Tähtitieteellinen yhdistys Ursa: IYA / Kansainvälinen tähtitieteen vuosi 2009 / Tähtiharrastusviikko Helsingissä

Tähtiharrastusviikko Helsingissä

Tieteiden talo (Kirkkokatu 6)

Ke 23.9. klo 17–20: Tähtitiedetapahtuma

Klo 17–18: Eero Rantalaiho: Tekokuut
Sputnikin laukaisun jälkeen tekokuiden kehitys on ollut huimaavaa. Nykyään tekokuiden avulla kerättyä tietoa on hyödynnetty monella elämänalueella. Luennolla oppii, mitä kaikkea tällä saralla on tapahtunut ja miten tekokuita voi havaita itse. Esimerkiksi Iridium-satelliittien bongaus on helppoa ja tarvittavat ohjeet tähän löytyvät internetistä.

Klo 18–19: Jari Luomanen: Ilmakehän ilmiöt
Jari Luomanen kertoo kotoisessa ilmakehässämme näkyvistä ilmiöistä. Tällaisia ovat erilaiset väri- ja valoilmiöt kuten sateenkaaret, kehät sekä valaisevat yöpilvet. Useimmille ilmiöille on yhteistä auringonvalon ja ilmakehässä olevien partikkeleiden, esim. vesipisaroiden, jääkiteiden tai pölyhiukkasten vuorovaikutus. Esitelmän jälkeen jokaisella on hyvät perusvalmiudet tehdä omia havaintoja ilmakehän eri ilmiöistä.

Klo 19–20: Ilmainen planetaarionäytös

Luentojen ja planetaarion ohella tarjolla on Ursan kirjamyyntiä että kaukoputkiesittelyä. Lisäksi Veikko Mäkelä kertoo syksyn tähtitaivaasta. Väliajoilla voi katsella myös Tunnelmia taivaalta -kuvaesitystä.

To 24.9. klo 17-20: Tähtitiedetapahtuma

Klo 17–18: Deep sky -kohteet
Yleisöllä on loistava tilaisuus kuulla mitä ovat deep sky eli syvän taivan kohteet. Kyseessä ovat aurinkokunnan ulkopuoliset kohteet, jotka ulkomuotonsa perusteella poikkeavat pistemäisinä näkyvistä tähdistä. Näitä ovat mm. heijastussumut, pimeät sumut, supernovajäänteet, avoimet ja pallomaiset tähtijoukot sekä galaksit. Jos käsitteet tuntuvat vierailta, opit ne helposti luennon aikana.

Klo 18–19: Pauli J. Jokinen: Myrskybongaus
Tuntuuko sinusta siltä, että ukkoskuurot ja jatkuva sade pilasivat kesäloman. Tämä luento opettaa sinut näkemään ukkosen, myrskyn ja yleensä "huonon sään" aivan uudesta näkökulmasta. Ilmakehässä tapahtuu paljon mielenkiintoista, mitä ei huomaa, ellei osaa katsoa oikein. Esimerkiksi trombeja tai syöksyvirtauksia voi havaita koti-Suomessakin. Myrskybongaus on kiehtovaa, eikä vaadi hienoa tekniikkaa. Lisäksi havaintoja on helppo tehdä itse tai halutessaan niitä voi lähettää Ursan myrskybongausjaostolle.

Klo 19–20: Ilmainen planetaarionäytös

Tapahtuman yhteydessä on myös Ursan kirjamyyntiä ja kaukoputkiesittelyä. Väliajoilla voi katsella myös Tunnelmia taivaalta -kuvaesitystä.

La 26.9. klo 13–16: Tähtitiedetapahtuma

Klo 13–14.30: Arto Oksanen: Muuttuvat tähdet
Pysyvätkö tähdet synnyttyään samanlaisina vai voivatko ne muuttua? Jos voivat niin miten? Nyt yleisöllä on ainutlaatuinen tilaisuus kuulla erilaisita muuttuvista tähdistä asiantuntija Arto Oksasalta. Luennon yhteydessä tulee selville, miten muuttuvia tähtiä voi myös itse havaita.

Klo 15–16: Marianna Ridderstad: Astrobiologia
Luvassa on erittäin mielenkiintoinen esitelmä elämän synnystä, kehittymisestä ja selviytymisen fysikaalisista, kemiallisista ja biologisista reunaehdoista. Luennolla tarkastellaan myös elämän esiintymismahdollisuuksista muualla maailmankaikkeudessa, esim. eksoplaneetoilla.

Luentojen ohella on myös Ursan kirjamyyntiä ja Veikko Mäkelä kertoo syksyn tähtitaivasta. Väliajoilla voi katsella myös Tunnelmia taivaalta -kuvaesitystä.

Ursan tähtitorni (Kaivopuisto)

La 26.9. klo 13–15: Aurinkonäytös
Su 27.9. klo 13–15: Aurinkonäytös

Ursan kaukoputki tuo Auringon lähelle. Ursan tähtitornilla voit ihailla Auringon kromosfääriä, joka normaalisti on näkymättömissä. Hyvällä onnella näet auringonpilkkuja ja protuberansseja. Jos nimet kuulostavat oudoilta, näytöksen vetäjä kertoo mielellään mitä ne ovat. Säävaraus.

La 26.9. klo 20–22: Tähtinäytös
Su 27.9. klo 20–22: Tähtinäytös

Kaukoputki tuo tähdet ja planeetat lähelle. Selkeällä säällä voit ihailla Jupiterin vöitä ja tähtijoukkoja. Tähtien katselu on sekä esteettinen että filosofinen kokemus. Säävaraus.

Alnilam Oy (Lönnrotinkatu 15)

Ma 21.9. - Su 27.9.

Tuunaa taivas: Tähtiharrastusviikon aikana lapset pääsevät muokkaamaan aurinkokunnan mieleisekseen. Miten aurinkokunnan pienoismalli mahtuu yhteen huoneeseen?

Lisätietoja:
Anu Rainela-Lankinen
puh. (09) 6227 2762

Helsingin metro

Helsingin metroasemilla on näytteillä aurinkokunnan malli. Ks. tarkemmin Metroaurinkokunta.