaari
  • Keinovaloilla ylläsivuavat, horisonttirenkaat ja zeniitinympäristön kaaret

3 (Harvinainen)
- edellä mainittuja harvinaisemmat halot

Vihjeitä hälyprofiileiksi

Monesti halot ovat melko paikallisia, joten alempien näyttävyysluokkien kohdalla kannattaa aluemäärittelyksi ottaa oma havaintopaikkakunta ja naapurikunnat, korkeintaan oma maakunta. Parhaimmat halot kauempanakin, esimerkiksi naapurimaakunnissa, saattavat varoittaa saapumassa olevasta hyvälaatuisesta yläpilvimassasta. Usein keväisin yläpilvet saapuvat lännenpuolelta, jolloin hälyaluetta voi laajentaa lännen puolelle.

Vain ylemmistä näyttävyysluokista kiinnostuneiden kannattaa ottaa mukaan sekä ensi- että päivityshavainnot, sillä halonäytelmän kehittyminen halutulle näyttävyystasolle saatetaan ilmoittaa päivityshavaintona.

Harvinaisempien halojen tunnistaminen ja luokittelu oikeaan näyttävyysluokkaan vaatii jonkun verran asiantuntemusta. Halojaoston hälyttäjät -ryhmään on valittu henkilöt, joille on jo kertynyt jonkunlaista kokemusta halojen havaitsemisesta.

Muuta

Käytettyjä lyhenteitä:
22r = 22º rengas

ap, apil = auringonpilari
sa, saur = sivuaurinko
yllä, ys = yllä sivuava kaari
alla, as = alla sivuava kaari

zyk = zeniitinympäristön kaari
hr = horisonttirengas
r = rengas