Ursa   Cygnukset   Cygnus 2001   Cygnusforum   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

cygnusforum-l@ursa.fi

viestiarkisto

Tämä cygnusforum-l@ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

From: Veikko Makela (veikko.makela@ursa.fi)
Date: 14.06.2001 20.17

  • Seuraava viesti: Veikko Makela: "FW: Cygnus-iltaohjelmaa"

    Koska meteorijaoston porukkaa ei näy olevan cygnusforum-listalla, niin laitan kopion tästä viestistä myös meteorijaoston listalle.

    Tällainen tuli mieleen: Kun Cygnuksen aikaan jo eletään melko syvää hämärän aikaa (pimeisiin öihin on enää viikko) ja koska havaintotoimintaan olisi tarkoitus panostaa, niin yksi mahdol- linen ja kiinnostava vaihtoehto olisi kokeilla vanhaa kunnon meteoripiirroshavaintojen vertailua. Eli jaetaan halukkaille kartat ja piirretään sovitussa havaintopaikassa jonku jakson aikana
    (esim. tunti) kaikki näkyneet meteorit. Jokainen piirtää oman havaintonsa kartalle ja meteorit numeroidaan porukalla eli aina tähdenlennon näkyessä sanotaan ääneen, mikä ko. meteorin numero on. Tämän numeron kukin, joka ko. meteorin näki, merkkaa sen omaan karttapiirrokseensa havaitsemansa radan viereen.

    Tämän kokeilun varsinainen suola on verrata havaintoja seuraavana päivänä porukalla. Käydään esimerkiksi meteori meteorilta läpi ja jokainen jäljentää oman käsityksensä meteorin radasta puhtaaseen (mieluummin vaikka vähän isokokoisempaan karttaan) eri värillä. Samalla voidaan keskustella mahdollisista eroavaisuuksista ja niiden syistä. Myös voidaan yrittää tunnistaa mihin parveen mikäkin meteori kuului.

    Tämä idea on vanha, jo aikanaan Ursan nuorten tähtileirillä kokeiltu. Idean isänä muistelisin olleen Pekkolan Markon. Ainakin silloin ko- keilu oli erittäin innostava ja suosittu.

    Kokeilua voidaan toteuttaa vaikkapa kaikkina havaintokelpoisina öinä Cygnuksen aikana. Havainto-olosuhteet eivät ehkä ole aivan ideaaliset. Lähes täysikuu kumottaa, mutta alle 10 asteen korkeudella etelässä. Meteoreita pitäisi kaiketi näkyä. Eletään jo perseidien aktiivisuus- jaksoa. Muita pienempiä parvia ovat: delta-akvaridit (N & S), alfa- capricornidit, iota-akvaridit ja kappa-cygnidit.

    Jotta homma kuitenkin Cygnuksella onnistuisi, niin asia pitää tiedottaa ja organisoida hyvin. Illalla väkeä ei enää saa kasaan, väki palloilee siellä ja täällä jne. Projekti pitää esitellä päivällä hyvin: ilmoitus- taululla ja julkisesti. Ihmisiä, jotka haluat osallistua, pyydetään ilmoittautumaan tiettyyn aikaan mennessä. Jokaiselle jaetaan oma kartta ja ilmoitetaan kellonaika ja paikka, jossa havainnot tapahtuvat (paikka täytyy tunnustella jo päivällä ohjelman vetäjien toimesta). Myös seu- raavan päivän yhteenvedon aika ja paikka täytyy selkeästi tiedottaa.

    Miltä kuullostaa?

    -VeikkoM-