Ursa   Viestintä   Listat   halo-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

halo-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä halo-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Arto.Oksanen_at_hidden_email_address.net
Päiväyksen mukaan: 27.03.2003



Heitänpä minäkin passiivisena halohavaitsijana mutta aktiivisena kuvankäsittelijänä kommennttini tähän harvinaisen mielenkiintoiseen keskusteluun:

Kuten jotkut ovat asiaa jo kommentoineetkin, syynä digikuvien 'heikkouteen halokuvauksessa' on niiden kyky erotella harmaasävyjä. Useinmiten harrastajakamerat toimivat RGB väriavaruudessa ja jokainen värikomponentti talletataan kahdeksalla bitillä (0-255). Tällöin kamera kykenee (teoriassa) erottelemaan huimat 16 miljoonaa värisävyä, mutta vain noin 255 harmaasävyä. Vaaleaa taivasta kuvattaessa harmaasävyerot ovat pieniä ja ne tallettuvat muutaman harmaasävytason sisään synnyttäen mm. Veikon mainitsemia aurinkokeskisiä renkaita. Apua tähän on (kalliimmissa) kameroissa jotka kykenevät tallettamaan kuvia useammalla bitillä ja joista ne saa vielä kamerasta uloskin.

Sama ongelma tulee vastaan myös skannauksessa ja paperivedoksissa joissa usein käytetään 24-bittistä (8+8+8) RGB-väriavaruutta.

Kuvankäsittelyssä apua saa kuvien pinoamisella (siis yhteenlaskulla tai keskiarvoituksella) kunhan vain työskennellään suuremalla bittimäärällä. Itse olen joskus kokeillut halokuvien käsittelyä MaximDL softalla
(erikoissofta CCD-kuvien käsittelyyn), muuttaen digikamerakuvat ensin
16-bittisiksi harmaasävykuviksi ja sitten laskemalla useita kuvia yhteen. Tämän jälkeen esim. gradientteja voi poistaa ja kuvan sävyskaalausta muuttaa jyrkemmäksi jolloin himmeämmätkin halot tulevat mukavasti (ja kiistattomasti) näkyviin. Jos kuvia on paljon, niin liikkuvat yksityiskohtat kuten pilvet voidaan poistaa mediaanisuodatuksella. Sama tekniikka auttaa myös skannattuihin kuviin.

Petterin ehdottama kuvan pienennys toimii myös periaatteessa samalla tavalla harmaasävyjä lisäämällä, kunhan väriavaruus on vain riittävän suuri. Yhteenlaskettua kuvaa voi ja kannattaa sitäkin usein pienentää.

Jos jollakulla on useita kuvia (mitä enemmän sen parempi) jostain
(kiistanalaisesta?) halonäytelmästä, niin voin yrittää niiden käsittelyä.
CCD-kuvista (jotka toki ovat jo alunperinkin 16-bittisiä) revitään tällä tekniikalla rutiininomaisesti näkyviin vain aavistuksen taustataivasta kirkkaampia yksityiskohtia.

Olen kyllä hieman skeptinen himmeimpien halokuvien visuaalisesta tulkinnasta. Vaikka useampi haloasiantuntija väittää saman halomuodon näkevänsä ei tällainen 'mittaus' ole täysin (ainakaan tieteellisesti) luotettava. Havaintopsykologia astuu välttämättä mukaan, vaikka kuinka yrittäisi olla objektiivinen. Jos kuvaa pitää 'osata katsoa oikein', ei sen todistusvoima ole visuaalihavaintoa kummempi. Ihmissilmä on hyvä näkemään juuri sen mitä odottaa. Vrt. Marsin kanavat, joita näkivät sen ajan parhaatkin havaitsijat ja asiantuntijat.

Halorariteettikomiteassa, jos sellainen joskus perustetaan, pitäisi olla mukana kuvien katseluun ja analysointiin erikoistunut mutta haloja tuntematon jäsen. :)

arto

--
Arto Oksanen
puheenjohtaja
Jyväskylän Sirius ry

puh: 040-5659438, fax: 014-4157803, sähköposti: arto.oksanen_at_jklsirius.fi 
Jyväskylän Sirius ry, Kyllikinkatu 1, 40100 Jyväskylä 

-----Original Message-----
From: Petteri Kankaro [mailto:Petteri.Kankaro_at_pp.inet.fi] 
Sent: 27. maaliskuuta 2003 9:39
To: halo-l_at_ursa.fi
Subject: [halo-l] Kuvankäsittelytekniikasta


Valokuvauspiireissä on kova vääntä filmin ja digin välillä. Toiset eivät
hyväksy digiä lainkaan ja toisen taas pitävät filmiä vanhanaikaisena. Ei
taida onneksi olla halopiireissä tällaista tappelua, vaan digi on otettu
välineeksi siinä missä filmikin.

Mutta millaisia tekniikoita käytätte halokuvien tarkkuuden parantamiseen?
Ainakin Ismo Luukkonen on muistaakseni ensimmäisenä tekniikkaa julkisesti
hyödyntänyt, olenko oikeassa? Voisitko Ismo tehdä tänne alueelle pienen
opasviestin, josta muutkin voisivat ottaa oppia kuvien muokkaukseen.

Ja toki muutkin, jotka olette joskus kuvankäsittelyä harrastaneet voisitte
sivistää meitä muita harrastajia?

Monesti esimerkiksi digikuvissa pelkästään kuvan koon muutos esimerkiksi
2000 pikselisestä 200 pikseliin tuo enemmän esiin, efekti on vähän sama kuin
Jarmon kokotaivaspeili/laajakulmalinssi -vertaus. Jatkossa voisimme puhua
digikuvasta sekä digitaalikameralla otettuna, että filmistä skannattuna
kuvana.