18.10.04 ursa@ursa.fi

Syystaivaan tapahtumia

Täydellinen kuunpimennys 28.10


Torstaiaamuna 28.10. Suomessa näkyy täydellinen kuunpimennys, kun täysikuu kulkee Maan varjon halki. Pimentynyt Kuu on väriltään punertava, sillä sitä valaisee Maan ilmakehän punertama auringonvalo. Pimennys alkaa Kuun siirtymisellä puolivarjoon kello 3.05, mutta tätä vaihetta on vaikea havaita. Täysvarjoon Kuu alkaa siirtyä kello 4.14, ja koko Kuu on täysvarjossa kello 5.23 - 6.45. Syvimmillään pimennys on klo 6.04 ja tapahtuma päättyy klo 9.03.

Pimennyksen loppuvaiheet jäävät näkymättä Helsingissä, missä Kuu laskee horisontin taakse kello 8.50. Pohjoisempana Kuu laskee myöhemmin, esimerkiksi Utsjoella vasta kello 10.07.

Pimennyksen seuraamiseen ei tarvita mitään apuvälineitä vaan sitä voi katsella mainiosti aivan paljain silmin. Seuraavan kerran täydellinen kuunpimennys näkyy meillä 3.3.2007.

Kuunpimennys on täydellinen, kun täysikuu kulkee Maan varjon kautta. Kuvassa Maan ja Kuun koot ovat oikeassa suhteessa, mutta niiden välimatkan pitäisi olla noin kymmenkertainen.


Venus ja Jupiter kohtaavat aamutaivaalla

Marraskuun alussa kaksi kirkasta planeettaa,Venus ja Jupiter, kohtaavat itäisellä taivaalla. Lähimpänä toisiaan planeetat näkyvät 5.11., jolloin niiden välinen kulmaetäisyys on vain puoli astetta. Planeetat nousevat aamulla noin kello 5 idästä, ja niitä voi ihailla aina päivän valkenemiseen. Planeetoista kirkkaampi on Venus ja himmeämpi on Jupiter.


Painolaatuisia kuvia lehdistön käyttöön:

Kuva 1. Kuunpimennyksen eteneminen värillisenä, mustavalkoisena. (Kuvan lähteeksi mainittava Veikko Mäkelä / Ursa)

Kuva 2. Kuunpimennyksen synty LUNARECL.eps (Kuva teoksesta Tiedettä kaikille: Tähtitiede, Ursa 2002, Kuvan käyttöön annetaan kertajulkaisuoikeus tämän lehdistötiedotteen julkaisemisen yhteydessä. Kuvalähde ilmoitettava.)

Lisätietoja Sakari Lehtiseltä: sakari.lehtinen@ursa.fi tai (09) 6840 4030.