Milloin viimeksi näit tähtitaivaan kaikessa loistossaan?
Kaupungeissa ja nykyisin jo monin paikoin maaseudullakin on niin tehokas valaistus, ettei tähtitaivas enää näy. Yötaivaalle suuntautuva keinovalo siroaa ilman molekyyleistä ja muuttaa taustataivaan ja tähtien välistä kontrastia häivyttäen heikoimpien tähtien valon kokonaan.
Nykyinen yhteiskuntamme ei kuitenkaan nuku öisin, joten sen toimivuus ja turvallisuus edellyttävät tehokasta ulkoalueiden valaistusta. Paremmalla valaistussuunnittelulla saavutettaisiin kuitenkin vähintään aiemman tasoinen valaistus ja lisäksi energian säästöä. Samalla saisimme takaisin tähtikirkkaan yötaivaan.
Mitä haittaa valosaasteesta on?
Valosaaste aiheuttaa suoranaista haittaa tähtitieteilijöille, jotka joutuvat sijoittamaan havaintolaitteensa yhä syrjäisemmille ja vaikeapääsyisemmille seuduille. Kotipihaltaan havaintoja tekevällä harrastajalla tällaista mahdollisuutta ei ole. Lisäksi on syytä muistaa, että taivaalle joutuva valo vie mukanaan suuret määrät energiaa, joka ei ole ilmaista. Himmentämällä valaistusta ja suuntaamalla se tarkemmin saavutetaan säästöjä turvallisuuden ja toimivuuden kärsimättä. Taivas muodostaa puolet havaintoympäristöstämme; yötaivas tähtineen ja planeettoineen on suurenmoinen luonto-kokemus, johon ihmisillä pitäisi olla samanlainen oikeus kuin puhtaaseen luontoon. '
Miten valosaastetta voidaan torjua?
Tärkein tekijä valosaasteen torjumisessa on valaistuksen oikea kohdistaminen, täsmävalaistus.
-5° Kaikenlaisten pallovalaisimien käytöstä kannattaa luopua, koska ne päästävät turhaan valoa taivaalle. Kun valaisimen päälle asennetaan kupu siten, että ylin valaisimesta lähtevä valonsäde jää viisi astetta horisontin alapuolelle, valoa ei pääse karkuun taivaalle. Samalla voidaan alentaa valaisinten tehoa, jolloin saavutetaan taloudellisia säästöjä. Lisäksi turhaa yöllistä valaisemista voi rajoittaa ajastimilla.
Ursan valosaastesivu
Päivitetty 26.4.2005