Ursa   Listat   deepsky-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

deepsky-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä deepsky-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

Kirjoittajan mukaan: Jaakko Saloranta (j_saloranta_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 30.10.2002



Kun kerran Mikkokin tuossa pienen raportin laittoi tänne tulemaan voisin itse tehdä samoin.
Eli viime yön tapahtumat ihan lyhykäisyydessään:

Eli käväisin nopeasti Vuosaaressa tuolla Kalviikin kahluurannalla putken kanssa havaitsemassa.
Aloittelin NGC 7094, planetaarisella Messier 15 viressä ja käytin etsintään Risto Heikkilän Syvä Taivas kirjassa olevaa kohtalaisen tarkkaa karttaa. Kohde löytyikin jo 38x ja O-III suodattimella, mutta se oli todella himmeä ja vaikea nähdä (huom. ei vielä hämäränäköä tuossa vaiheessa). Piirsin kohteen 96x suurennoksella. Seuraavaksi yritin havaita muutamaa jo tuttua galaksia piirrosten toivossa (NGC 925 ja NGC 7640) mutta molemmat näkyivät sen verran huonosti, että jätin ne piirtämättä.

    Cassiopeiassa odotti muutama avonainen joukko joita ne ole pystynyt havaitsemaan takapihaltani. Kohteet olivat IC 166 ja NGC 609, jotka molemmat näkyivät kohtalaisesti (visuaalisuus 4), mutta en kyllä ihmettele miksi en ole kohteita nähnyt takapihaltani. Koska jo edellä mainitsemat galaksit eivät näkyneet hyvin, niin jätin galaksi jahdin sikseen ja katsoin mm. Seulasia, lähinnä NG 1435 toivossa, ja näkyihän se. Lopuksi katsoin NGC 1055 ja Messier 77 sen viressä ihan pikaisesti. Olin jo lähdössä kun muistin että NGC 246 olisi myös näkyvissä, joskin melko matalalla. Kohde oli jäänyt minulla Kanarian saarilta bongaamatta, mutta nyt oli mahdollisuus sekin korjata. Kohde näkyi helposti jo ilman suodattimia, mutta muistutti enemmän avoinaista tähtijoukko glow kanssa kuin planetaarista. Muutenkin O-III himmensi kohdetta enemmän kuin kirkasti, joten ei ihme että kohde ei näkynyt 8 senttisellä linssiputkella ja O-III suotimella Kanarialta.

    Piirrokseen NGC 246 kanssa eksyi myös galaksi NGC 255 (12.4 mag) ja myös yksi ylimääräinen galaksi (14 mag+++) jota en pystynyt tunnistamaan ohjelmillani (mikäli se siis galaksi on).

Yleisesti ottaen taivas oli vaalean sininen suurimassa osassa taivasta ja galaksien havainnointi pitää jättää tästä lähtien Pernajan sysimustan taivaan alle. Ja ensi kerralla Sotunkiin. Rajamagnitudiksi merkkasin 6.2. Pilvet tulivat 22.30, mutta olin jo lopettanut havainnoinnin. Kohteiden piirrokset löytyvät kotisivuiltani http://fda.iwarp.com (tänään illalla) samoin kuin myös tarkempi havaintoraportti illasta ja kohteiden kuvaukset.

Jaakko Saloranta