Ursa   Viestintä   Listat   halo-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

halo-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä halo-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Jarmo Moilanen (moilanja_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 06.08.2002



Terve Teemu,

Kiitos Hollywood-kortista. Näkyikö paluumatkalla mitään? Vai oletko viellä LAssa?

> Terve, haloihmiset.
>
> Mikäpäs nyt onkaan tämän hetken virallinen mielipide moninkertaisesta
> sironnasta ja väreistä?

Virallisesta mielipiteestä en osaa sanoa, mutta oma mielipiteeni on pikkaisen muuttunut.

Tein tuossa pari päivää sitten Saskatoonille värisimulaation 5 miljoonalla säteellä moninkertaista sirontaa käyttäen. Tulos: varsin KOMPAKTI ja VÄRIKÄS 44° sauri!

Toisin sanoen, kaksi pääargumenttiamme (kompaktius ja värikkyys), joilla aikoinamme aloimme kammeta moninkertaista sirontaa tunkiolle kaatuivat rähmälleen. Nuo argumentit eivät siis pitäneet simulaatioissa sittenkään.

Toissapäivänä tein Vaalan näytelmää varten tarkistussimuja ja kyllä näyttää pahalta (tai hyvältä riippuen katsantokannasta) että se oli moninkertainen sironta joka Vaalassa sai aikaan sen oudon kaaren tammikuun 23 päivä tätä vuotta. Vaalan näytelmässä kiteiden tiltti oli luokkaa 8° kun Saskatoonissa pärjättiin noin 2° tiltillä. Se selittää havaintojen erilaisuuden. Lisäksi Vaalassa oli todennäköisesti ohuempi kidepilvi ja Aurinko oli matalammalla, jotka osaltaan muokkasivat näytelmistä hiukan erilaisia. Yhtä kaikki, Saskatoonissa ja Vaalassa oli noin 95% todennäköisyydellä kyse samasta ilmiöstä. 5% on sille mahdollisuudelle että joku tuo joskus esille vielä paremman teorian. Nykyteorioista Vaalan selittää vain monikertainen sironta onnistuneesti. Ja lisäksi moninkertainen sironta tuntuu sittenkin sopivan myös Saskatoonin näytelmään.

> Toinen kysymys: Onko kellään tiedossa keinoa, jolla erottaa korkean
> Auringon (~70 astetta) hyk ja 46 allas toisistaan tapauksessa, jossa muut
> halot eivät anna selvää viitettä puoleen tahi toiseen, kolmannesta
> puhumattakaan. Simuihinhan hyk pukkaa selvästi hanakammin kuin
> 46 allas, ja koska hyk~=zyk, ja zyk tuppaa useimmiten olemaan komeampi
> kuin 46 allasivuavat (poislukien korhoslaiset sateenkaaribanaanit), voisi
> olettaa hulppean erittäin värikkään alakaaren olevan mieluummin hyk kuin
> 46 ask. Vai? Zykhän on kokolailla polarisoitunut, joten niin kai
hykkikin,
> mutta valoreittihän on sama 46 sivuavillakin, joten siitä ei liene
> pelastajaksi?

Ainoa selvä erotuskeino on halojen muodot ja ulkoasut kun Aurinko on alle 75°. Niissä on pikkaisen eroja (46 allasivuava(t) kaareutuu hiukan voimakkaammin ylös päistään eli ei ole aivan horisonttaalinen), mutta se vaatii sitä että havaittu näytelmä on voimakas ja nuo erot ovat luotettavasti löydettävissä. Ja kun Aurinko kiipeää yli 75° ei niiden muodoissa ole enää ratkaisevasti eroja. Väritys ei ole hirveän hyvä erotuskeino, mutta olet osittain oikeassa että hyk on usein kirkkaampi ja voimakkaamman värinen kuin 46 allasivuava(t). Yli 75° Auringolla ja oikeastaan jo vähän ennen sitäkin erottaminen on erittäin vaikeaa jos muut halot eivät anna vihjeitä. Onhan muistettava että Auringon saavuttaessa 70° korkeuden 22 sivuavat (täydet) imeytyvät kiinni 22 renkaaseen ja niitä ei voi nähdä erillisenä. Jos korkean Auringon "22 rengas" on oudon kapea ja kenties värikäskin, saattaa kyseessä ollakin 22 sivuavat.

Käsittääkseni 46 sivuavien ja horisonttaalikaarien (zyk&hyk) polarisaatiot ovat samat. Se ei auta.

Jarmo

> Teemu
>